Norsk English
Deltakere på øvelse Locked Shields 2024 på Jørstadmoen. Locked Shields-øvelsene arrangeres av NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) som holder til i Tallinn i Estland. Norge deltar sammen med USA og Montenegro. 250 deltakere er fordelt på Jørstadmoen i Lillehammer og Morgantown i West Virginia.

Grenseløs kamp mot cyberangrep

Locked Shields er verdens største «live fire»-cyberøvelse og arrangeres av NATO Cooperation Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) i Tallinn. I år har deltakere fra 40 land deltatt, fordelt på 18 lag.

Øvelse Locked Shields bidrar til å øke Forsvarets evne til å utføre defensive cyberoperasjoner, ivareta nasjonal sikkerhet og bedre alliert samvirke.

Multinasjonale lag

Norge har vært på lag med USA og Montenegro, med 250 deltakere fordelt på Jørstadmoen i Lillehammer og Morgantown i Vest-Virginia. Kjernen i den norske delen av laget har bestått av personell fra Cyberforsvaret og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. I tillegg har en rekke andre offentlige og private virksomheter deltatt.

Skjermbilde 2024-04-27 kl. 09.17.05.png
Kommandérsersjant Emiil Kløvvik.

Kommandérsersjant Emiil Kløvvik jobber til daglig ved Cybersikkerhetssenteret på Jørstadmoen, men de siste to ukene har han oppholdt seg i en basketballhall i Morgantown i USA. Der har han vært en del av ledelsen av det multinasjonale laget, kalt BlueTeam09, under Locked Shields.

– Å delta i denne øvelsen fra USA, har vært nødvendig for å lede og samordne innsatsen av laget der situasjonen endrer seg minutt for minutt. Samlokalisering av ledelseselementer bidrar til å forenkle koordinering og ledelse av alle fagområdene, selv om man opererer  med forskjellige tidssoner og fysiske lokasjoner, sier Kløvvik.

Intense dager

Cyberanalytiker ved Cybersikkerhetssenteret, Margrethe Fretheim har deltatt på øvelsen fra Jørstadmoen. Hun har blant annet bistått et Crisis Action Team med ansvar for å følge opp alarmer som varsler om ondsinnet aktivitet i nettverkene.

– Min oppgave under øvelsen har handlet om å aktivt lete etter ondsinnet eller uønsket aktivitet på nettverket, eller å overvåke mer passivt og agere på alarmer fra ulike verktøy som indikerer mulige hendelser som må følges opp.

20240424AA_40.jpg
Cyberanalytiker ved Cybersikkerhetssenteret, Margrethe Fretheim.

– Hva har vært den største utfordringen?

Den største utfordringen i år har kanskje vært hvordan opprettholde en god felles situasjonsforståelse når laget er såpass stort, og spredt på to lokasjoner. Når hendelser oppstår, og forløpet skjer fort, må man klare å reagere uten at viktig informasjon flyter forbi viktige og riktige mottakere. Det kan fort lede til at man snakker forbi hverandre, eller at arbeid gjøres dobbelt opp, sier Fretheim.

Samtidig har det tette samarbeidet også gitt store fordeler.

– Det jeg har lært mest av vil jeg si er kjennskap til nye verktøy. I årets gjennomføring har vi brukt en verktøyportefølje jeg ikke er vant til å arbeide med, og det har krevd en del tid å sette seg inn i og gjøre seg kjent med.

Kommandérsersjant Kløvvik sier videre at læringsutbyttet også har vært stort innenfor ledelse og arbeidsmetodikk.

– Vi har lært mye om hvordan amerikanerne jobber, hvordan vi kan dra nytte av dem og deres metoder, og hvordan vi selv kan tilpasse oss for å, via et meget godt samarbeid, utrette mye mer enn tidligere. Major William Keber, som har ledet det amerikanske bidraget i Locked Shields flere år på rad, har lært oss og meg mye om hvordan man leder et lag av denne størrelsen, hvordan utfordringer materialiserer seg og hvordan vi kan håndtere disse, forklarer Kløvvik.

Viktig trening av totalforsvaret

I år har 16 offentlige og private totalforsvarsaktører deltatt på øvelsen sammen med Cyberforsvaret og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Andre avdelinger i Forsvaret og forsvarssektoren har også deltatt fra Norge.

20240424AA_31.jpg
Associate Engineer, Celina Brynhildsen og cyber security engineer, Hamza Muftic i Oljefondet.

– Det er fint at så mange fra offentlig og privat sektor kan samles. Det viser at alle relevante instanser stiller opp når det trengs. Dette er derfor ypperlig trening selv om det er satt på spissen, sier Associate Engineer, Celina Brynhildsen og cyber security engineer, Hamza Muftic i Oljefondet. 

Dette er første gang Brynhildsen og Muftic deltar på øvelsen.

– Dette er en stor og en ganske intens øvelse, og det er mye å sette seg inn i. Men det er mange kule utfordringer. Det er gøy å samarbeide både med andre aktører i Norge og med cybereksperter i andre land. Det er også spennende å se hvordan samarbeidet mellom militære og sivile fungerer. Vi ser blant annet noen ulikheter innenfor struktur og arbeidsmetodikk, sier Muftic.

20240419AA_12.jpg
Deltakere på øvelse Locked Shields 2024 på Jørstadmoen.

Besøk av justisminister og presse

Onsdag var lederne til deltakerne invitert til Jørstadmoen. De fikk vite mer om øvelsen og de fikk egen omvisning i øvingslokalene. Med på besøket var også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Øvelse Locked Shields er et utmerket eksempel på sivilt-militært samarbeid og offentlig-privat samarbeid, men like viktig er den internasjonale dimensjonen og samspillet mellom nasjonene, sa Mehl.

20240424AA_23.jpg
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl besøkte øvelsen.

Pressen var også til stede under besøket. Det har vært to begivenhetsrike og intense uker. Planleggingen har imidlertid pågått i flere uker og måneder, og mange har bidratt til at øvelsen ble vellykket.

– Øvelse Locked Shields er en samlende øvelse for cybereksperter som bygger kompetansenettverk på tvers av militære og sivile, offentlige og private virksomheter. Vi legger ned store ressurser i planlegging og understøttelse og vil prioritere deltakelse å kommende gjennomføringer. Alt i alt er denne type øvelse avgjørende for å bygge nasjonale kapasiteter, sier Sjef Cyberforsvaret, brigader Halvor Johansen.