Ny kommando styrker NATO i nord
NATOs tredje Joint Force Command blir den første på amerikansk jord. Her kommer norsk kompetanse til å spille en uvurderlig rolle.
Norges bidrag teller foreløpig åtte ansatte ved den nye Joint Force Command Norfolk (JFCNF) på USAs østkyst. De norske offiserene var tidlig på plass, og har allerede laget et godt avtrykk i organisasjonen.
– Det NATO nå gjør er å bringe tilbake det atlantiske fokuset i alliansen, og her besitter Norge helt unik kunnskap, forklarer flaggkommandør Ståle Pedersen, leder for operasjoner ved kommandoen.
Norsk kunnskap
Han trekker frem kunnskapen nordmennene nå har tatt med seg inn i hovedkvarteret i Norfolk, men også kunnskapen som Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø har om nordområdene, og som JFCNF ønsker å dra nytte av.
For Norges del mener han det betyr mye at NATO retter på ny øynene mot Nord-Atlanteren.
– NATO kommer til å utvikle seg i denne redningen nå. Bare det faktum at vi har etablert denne kommandoen viser nettopp det. For Norge gir dette en sikkerhet både i fred, krise og krig, understreker flaggkommandøren.
Kommandoen ble offisielt åpnet torsdag 17. september og består av 144 personer fra 19 nasjoner.
Skaffer seg overblikk
– Vår hovedoppgave er å sikre og utnytte de strategiske kommunikasjonslinjene mellom Nord-Amerika og Europa best mulig. Dette gjelder både i fred og i en eventuell krise eller krig. Hovedhensikten er å sørge for at vi oppnår en avskrekkende effekt mot potensielle motstandere og like viktig en beroligende effekt for allierte, sier Pedersen.
Mer konkret vil JFCNF fokusere på fellesoperative og multinasjonale operasjoner fra Florida til Finnmark, innen alle områder fra undervannsdomenet til rommet.
– Kort fortalt er det operasjonelle nivåets oppgave å være bindeleddet mellom de strategiske føringene og den taktiske utførelsen. Alt vi bidrar med, blir gjort i tett koordinasjon med andre NATO- og nasjonale hovedkvarter, forklarer flaggkommandøren.
– I vår del av verden har vi hatt fred i 70 år, og dette skyldes i stor grad NATO. Det at NATO bygger felles situasjonsforståelse, er ekstremt viktig. Vi ønsker først og fremst å bevare freden, men samtidig må vi fremstå troverdig dersom noen skulle utfordre oss, legger han til.
Felles ledelse
JFCNF er lagt under samme ledelse som U.S. Second Fleet, som enkelt forklart er den samlede amerikanske marineflåten på østkysten av USA. Dette gjør at en kan bli mer samkjørte og mer fleksible i utnyttelsen av de felles ressursene.
– Å ha et så tett samarbeid med verdens største militærmakt, er viktig. Vi har nå felles sjef og jobber i samme bygning. Vi bygger en helt unik konstruksjon her, hvor målet er å utnytte ressursene veldig raskt, poengterer Pedersen.
Bestemmelsen om å etablere en ny kommando i tillegg til JFC Brunssum i Nederland og JFC Napoli i Italia, kom på plass i 2018.
– Vi er foreløpig i starten og må bygge kommandoen med en god struktur. Her ser vi blant annet til FOH sin modell som er veldig «lean manned command». Gjennom tilstedeværelsen og deltagelsen vår i JFCNF er Norge i en unik posisjon til å være med på å forme hvordan bildet i framtiden blir seende ut i våre interesseområder, sier Pedersen.