Norsk English
Cyberforsvarets sjefssersjant, sersjantmajor Frode Tørres.

Første sjefssersjant-bytte i Cyberforsvaret siden innføringen av spesialistkorpset

I slutten av september ble det klart. Sersjantmajor Frode Tørres tar over jobben som Cyberforsvarets sjefssersjant etter Per Gøran Wilhelmsen.

Det at sersjantmajor Frode Tørres i det hele tatt havnet i Forsvaret, kan sies å være en tilfeldighet. Tilbake i 1994, var det faktisk hans far som hadde sendt inn søknaden til Hærens tekniske fagskole på Jørstadmoen på vegne av sønnen:

– Personlig hadde jeg ikke en gang sett søknaden før jeg satt på intervju til skolen. Det var strengt tatt «bingo» at jeg havnet i Forsvaret i det hele tatt, sier Tørres og ler.

Videre forteller sersjantmajoren at han aldri har tenkt karriere i valgene han har tatt siden årene på skolen:

20231005AA_Tørres_Frode_02.jpg
Cyberforsvarets sjefssersjant, sersjantmajor Frode Tørres. Foto: Anette Ask

– Jeg har alltid søkt på jobber jeg har hatt lyst på, og jeg lever på mottoet om at hvis man driver med noe man synes er spennende og moro, blir det lettere å strekke seg litt ekstra! Det er med stor respekt jeg nå tar over jobben etter Per Gøran, som har gjort en meget solid jobb i sin tid som sjefssersjant.

Glad og stolt

Den erfarne tekniker-utdannede sjefssersjanten, har hatt stillinger i en rekke avdelinger som for eksempel Sambandsregimentet, FSK og 6. divisjon. I de siste årene har han jobbet med driftsstyring og Cyberforsvarets kunderelasjoner i Cyberforsvarsstaben. Han forteller at han har hatt lyst på stillingen som Cyberforsvarets sjefssersjant i en tid, og har klare mål for hvordan han ser for seg fremtiden:

– Jeg var veldig spent på utfallet av søknadsprosessen. Det var mange meget sterke kandidater, og jeg har tenkt mye på om mine kvalifikasjoner var gode nok til å få jobben. Jeg ble derfor utrolig glad og stolt da jeg fikk telefonen om at det var jeg som fikk stillingen. Det er stort å få være med å bidra i den videre utviklingen av Cyberforsvaret i en meget spennende tid.

Representant

– Det å være en representant og sjef for alle spesialistene i Cyberforsvaret er et stort ansvar. I jobben ønsker jeg å fokusere på at Cyberforsvaret skal bli enda bedre i å understøtte Forsvaret i sin virksomhet. Dette krever fokus på kontinuerlig utvikling av kompetansen til personellet, at vi blir en attraktiv arbeidsplass for alle og at vi optimaliserer samhandlingen mellom avdelingene i Cyberforsvaret. For å få til dette, må vi motivere medarbeiderne våre til å søke nye utfordringer og ny kompetanse, at det jobbes målrettet med å bedre arbeidsmiljøet i organisasjonen og at bevisstheten rundt den gjensidige avhengigheten mellom avdelingene bedres.

For å nå målene han har satt, ønsker sersjantmajor Tørres å være tett på spesialistene i Cyberforsvaret, både sivile og militære:

– Jeg ønsker aktiv bruk av sjefssersjantlinja for å få innsikt og forståelse til å kunne påvirke utviklingen. Posisjonen som sjefssersjant i Cyberforsvaret gir også muligheten til å utveksle erfaringer med sjefssersjantene i de andre DIF-ene og allierte samarbeidspartnere, samtidig som det gir muligheten til å fremheve Cyberforsvarets rolle i Forsvaret, avslutter Tørres.

Avtroppende sjefssersjant, Per Gøran Wilhelmsen er godt fornøyd med at Tørres nå overtar etter han:

– Med den tjenesteerfaringen Tørres innehar, er han svært godt kvalifisert til å inneha stillingen som øverste sersjant i Cyberforsvaret. Han har god oversikt over Cyberforsvarets leveranser og den komplekse organisasjonen den er. Ved at han i bunnen sitter med fagbrev i serviceelektronikerfaget og fullførte det som en gang het Hærens tekniske fagskole, gjør han til et svært godt forbilde for de unge spesialistene i Cyberforsvaret, fastslår sersjantmajor Wilhelmsen.

Wilhelmsen, som har vært med som sjefssersjant siden oppstarten av spesialistordningen, sier det har vært en rivende utvikling av ordningen de siste årene:

– De første par årene gikk det nok litt tregt med implementeringen av spesialistordningen, men det har skjedd en voldsom utvikling siden dette. Jeg håper Tørres jobber videre med å få flere OR 2-4-stillinger i strukturen, og fremmer viktigheten av disse spesialistene. De skal være ryggraden i spesialistordning, og en med OR 4-grad skal være «superspesialisten», som kan løse alle oppdrag innen sitt fagområde. Med en så kompleks organisasjon som Cyberforsvaret, og de ulike systemene som skal driftes, er disse spesialistene uunngåelige, tydeliggjør Wilhelmsen.

Fornøyd sjef og makker

Sjef for Cyberforsvaret, brigader Halvor Johansen er veldig fornøyd med å nå få Frode Tørres med på laget:

– Tørres ble valgt som ny sjefssersjant fordi han både har de personlige og faglige egenskapene som kreves i en slik stilling på dette nivået. Han har bred erfaring på fagområdet fra forskjellige avdelinger og nivå i Forsvaret, han har oppnådd svært gode resultater i sine tidligere posisjoner og han kjenner Cyberforsvaret og kulturen vår godt. Han har en kompetanseprofil som passer meget godt med den IKT-transformasjonen som Cyberforsvaret og resten av IKT-miljøet i forsvarssektoren er på vei inn i, forteller brigader Johansen.

Brigaderen understreker videre at de hadde svært gode kandidater å velge mellom, og at det virkelig er et privilegium å ha et slikt rekrutteringsgrunnlag:

– Det var hard konkurranse om stillingen, men Tørres trakk de lengste strået denne gangen. Stillingen som sjefssersjant er en svært viktig rolle som støttespiller for meg i ledelsen og videreutviklingen av Cyberforsvaret generelt, og for utviklingen av faget og fagfolket spesielt. Vi har kommet godt i gang med spesialistkorpset hos oss, vi har svært mange dyktige talenter og spesialister, men vi har absolutt mer å gå på. Vi må bli bedre på å utvikle kompetansen vår, vi må hele tiden søke å utbedre prosessene våre både internt og eksternt, avslutter brigader Johansen.