Hærens fortjenstmedalje til fire eksperter på krigen i Ukraina
Tormod Heier, Palle Ydstebø, Geir Hågen Karlsen og Tom Røseth ved Forsvarets høgskole ble nylig hedret med Hærens fortjenstmedalje.
De er alle ansatt ved Forsvarets høgskole, og bidrar nesten daglig til innsikt og kunnskap om krigen i Ukraina. Det siste året har de gått i skytteltrafikk mellom avisspalter og tv- og radiostudioer, og formidlet, forklart og analysert krigen i Ukraina til den norske befolkningen.
– Jeg har jobbet i Forsvaret i 35 år og det siste året har jeg aldri opplevd maken til. Det er det mest krevende og tøffe året, og også det året jeg har lært mest, sier Tormod Heier, en av mottakerne av Hærens fortjenstmedalje. Han er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, og har 32 år som offiser i Forsvaret bak seg. 15 år av dem som oberstløytnant i Hæren.
– Det siste året har jeg aldri opplevd maken til. Det er det mest krevende og tøffe året, og også det året jeg har lært mest.
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, og mottaker av Hærens fortjenstmedalje
Lavere takhøyde i debatten de første månedene
– Jeg har lært om det norske samfunnet at når krig treffer nært så vekker det til live mye sterkere følelser enn kriger som har forekommet lenger unna Norge, som for eksempel i Libya og Afghanistan. Ukraina-krigen har vekket til live noen sterke følelser i det norske samfunnet som jeg ikke ante at vi hadde. Blant annet følelser som knyttet seg til innsnevring av ytringsrommet, og som ga inntrykk av at takhøyden i debatten i Norge var lavere enn jeg trodde, sier Heier.
Han sikter til at det i de første månedene av krigen var hardere fronter i norsk debattklima. Og at det fantes lite rom for nyanser i forklaringene om hva som utløste krigen. Og hva slags rolle Vesten eventuelt spilte i dette.
Demokrati trives der det er perspektivmangfold
– Etterhvert så har disse følelsene lagt seg, og nå er det legitimt å komme med perspektiver og nyanser. Og da er demokratiet på rett kjøl for da er det større takhøyde og perspektivmangfold, og det er i dette mangfoldet at demokratiet trives best, sier Heier.
Nettopp rollen som en som bidrar til å tøye ytringsrommet har Heier hatt det siste året. At han nå får anerkjennelse fra arbeidsgiver for jobben han har gjort gjør ham både stolt og ydmyk:
– Jeg er ikke stolt på egne vegne men på vegne av Hæren og Forsvarets høgskole, fordi de premierer ansatte som er med på å utvide ytringsrommet. Det tror jeg er veldig smart. Det bidrar til å øke tillit mellom folk og forsvar.
Fakta: Hærens fortjenstmedalje
- Medaljen bli delt ut til norsk eller utenlandsk personell som har gjort en innsats for Hæren, utover hva man kan forvente.
- Hæren fortjenstmedalje ble godkjent av kongen 22. mai 2017.
- Sjøforsvarets, Etterretningstjenestens og Luftforsvarets fortjenstmedalje, ble innført samtidig.
- Hæren fortjenstmedalje er laget i rent sølv. Medaljen er opphengt i et rødt bånd som har en smal grønn og to smale gule midtstriper og smale kantstriper i grønt og gult.
- Sjefssersjant for Forsvaret, Rune Wenneberg ble tildelt den første medaljen i 2018.
Kilde - Wikipedia:
https://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%A6rens_fortjenstmedalje
Nå tar militære ledere formidling til samfunnet på alvor
Heier trekker fram at høgskolen har frie og uavhengige forskere og fagansatte som kan beskrive og forklare krig på en måte som befolkningen forstår. Det gjør i følge ham også at egne myndigheter lettere kan forankre beslutninger rundt ukraina-krigen i befolkningen.
De ti årene har vi fått en ny generasjon ledere som tar dette med ytringsfrihet og formidling til samfunnet på en mer alvorlig måte enn før. Og dette er med på å styrke tilliten til Forsvaret, og kanskje også bidra til å skape denne forsvarsviljen som vi en dag kanskje kan trenge.
En enorm innsats fra enkeltpersoner og fagmiljøer
– De faglig tilsatte ved Forsvarets høgskole har det siste året vist hvordan kunnskapsproduksjonen som skjer i avdelingene kan ha en enorm verdi når den kommuniseres ut på en profesjonell måte, sier Endre Nedberg, kommunikasjonssjef ved Forsvarets høgskole.
Høgskolen og avdelingene der ble nevnt i 5438 medieoppslag i 2022. Det var mer enn fem ganger så mange som året før. Ukraina-krigen er årsaken.
Vi har sett og hørt dem daglig
De mest siterte FHS-ansatte i 2022 er ikke uventet nettopp medaljemottakerne Tormod Heier, Geir Hågen Karlsen, Palle Ydstebø og Tom Røseth. De har alle vært nevnt i rundt 1000 medieoppslag hver. Kontaktsidene deres er også blant de mest besøkte nettsidene til høgskolen på Forsvaret.no.
Flere eksperter og avdelinger har bidratt
Medieanalysen for 2022 viser at alle avdelingene ved Forsvarets høgskole har bidratt med eksperter etter Russlands invasjon av Ukraina.
– Samfunnet har hatt et voldsomt informasjonsbehov, og jeg tror alle kollegaer ved høgskolen, uansett stilling eller rolle, er stolte av å høre til en organisasjon som makter å mobilisere i slik grad, sier Nedberg.
– Viktige stemmer når vi skal trekke lærdommer av krigen
Hærens fortjenstmedalje tildeles for betydelig innsats utover det som kan forventes, og for hærsjef Lars Lervik er dette noe alle medaljemottakerne har levd opp til over tid:
For det andre er de viktige stemmer når vi i Forsvaret prøver å vurdere hva vi kan trekke av lærdommer fra krigen.
Hærsjef Lars Lervik om den innsikten og kunnskapen de fire medaljemottakerne har levert gjennom det siste året.
– Alle fire har i flere år vært aktive bidragsytere både i den offentlige og den interne debatten om hærens utvikling og utfordringer. Det siste året har dette blitt forsterket, og de har vært svært viktige bidragsytere til at norske beslutningstakere og den norske befolkningen bedre forstår krigen i Ukraina, sier Lervik.
Han synes at både innsatsen og innsikten de viser er imponerende, og at den har gitt gevinster på flere plan:
– For det første har de bidratt til å formidle verdifull innsikt og kunnskap om krigen i Ukraina til hele det norske folk. For det andre er de viktige stemmer når vi i Forsvaret prøver å vurdere hva vi kan trekke av lærdommer fra krigen, sier han.
Bildetekst til bildet øverst i artikkelen:
Mottakerne av Hærens Fortjenestmedalje er fra venstre oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, professor Tormod Heier, og oberstløytnant Palle Ydstebø. Alle tre fikk Hærens Fortjenestmedalje for fremragende virke og særlig fortjenstfull innsats, relatert til deres formidling av kunnskap til samfunnet i forbindelse med den pågående krigen i Ukraina. Foto: Lea Bauer-Nilsen, Forsvaret.