Norsk English
Kandidatene til Krigsskolen har en motivasjonsleksjon ute i felt under Forsvarets opptak og seleksjon 2023.

Styrker laget ved å snakke sammen

Hvordan kan Forsvaret skape god kultur og styrke laget? Svaret er ganske enkelt: snakke sammen.

«Mitt lag» er en samtale mellom «lagsmedlemmer» hvor de snakker med hverandre. Det respektive «laget» varierer fra alle mulige nivå og avdelinger i Forsvaret. Det kan være et lag på rekruttskolen til en stab på høyere nivå i Forsvaret. Gjennom en slik samtale skal de ulike medlemmene lære hverandre å kjenne - både hverandres styrker og svakheter.

Poenget er å bli kjent med hverandre for å kunne jobbe bedre sammen. Dersom man kjenner hverandres grenser, er det lettere å vite når man selv må ta i et ekstra tak for å kunne fortsette oppdraget. Uansett hva oppdraget er.

«Ingen lag er sterkere enn det svakeste ledd. Det er sammen vi er sterke, og gjennom tiltak som 'Mitt lag' skal vi bli enda sterkere»

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Amerikansk idé

Konseptet «Mitt lag» er opprinnelig bygget på et amerikansk konsept som er kalt «Not in My Squad», hvor fokuset i større grad er rettet mot hva man ikke vil ha som en del av arbeidskulturen i laget sitt. Det ble etablert som et tiltak mot mobbing og trakassering som kan oppstå internt i et arbeidsmiljø.

Etter at dette ble introdusert som et konsept til Forsvaret, ønsket man å snu det tilsynelatende negative fokuset fra det vi ikke vil ha, over til det vi vil ha. Dermed er det viktig at når man gjennomfører disse lagssamtalene etablerer man ulike kjøreregler innad i laget.

Kjøreregler kan være regler eller tiltak for hvordan vi individuelt ønsker å bli håndtert, mottatt, eller konfrontert når utfordrende situasjoner oppstår. Hvordan vi ønsker å snakke sammen innad i laget, og hvordan vi skal klare å opprettholde den standarden når vi er slitne, trøtte eller stresset. Sist, men ikke minst, hvordan vi ønsker å ta vare på hverandre på best mulig måte.

Mitt lag blir introdusert på årets FOS

Under årets Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) for høyere utdanning i Forsvaret, har sjefsprest i Hæren, Torstein Holten, hatt «Mitt lag»-undervisning for alle kandidatene. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var også i salen under denne undervisningen.

Dette er første gang dette blir holdt som en offisiell leksjon for kandidater på FOS. Holten presiserer at dette skal være en standard del av introduksjonen for alle innganger inn i Forsvaret. Både som ny vernepliktig, ny student eller ny ansatt skal kulturen man ønsker å oppnå i organisasjonen være en viktig del av introduksjonen.

I leksjonen forteller han hva konseptet «Mitt lag» går ut på, samt viktigheten av denne samtalen både under FOS og videre i en potensiell karriere i Forsvaret.

«Jeg har alltid sagt at den største synden i Forsvaret, kanskje i samfunnet også, er unnlatelsessynden: at vi snur oss bort»

Sjefsprest Torstein Holten

Han understreker at det deretter må skapes en kultur hvor vi snakker sammen for så å kunne bygge tillit og trygghet. Ikke bare er viktig for å bedre løse oppdrag, men også for å bygge tilhørighet. Jo bedre vi kjenner hverandre, jo bedre vil vi kunne forstå hverandre.

– Jeg har alltid sagt at den største synden i Forsvaret, kanskje i samfunnet også, er unnlatelsessynden: at vi snur oss bort. Vi ser at noe skjer som ikke er greit. Men så tenker vi kanskje: «Nei, jeg skal ikke blande meg»

Videre, jo bedre vi forstår hverandre, jo lettere vil det være å skape dypere relasjoner. Samt, om man har snakket sammen om hvordan vi ønsker å ha det, blir det også mye enklere å etterleve verdiene våre; respekt, ansvar og mot.

For å kunne ha respekt, vise ansvar, og være modige ovenfor hverandre må vi kjenne hverandre og snakke om hvordan vi vil ha det i laget vårt. 

Vi er alle ulike, og vi vil alle gjøre feil

Holten understreker at vi alle er i konflikt hver eneste dag. Enten om det er små eller store konflikter. Vi er alle ulike, og vi vil alle gjøre feil. Dermed er konflikt en naturlig del av det å være sosiale vesener som sameksisterer i samme organisasjon.

Likevel er det en uunngåelig del av den norske kulturen å unnvike konflikt i størst mulig grad. Han anerkjenner at det kan være sårbart å innrømme feil. Det er ubehagelig å måtte stå i å ha gjort feil overfor andre. Han presiserer likevel baksiden med å unngå å snakke om det som er ubehagelig. Problemet går sjeldent vekk av seg selv.

Tvert derimot, blir det ofte bare større og større, jo mer det får lov å utvikle seg. Som en konsekvens får vi et dysfunksjonelt arbeidsmiljø, hvor resultatet er folk som ikke evner å jobbe sammen. I Forsvaret kan det i verste fall bety liv eller død.

Mitt lag-samtalen systematiseres 

Poenget med «Mitt lag»-samtalen er ikke et nytt konsept i Forsvaret, men det er første gang det er blitt systematisert på alle nivå i Forsvaret.

Det å bygge gode lag skal være en militær aktivitet på samme linje som stridsteknikk, planlegge operasjoner, våpen, overlevelseskunnskap og sanitet. Målet er å ta vare på personellet som er Forsvarets viktigste ressurs.