– Å være lærling er en god start på voksenlivet
Praktisk arbeidserfaring, tett oppfølging, gode utviklingsmuligheter og venner for livet. Det er bare noen av grunnene til at lærlingene trives så godt i Forsvaret. Bli bedre kjent med et knippe av dem her!
Det skrelles, kuttes, stekes, kokes og danderes på det toppmoderne kjøkkenet på Rena leir. Kokkelærlingene Alexander Holmquist (18), Lucas Øvstegård (18) og Sebastian Schønheyder (18) er i full sving.
I den store spisesalen på leiren er det flust av sultne lærlinger, soldater og ansatte. Tre ganger om dagen serveres det mat her. På det meste lager lærlingene mat til opptil 1000 personer om dagen.
Friluftsliv og matlaging vekket appetitten
Interessen for friluftsliv og matlaging gjorde valget om å ta læretiden i Forsvaret enkelt for kokkelærlingene.
– Jeg er veldig glad i å være ute i naturen og lage mat, så å være kokkelærling i Forsvaret passet meg perfekt, sier Sebastian fornøyd.
Lucas ønsket seg inn i Forsvaret, og da han fant ut at han kunne være lærling samtidig som han avtjente førstegangstjenesten, var han ikke i tvil om hva han skulle gjøre.
For Alexander handlet det mest om å prøve noe nytt:
– Jeg ville heller være lærling i Forsvaret enn på restaurant eller hotell, sier han.
Kokkelærlingene har gjort klokt i å velge å ta læretiden i Forsvaret; som lærlinger bor de gratis og får blant annet dekket mat, klær og strøm.
I tillegg får lærlingene praktisk arbeidserfaring som kommer godt med videre i livet.
– Å være lærling er en veldig god start på voksenlivet, konkluderer Sebastian.
Vil du bli kokkelærling i Forsvaret? Les mer og søk innen 15. februar
Visste du at...?
Med rundt 30 ulike lærefag er Forsvaret Norges største lærebedrift, fordelt utover hele landet. Mulighetene er mange og spenner fra mediegrafikk og matrosfag til flymekanikk og logistikk.
Lærlinger bor og spiser gratis, får dekket syv hjemreiser. Førsteårslærlinger får også dekket lege og tannlege. I tillegg får lærlingene mulighet til å ta generell studiekompetanse og inntil 20 000 kroner i stipend til yrkesrettede kurs.
Fulgte i farens fotspor
I det store verkstedet på Rena, blant Forsvarets tunge kjøretøy og viktige landmateriell, jobber Torjus Johnsen Fanavoll (18). Lærlingen i industrimekanikk jobber side om side med faren.
Siden barndommen har Torjus fulgt faren på jobb i Forsvaret, hvor også besteforeldrene hans jobbet. Torjus har alltid visst at han ville følge i deres fotspor.
– Forsvarslivet har bare grodd på meg. Nå er jeg endelig her, sier han fornøyd.
Reparasjoner, skifte deler, skru og pusse rør. Torjus ramser opp noen av oppgavene sine. Som lærling har han jobbet med flere av stridsvognene til Forsvaret, slik som Leopard 2 – eller «Leo2» som fagfolk som Torjus sier.
Med alt det mekaniske arbeidet kjenner Torjus at han virkelig får brukt faget sitt.
– Jeg lærer noe nytt hver dag. Det er kult å jobbe med militært utstyr, og det er ganske unikt å jobbe med beltevogner som lærling, gliser han.
Som militær lærling følger Torjus en del av de samme rutinene som alle andre i førstegangstjenesten, som sengestrekk, vask og frokost i messa. Mens andre fortsetter dagen med soldatutdanning og øvelser, tilbringer Torjus mesteparten av tiden på verkstedet. Det er her han trives best.
– Det er mange goder og et veldig bra miljø her – både i troppen og på arbeidsplassen.
– Oppfølgingen har vært bra. Jeg lærer noe nytt hver dag og har lært mye av å følge andre på verkstedet, forteller han.
Drømmen til Torjus er å fortsette å jobbe i Forsvaret etter fagprøven:
– Det er veldig mye man kan gjøre etter fagbrevet. Det er stort behov for kompetansen jeg tilegner meg under læretiden, også i det sivile.
Praktisk erfaring fra arbeidslivet
I et kontorbygg på Rena sitter Elisabet Kallenius (18) og Ken Ludvik Sand Martinsen (19) foran hver sin dataskjerm. De er begge lærlinger i service og administrasjon.
Ønsket om å få en praktisk tilnærming til fagfeltet sitt og erfaring fra arbeidslivet trakk Elisabet til Forsvaret.
– Jeg liker at ting er i orden, og det er det i Forsvaret. Som lærling sørger jeg for at det er et godt system, og jeg ser at jobben jeg gjør bidrar til at andre skal få gjort sin jobb. Rollen min er en viktig brikke i det store maskineriet, forteller hun engasjert.
Jeg ser at jobben jeg gjør bidrar til at andre skal få gjort sin jobb
Elisabet Kallenius, lærling i service og administrasjon
Ken på sin side ønsket en mer variert hverdag. I løpet av læretiden har han vokst mye.
– Som lærling føler jeg at jeg gjør noe nyttig. Det er en «switch» i livet og en fin måte å få arbeidserfaring på, forteller han.

Mange utviklingsmuligheter
Både Ken og Elisabet er glade for at de valgte å bli lærlinger i Forsvaret. Elisabet trekker frem muligheten til å ta opp fag eller påbygging til generell studiekompetanse samtidig som hun er lærling. I tillegg er hun fornøyd med den obligatoriske treningen og tilgangen til gratis treningssenter.
– Det er mange goder i Forsvaret. Vi får trent, fokusert på utdanning og får mulighet til å ta kurs som er veldig nyttige videre i livet, skyter Ken inn.
Hans erfaring er at de fagansvarlige er opptatt av at lærlingene skal utvikle seg så mye som mulig i løpet av de to årene de er i læretid.
– Som service- og administrasjonslærling gjør du mer enn å jobbe administrativt. Vi er med på å støtte Forsvaret, for eksempel på øvelser, og får blitt med på mye gøy, avslutter han.