Fra sivil-militær øvelse til skarpt oppdrag
Nylig øvde Forsvaret, politiet, brann og helse sammen på å håndtere kjemiske og biologiske hendelser. Rett etterpå ble de kalt ut til et skarpt oppdrag.
En CBRN-tropp fra Ingeniørbataljonen i Hæren og Deployable Outbreak Investigation Team (DOIT) fra Forsvarets sanitet bisto nylig politiet i forbindelse med en hendelse på Bøler i Oslo. En person forklarte at han hadde blitt utsatt for et giftig stoff. Forsvaret støtter jevnlig politiet med ulike kapasiteter, spesielt innen eksplosivrydding. Hendelser med giftige stoffer hvor Forsvaret bistår er derimot ikke så vanlig.
Likevel trener totalforsvaret på dette sammen. Rett før hendelsen på Bøler, hadde de trent på liknende hendelser.
– Dette synliggjør viktigheten av utdanningen og treningen som gjennomføres i Forsvaret og hos de sivile etatene. Dette sammen med realistiske og tidsriktige CBRN-samvirkeøvelser, der relevante ressurser fra totalforsvaret samvirker, gjør at vi er godt forberedt på å håndtere dette, sier Sondre Wethal fra Forsvarets ABC-skole.
CBRN troppen fra Ingeniørkompaniet under bistanden på Bøler. Foto: DOIT, Forsvaret Oslo brann og redning (OBRE) renser pasienter (markører) under øvelsen. Foto: Julie Hjermstad, Forsvaret Politiet, OBRE, Oslo universitetssykehus (OUS) og Luftforsvaret under øvelsen. Foto: Julie Hjermstad, Forsvaret
Øvelsen ble blant annet gjennomført på Sjursøya, med deltakere fra Hæren, Luftforsvaret, Forsvarets sanitet, Oslo politidistrikt, Oslo brann og redning (OBRE) og Oslo universitetssykehus (OUS).
– Felles øving med sivile er viktig for å bli kjent og for å samkjøre teknikker, forteller Trond Olsen som er kompanisjef for CBRN-kompaniet i Ingeniørbataljonen.
– Min erfaring er at innen CBRNE så er sivile og militære godt samkjørt, men det kan alltid bli enda bedre.
– Styrken i samarbeidet mellom kapabilitetene innen CBRN ligger i stor grad av respekt for de enkelte grupperingers spesialfelt. Det vi så på Bøler, var at ved å ha jobbet tett sammen under øvelsen, så har vi allerede en solid plattform å jobbe ut fra når det gjelder, forteller sjef for DOIT, Sol Høgset.
– B'en (biologisk, red.anm.) i CBRN er et lite, men svært komplekst, fagfelt. De som jobber med dette, er langt fremme i sitt felt sivilt, noe Forsvaret er avhengig av for å være oppdatert i denne gruppen.
Sjef DOIT Sol Høgset. Foto: Forsvaret, Kristian Elden, Forsvaret Under øvelsen. Foto: Julie Hjermstad, Forsvaret Samvirke mellom CBRN og sanitet under øvelsen. Foto: Julie Hjermstad, Forsvaret Pansrede ambulanser fra Sanitetsbataljonen i Hæren under øvelsen. Foto: Julie Hjermstad, Forsvaret
Både Hæren og Luftforsvaret stilte med CBRN-kapasiteter. Forsvarets sanitet stilte med DOIT. Hæren stilte også med pansrede ambulanser fra Sanitetsbataljon.
Under Bøler-oppdraget ble også ressurser fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tatt i bruk.
– En forutsetning for effektiv bistand og samvirke er at vi kjenner hverandres kapasiteter. Da vet man hvilke kort man kan spille på når egne ressurser eller kompetanse ikke strekker til. Det vil jo kunne gå begge veier sivilt-militært, forteller Trond Olsen. Han legger til at en aldri må nøle med å ta forbindelse med kontakter og bekjentskaper. Faglig sparring vil gjøre at en tar bedre beslutninger.
– Politiet samarbeider med mange aktører, og i Oslo er vi heldige som har Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin ved Ullevål sykehus, Forsvarets forskningsinstitutt og Folkehelseinstituttet i umiddelbar nærhet. Dette gjør at vi har korte linjer og gode relasjoner når slike saker oppstår, forteller Tore Barstad som var Innsatsleder (U05) fra politiet.
– I denne saken ble det i det etterfølgende arbeidet for politiet behov for bistand fra DOIT, en avdeling som bombegruppen fra politiets nasjonale bistandsressurser har tett kontakt med.
Innsatslederen forteller at fagkompetansen og kapasiteten deres ble svært viktig for politiets oppdrag slik at undersøkelsene i leiligheten på Bøler kunne gjennomføres, bevis innhentes og potensialet i hendelsen avdekkes.
– Dette er politiets ansvar og oppdrag, og i denne saken så vi det som nødvendig å hente hjelp fra gode samhandlingsaktører som blant andre DOIT. Vi har ikke mange slike hendelser i året, men vi vet at de er teknisk vanskelige. Aktørene må ha stor grad av kompetanse for å gjøre de riktige grepene på rett tid for å minimere risiko. Da er det uvurderlig å kjenne hverandre og ha trent sammen. Det hadde vi tilfeldigvis gjort bare noen dager i forkant.
CBRN
CBRN er en fellesbetegnelse på giftige kjemiske stoffer (chemical – kjemiske), sykdomsfremkallende mikroorganismer eller giftstoffer av biologisk opprinnelse (biological – biologiske), radioaktive stoffer (radiological) eller kjernefysiske ladninger (nuclear).
DOIT
Forsvarets Deployable Outbreak Investigation Team (DOIT) er organisert under Sanitetsregimentet. DOIT består av en liten gruppe personell med spesialkompetanse på doktorgradsnivå eller høyere innen biologiske stridsmidler og alvorlige sykdommer som kan påvirke operativ evne i fred, krise og krig. De kan gjøre prøvetaking, avanserte analyser, fareberegninger og fortløpende risikovurderinger basert på funn under alle forhold.