20240429_TKH

Forsvaret styrker varslings­kompetansen med ny enhet

Fra 1. mai 2024 tar Forsvaret nok et viktig skritt i å styrke håndteringen av varslingssaker. Dette skjer gjennom etableringen av Forsvarets sentrale varslingsenhet som får overordnet ansvar og fagmyndighet.

Sentral varslingsenhet (FSVE) er uavhengig og skilt ut fra Forsvarssjefens internrevisjon. Enheten skal være et faglig tyngdepunkt og tilby ressurser og kompetanse for å veilede og kvalitetssikre behandlingen av varslingssaker i Forsvaret.

FSVE får ti faste medarbeidere, der fem stillinger er overført fra Forsvarssjefens internrevisjon.  I tillegg skal fire nye ansettes, hvorav to er militære. Leder er Mona Berget, som de siste årene har hatt hovedansvaret for varslingsmottaket i Luftforsvaret.

– Dette blir en betydelig styrkning av Forsvarets håndtering av varslingssaker. Først og fremst på grunn av ressurser og antall årsverk. Det er nå totalt 26 årsverk som er øremerket arbeidet med varslingssaker i Forsvaret. Med FSVE får vi nå en mer enhetlig behandling og et bedre oversiktsbilde. Det skal bli lettere å rapportere og følge opp, sier Berget.

Resultat av undersøkelse

I 2021 og 2022 var det stort fokus på varslingssaker i Forsvaret, og Forsvarets behandling av disse. Flere tiltak ble iverksatt, og rådgivingsbyrået PwC fikk i oppdrag å undersøke og vurdere Forsvarets varslingshåndtering. Et av funnene var at behandlingen av varslingssaker burde skilles ut til en egen enhet.

Varslingssaker skal fortsatt løses lokalt så langt det er mulig. De største driftsenhetene har egne varslingsmottak, mens Forsvarets personell- og vernepliktssenter er i ferd med å etablere en enhet som skal støtte driftsenhetene som ikke har varslingsmottak.

– FSVE skal behandle sakene som ikke kan behandles nedover i kjeden, for eksempel ved inhabilitet, eller der saken omfatter toppledelse. Vi kan også behandle spesielt vanskelige saker, sier Berget og legger til:

– Vår viktigste rolle er å ha ressurser og kompetanse til å monitorere, støtte, veilede og overføre kompetanse til de som driver med varslingssaker i Forsvaret. Vi skal kvalitetssikre oppover og nedover.

Stor utvikling i behandlingen

Berget er utdannet jurist og har revisorbakgrunn med tilleggsutdanning fra Politihøgskolen og BI. Hun har jobbet ti år som tingrettsdommer, og hun har erfaring fra påtale og undersøkelser i økonomiske saker, både fra politiet og Skatteetaten. I 2022 startet hun som seniorrådgiver i Luftforsvarsstaben med hovedansvar for varslingssaker i Luftforsvaret.

– Jeg ble positivt overrasket over kvaliteten på behandlingen av sakene, og det var flinke folk som jobbet hardt og godt. Men jeg så også at vi hadde for dårlige systemer, blant annet for å logge, arkivere og registrere saker, forteller hun.

Siden har hun sett en stor utvikling i Forsvarets håndtering av varslingssaker. Også i oppfølgingen av varsleren og den omvarslede, for Forsvaret har en omsorgsplikt for alle de involverte i en varslingssak.

– Det er en stor belastning å stå i disse sakene, og alle skal ivaretas i prosessen. Det har tidligere vært et problem, for eksempel i straffesaker. Så fort Forsvaret har sendt den til politiet, legger man fra seg saken i avdelingen. Men omsorgsplikten består uansett hvor saken ender opp, poengterer Berget.

Fortsatt en vei å gå

Selv om Forsvaret har tatt flere steg i riktig retning, er det fremdeles en vei å gå. Det gjelder særlig innen kompetanseoppbygging, sier Berget. 

20240429_TKH_Mona.png
Mona Berget har erfaring som blant annet tingrettsdommer og revisjon og undersøkelser.

– Men også dette begynner å bli bedre. Det er mange flinke folk rundt på enhetene som har jobbet mye med dette her. De har fått mye erfaring, blitt godt drillet og fått spredd kompetansen, sier hun.

Fremover venter viktig arbeid. Så fort Forsvarsdepartementet har revidert sine retningslinjer, skal Forsvaret revidere sine prosedyrer for varslingssaker. Disse skal tilpasses Forsvaret, særlig med tanke på beordringssystem og disiplinærregelverk. 

– I tillegg skal vi avklare roller, ansvar og myndighet. Vi skal bygge kompetansen videre, få ut mer informasjon på egne kanaler, holde seminarer og dra på besøk til de ulike varslingsenhetene, sier Mona Berget.

Glad for muligheten

De siste par årene har det vært en liten økning i varslingssaker i Forsvaret. Det er en naturlig og ønsket utvikling, sier hun.

– Det skyldes nok all oppmerksomheten varslingssaker har fått. Før ble mange saker løst på laveste nivå. Men vi ønsker å få løftet opp og registrert alle saker for å få bedre oversikt og totalbilde av situasjonen. Da kan vi også sette inn tiltak i avdelinger med mange saker, sier hun.

Nå ser den erfarne juristen frem til å lede den sentrale varslingsenheten.

– Jeg gleder meg og er veldig glad for å få denne muligheten. Det er mange bra og dyktige folk som jobber med dette i Forsvaret. Jeg ser frem til å bidra i utviklingen av varslingssakshåndteringen i Forsvaret, sier Berget.

Sentral varslingsenhet (FSVE)

  • Ny enhet med fagmyndighet og ansvar for kvalitetssikring og oppfølging av varslingssaker i Forsvaret.
  • Enheten er skilt ut fra Forsvarssjefens internrevisjon og er en uavhengig enhet fristilt forsvarssjefen og Forsvarsstaben.
  • FSVE etableres formelt 1. mai 2024 og skal ha ti ansatte. Fem stillinger er overført fra Forsvarssjefens internrevisjon. Mona Berget er tilsatt som leder, og ytterligere fire stillinger lyses ut.
  • En av de fire stillingene er militære, og lyses ut. Har du erfaring fra undersøkelser, varslingssaker og jus – oppfordres du sterkt til å søke.