
Fornøyd med årets søkertall
Sist uke gikk søknadsfristen ut for Forsvarets bachelorutdanninger. Med over 3000 søkere er Forsvaret godt fornøyd.
– Årets søkertall ser bra ut. Vi er svært godt fornøyd med at så mange ønsker utdanning og en utfordrende førstegangstjeneste i Forsvaret, sier oberstløytnant Stein Garang. Han er sjef Forsvarets opptak og seleksjon i Forsvarets personell- og vernepliktssenter.
Over 3000 søkere
Søknadsfristen var 15. april, og da hadde 3030 kandidater søkt på en bachelorutdanning i Forsvaret. Kvinneandelen er på 33 prosent. Se tallene i faktaboks lenger ned på siden.
– Vi er veldig fornøyde med at det er gode søkertall til Forsvarets høgskole. Jeg tror søkerne ser at våre bachelorutdanninger er svært konkurransedyktige ved at de kombinerer en unik lederutdanning med et bredt sett av fagområder. I tillegg er man etterpå sikret jobb i en svært mangfoldig organisasjon med en rekke spennende fagområder, sier sjef for Forsvarets høgskole, generalmajor Dag Aamoth.
Trenger flere folk de neste årene
Regjeringens utkast til langtidsplan har foreslått en markant økning av personell i Forsvaret. Det betyr også at utdanningssystemet må utvides, og at antall skoleplasser vil økes de neste årene.
– Det er veldig bra at flere vil ta utdanning i Forsvaret. Hele forsvarssektoren skal styrkes med langt flere folk i årene som kommer for å møte den alvorlige sikkerhetssituasjonen vi står i, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Det er gledelig med mange søkere i år. Vi tar det som et tegn på at forsvarsviljen blant ungdom er stor, og det trenger vi i årene som kommer, sier oberstløytnant Garang.
Søknadsbehandling og opptak
– Nå skal vi gå gjennom alle søknadene og kalle inn de best kvalifiserte til opptaksprøver for utdanning i Forsvaret, avslutter Garang.
Han forteller at innkallingsbrev til Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) sendes ut i midten av mai og frem til opptaksprøvene starter.
FOS gjennomføres fra 28. juni til 10. juli.
I feltperioden under opptaksprøvene, som utgjør de siste 6–7 dagene, bor kandidatene i lagstelt og sover ute i skogen. Opptaksprøvene varer i et par uker totalt. De som blir vurdert som best egnet, får mot slutten av opptaket tilbud om utdanning i Forsvaret. Opptaksprøvene er varierte og er designet for å vise hvem som har lederpotensial og utviklingspotensial. Militært lederskap krever både fysisk og mental robusthet, fordi man er nødt til å tenke klart, være effektiv og mestre egne følelser i møte med komplekse situasjoner med mye usikkerhet.
Antall søkere 2024
Søkere på bachelorstudier
- Bachelor – ledelse og landmakt: 1237 søkere
- Bachelor – ledelse og luftmakt: 456 søkere
- Bachelor i militære studier med fordyping – sjømilitær i ledelse og navigasjon: 402 søkere
- Bachelor i militære studier, fordyping ledelse og marineingeniør maskin: 56 søkere
- Bachelor i militære studier – fordypning ledelse og marineingeniør i våpen, elektronikk og data: 90 søkere
- Bachelor – ledelse og militær logistikk: 426 søkere
- Bachelor i militære studier med fordypning i ledelse – militærmakt og sikkerhetsoperasjoner: 48 søkere
- Bachelor i ingeniørfag: 150 søkere
- Bachelor ingeniør – telematikk: 165 søkere