Norsk English
20230318TH_0375

– Jeg har aldri sett meg tilbake etter en utdanning i Sjøforsvaret

Da Fredrik skulle søke utdanning, sto valget mellom et sivilt og militært studieløp. Valget falt på en militær marineingeniørutdanning innenfor ledelse, elektronikk og data på Sjøkrigsskolen. Det angrer ikke løytnanten ett sekund på.

– Det er et trygt og godt studium, forteller Fredrik, som fullførte Sjøkrigsskolen for ett år siden. 

Sjøkrigsskolen er blant landets fremste lederutdanninger, og en strålende plattform til å utvikle seg selv. Marineingeniørutdanningen har hovedfokus på å forme gode ledere, med mulighet til å spesialisere seg innenfor ulike fagfelt som navigasjon, maskin, logistikk og elektronikk og data. Uavhengig av spesialisering, har Sjøkrigsskolen lagt opp til mye praktisk undervisning for å teste ut teoriene som er lært i klasserommet. 

– I løpet av det første studieåret var vi ute på et 12-ukers seilas med «Statsraad Lehmkuhl» rundt store deler av kloden. Det var en lederplattform hvor vi i perioder fikk lede andre medstudenter, samtidig som vi fikk kjenne på sjølivet. Jeg fikk testet ut ulike ledelsesmetoder og lært at alle mennesker har behov for forskjellig former for ledelse, forteller tidligere kadett Fredrik.

På sjøkrigsskolen får man god oppfølging fra lærere med høy kompetanse. Fredrik gikk i en klasse med elleve studenter, hvor alle hadde et ønske om å gjøre hverandre bedre. Sjøkrigsskolen er en god arena for læring og utvikling, hvor pensumet holder følge med samfunnets utvikling, og gjør studie dagsaktuelt.

– I løpet av Sjøkrigsskolen hadde jeg blant annet fagene programmering, datateknologi, ulike ingeniørfag og ledelse. Jeg har satt stor pris på den tette oppfølgingen jeg fikk fra foreleserne, forteller løytnanten.

Fredrik forteller også om tryggheten rundt en jobb i Forsvaret. Han er sikret jobb etter utdanningen, noe som gir ham god erfaring tidlig i karrieren. I tillegg har han signert en kontrakt som gir han muligheten til å jobbe i Forsvaret til han blir 60 år. 

– Jeg kan heller ikke legge skjul på at det er et veldig lukrativt studievalg. Jeg fikk gratis kost og losji, i tillegg til at jeg fikk lønn underveis i utdanning. Jeg slapp å tenke på den økonomiske delen av å være student, som de fleste andre må om de studerer sivilt, forteller Fredrik. 

Etter en fullført ingeniørutdanning innenfor elektronikk og data, er mulighetene mange. Det er aktuelle jobber på alle fartøyene og på land, i tillegg til at en lederutdanning er ettertraktet i det sivile arbeidsmiljøet.

– Forsvaret er en profesjonell arbeidsplass som fokuserer på å jobbe i team og tjene sammen, forteller Fredrik som ikke har noen planer om å slutte. 

Fredrik valgte å søke seg til en jobb på havet og arbeider nå med våpensystemer om bord på fregatt. Han vedlikeholder og opererer radarer og våpensystemer, tillegg til å passe på at våpensystemene er operative. Dette innebærer kanon, missiler og lettere maskingevær. 

Muligetene er mange med en utdanning fra Sjøkrigsskolen, og det finnes flere ulike retninger man kan spesialisere seg innenfor.