Norsk English
Inrykk av 200 nye vernepliktge til Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern.  // 200 new conscrips arriving at Haakonsvern after finished basic military training at Madla in Stavanger.

Handler om holdninger og disiplin

Samme dag som Bergen satte ny smitterekord ankom busslaster med nye mannskaper til Haakonsvern. Store folkemengder kan by på utfordringer, men Sjøforsvaret jobber effektivt for å unngå smitte-boom.

Samme dag som Bergen setter ny smitterekord, kunne sjefsmester i Sjøforsvarsstaben, flaggmester Kirsti Johansen Green, i forrige uke ta imot flere busslaster med totalt 200 nye mannskaper til Sjøforsvaret. I god dialog med de ulike avdelingene har hun iverksatt en rekke smittereduserende tiltak, slik at de kunne ta imot de nye soldatene på en trygg måte. Dog har den raske utviklingen bydd på utfordringer.

20201114_MVV_5497.jpg
KOORDINERING: Sjefsmester i Sjøforsvarsstaben, Kirsti Johansen Green har koordinert innrykket.

— Å ta imot nye mannskaper gjør vi fire ganger i året. Så i utgangspunktet er det ikke noe hokuspokus, men med rådene smittesituasjon er selv den enkleste rutine mer utfordrende. Den hurtige utviklingen gjorde at det som var planen på mandag, ble forkastet på tirsdag grunnet nye smitteverntiltak, sier sjefsmester Green.

For fallhøyden er stor. Et smitteutbrudd i militærleiren kan spre seg fort, og gi operative konsekvenser for forsvaret av Norge. Da gjelder det å ha gjort et grundig forarbeid.

— Covid-19 har gitt oss utfordringer vi måtte løse på alle plan. Helt ned til hvordan vi gjennomfører kurs, forlegning, forpleining og hva som ventes av den enkelte. Vi har stort fokus på hvilke operative konsekvenser det vil ha hvis vi får smitte i leiren. I verste fall tar vi smitte om bord på våre fartøyer, sier Green.

– Minimere operative konsekvenser

En av de som følger soldatene opp i hverdagen er kvartermester Øyvind Brekkeflat ved Basekontoret på Haakonsvern. Det er han som står for organisering av innrykket og kohorter.

20201114_MVV_5517.jpg
Kvartermester Øyvind Brekkeflat ved Basekontoret på Haakonsvern har ansvar for den daglige oppfølgingen av soldatene.

— Kohortene er tildelt på bakgrunn av hvilke tjenestested eller kurs de skal delta på. Kohortene er styrende for hvor du bor, når og hvor du kan spise, samt når du kan bruke de forskjellige tilbudene som velferd og treningsfasilteter på basen, sier Brekkeflat. 

Mens noen av de nye soldatene er innom Haakonsvern for kortere kurs, er andre kommet for å avtjene førstegangstjenesten i sin helhet. 

— Tiltakene er innført for å minimere operativ konsekvens, og forenkle smittesporing ved et smitteutbrudd i leiren, sier Brekkeflat. 

Her som ellers i samfunnet er holdninger og disiplin avgjørende for å opprettholde godt smittevern

Kirsti Johansen Green, Sjefsmester i Sjøforsvarsstaben

Holdninger og disiplin avgjørende

Green og Brekkeflat har et godt utgangspunkt. For tredje gang har rekruttskolen KNM Harald Haarfagre i Stavanger gjennomført en smittefri rekruttskole. Selv om de legger til rette for godt smittevern i tjenesten, er de fremdeles prisgitt hva soldatene og andre ansatte gjør etter tjeneste.

— Vi legger opp til at soldatene kan opprettholde et godt og nødvendig smittevern i tjenesten, så forventer vi at soldatene selv følger opp, og håndhever våre egne og lokale føringer på fritid, permisjon og utenom tjenesten, sier Brekkeflat.

Sjefsmesteren har tro på at soldatene klarer å ivareta godt smittevern.

— Vi har tatt våre forhåndsregler, føler jeg. Disse soldatene er de i landet med ferskest utdanning innen militær disiplin og holdninger, så dette tror jeg de ordner fint. Her som ellers i samfunnet er holdninger og disiplin avgjørende for å opprettholde godt smittevern, avslutter Green.