Norsk English
Kjevikplenum

Økende re-rekruttering til Forsvaret

Forsvaret skal vokse kraftig det neste tiåret. Nå har Forsvaret innført tiltak for å få tidligere soldater og ansatte tilbake. Det gir resultater.

I 2024 re-rekrutterte Forsvaret 754 tidligere militært ansatte, det vil si reservister fra styrkestrukturen. I tillegg bidro 553 reservister til å løse Forsvarets oppdrag i internasjonal virksomhet.

– Vi ser at det er stor interesse fra tidligere ansatte. Vi skal vokse i årene fremover, og derfor er dette positivt. Fremover skal vi fortsette innsatsen innen re-rekruttering, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Lys i tunnelen

Parallelt med interessen fra tidligere ansatte, har det i 2024 vært en positiv utvikling i tilfeldig avgang (turnover). Sluttraten er nå på det laveste siden 2018, under 4 prosent. Likevel er det en bekymring innen noen kategorier, hvor offiserer i alderen 30–45 år skiller seg spesielt ut.  

Bemanningssituasjonen har vært en bekymring for forsvarsledelsen, men nå ser situasjonen ut til å lysne. Det bekrefter John Olav Fuglem, fagleder for kompetansestyring i Forsvarsstaben HR og Kompetanseavdelingen.

– Bemanningssituasjonen kommer til å være tøff noen år til. Vi mangler ikke personell som sådan, men mange av våre ansatte er unge og har ikke den kompetanse og erfaring som kreves. Forsvaret mangler personell til å fylle flere typer stillinger og kategorier, hvor offiserer på midlere nivå (OF 2-4), samt teknikere på fly, stridskjøretøy, fartøy og innen IKT er noen av de mest kritiske områdene. Vi har gjort og kommer fortsatt til å gjøre endringer i regelverket for å forenkle prosessen med re-tilsetning, og vi er sikre på at det vil bli bedre etter hvert, sier Fuglem.

Raskere inn i faste stillinger

 – De siste årene har vi gjort det lettere å komme tilbake til Forsvaret. Men andelen som får fast ansettelse, er for lav, og det må vi gjøre noe med. Samtidig viser tall at av de 2268 personene som fikk fast ansettelse i 2024, så kom totalt 896 fra en midlertidig ansettelse. De faste stillingene finnes, men formelle krav gjør at det tar tid å fylle dem, sier Fuglem.

Spesielt tar det tid å behandle alle søknader og å re-klarerere tidligere ansatte for tjeneste. Dette jobber Forsvaret med å endre. I tillegg satses det på å lyse ut flere militært stillinger gjennom sivile løsninger som Webcruiter og Finn. I dag lyses de fleste militære stillingene ut internt i Forsvaret, gjennom de såkalte rundene.

– I dag er det bare fast ansatte som kan søke på rundene, mens de som står i reserven og styrkestrukturen ikke har denne muligheten. Er du i en sivil jobb, men har jobbet i Forsvaret for ti år siden og står i styrkestrukturen, så er vårt ønske at du skal kunne søke på stilling i Forsvaret på lik linje med en fast ansatt, sier Fuglem. 

Forsvarsstaben har sendt en anbefaling til Forsvarsdepartementet og avventer en beslutning på veien videre.

Bruk av sivilkompetanse i Forsvaret

Forsvaret gjør også flere andre grep for å få fylt viktige stillinger. Blant annet har Forsvarets høgskole videreutviklet og gjenopprettet årsstudiet som nå heter Grunnleggende militær profesjons- og lederutdanning (GMPL). Utdanningen starter opp til høsten.

Forutsetningen for å ta denne offisersutdanningen, er at du har en relevant bachelor og tilfredsstiller kravene til offisersutdanning. I tillegg jobbes det med å åpne opp for flere muligheter innenfor «spesiell kategori militært ansatte» (SKMT), det vil si å omfatte mer enn jurister, leger, veterinærer, geistlige og musikere. Dette vil gi folk med for eksempel bachelor eller master innen økonomi, IKT og HR en mulighet til å søke en militær jobb i Forsvaret etter å ha gjennomført en militær grunnutdanning.

– Slik kan vi utnytte sivil kompetanse bedre og få den tilført hurtigere, sier Fuglem.

God rekruttering

Fuglem sier at Forsvarets utdanninger rekrutterer svært godt. Påfyll av unge offiserer og befal fra bunnen er tilfredsstillende, men det mangler personell i de fleste kategorier i den midtre aldersgruppen.

– Det som bekymrer meg, er militært tilsatte i aldersgruppen 30–45. De relativt små kullene vi utdannet av offiserer og befal i perioden 2010–2020 var tilpasset en mindre forsvarsstruktur, og resultatet av det ser vi nå.

– Vi ville nok ha manglet folk i denne aldersgruppen i dag, selv om sluttratene hadde vært normal gjennom hele perioden. Dette prøver vi å bøte på med nye utdanningsløp ved Forsvarets høgskole, mer fag- og funksjonsutdanning ved våpenskolene, rekruttering av reservister og en mer aktiv rekruttering av personell som allerede har fagbrev og bachelor- eller masterutdanning, sier han.

Prognosene fra Forsvarets forskningsinstitutt har bedret seg i takt med tiltakene Forsvaret har innført. Fuglem sier det gir en god følelse, selv om det fortsatt blir krevende, spesielt de neste par årene.  

– Det er uten tvil fortsatt mye hardt arbeid i vente. Skal vi lykkes, forutsetter det at Forsvaret treffer med de tiltakene vi iverksetter, og at vi oppleves som en attraktiv, troverdig og forutsigbar arbeidsgiver.

Fakta: Dette er de fire hovedgrepene Forsvaret tar

  1. Utdanne flere nye for å møte den fremtidige økningen av personell
  2. Gi ansatte nødvendig og riktig kompetanse ut fra krav til stillingen
  3. Verdsette den kompetansen og erfaringen ansatte har, gjennom mer effektiv og fleksibel realkompetanse-vurdering
  4. Gjennomgang av stillinger og struktur, bli mer bevisst på hvor Forsvaret må bruke militær kjernekompetanse, og hvor vi kan bruke sivil fagkompetanse