Ingrid Gjerde blir FNs styrkesjef på Kypros
Generalmajor Ingrid Gjerde får en ledende rolle i en av Europas mest fastlåste konflikter. – Jeg reiser ned i en tid hvor det er bevegelse. Når det er bevegelse, er det muligheter.
FN har utnevnt Ingrid Gjerde som ny styrkesjef for operasjonen UNFICYP på Kypros. Hun blir sjette nordmann og andre norske kvinne som inntar jobben som styrkesjef for en fredsbevarende operasjon i FN. Den erfarne norske offiseren arver en fastlåst konflikt på en øy som har vært delt i to siden 1974.
– Hva tenkte du da du fikk beskjed om at stillingen var din?
– For det første at dette er en viktig jobb for FN og Norge. Jeg har deltatt i fredsoperasjoner tidligere og har tro på at dette bidrar til fred og stabilitet. Det er en ære og glede å få fylle en sånn posisjon, men ikke minst en utfordrende oppgave.
På det mer personlige planet er hun tydelig på at det er en faglig spennende jobb:
– Den går til kjernen av det jeg er utdannet for, nemlig å lede og gjennomføre operasjoner. Her i et i et reelt konfliktområde hvor jeg kan gjøre en forskjell.
– Vise at vi ønsker å bidra
Ingrid Gjerde har tittelen generalmajor, og er i dag sjef for planavdelingen i Forsvarsstaben. Hun kommer fra Bærum, er 52 år og har i sin etter hvert lange tjeneste for Forsvaret vært innom både internasjonale operasjoner, ledet Krigsskolen og Garden, og vært stabssjef i Hæren.
Nå venter jobben på Kypros.
– Som liten stat er vi enda mer avhengige enn de store statene av internasjonale organisasjoner som ivaretar både små og store. Hvor vi små har en tydelig stemme, sier Gjerde, og legger til:
– Vi må vise fram at vi er en nasjon som ønsker å bidra i verdenssamfunnet, og ikke bare er opptatt av egen situasjon her hjemme på berget.
Fastlåst konflikt
Når hun starter jobben i UNFICYP i løpet av våren, går Gjerde inn i en fastlåst konfliktsituasjon. FN har vært til stede på Kypros siden 1964.
Både øya Kypros og hovedstaden Nikosia er delt i to – mellom det tyrkisktalende Nord-Kypros og den gresktalende republikken Kypros i sør. Konflikten mellom partene har vært fastlåst i snart 50 år.
– Jeg synes det er interessant å gå inn i en konflikt som denne. En kan jo selvfølgelig spørre seg hvilken forskjell man kan gjøre.
Fornøyd statsråd og forsvarssjef
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen gratulerer Gjerde med utnevnelsen og sier Norge har lang tradisjon som støttespiller og bidragsyter til FN- og NATO-operasjoner.
– Generalmajor Ingrid Gjerde har en bred og variert karriere i Forsvaret og er en svært erfaren og dyktig offiser. Hennes allsidige operative erfaring vil være svært nyttig som styrkesjef i UNFICYP, sier Bakke-Jensen.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er helt enig med statsråden:
– Hun er en svært dyktig offiser som har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb for FN på Kypros. Hun har solid internasjonal erfaring med seg inn i denne viktige lederstillingen. Jeg er både stolt og glad for at FN valgte Ingrid Gjerde til denne utfordrende jobben, sier general Eirik Kristoffersen.
Ting i bevegelse
Underveis i FN-operasjonen har det vært både forsiktig positive tegn, og flere tilbakeslag. Nå rører situasjonen seg igjen etter presidentvalget i Nord-Kypros sist høst. Den nyvalgte presidenten signaliserte støtte til en tostats-løsning. Dette er et tilbakeskritt, og det motsatte av hva FN ønsker. Derfor har FNs spesialutsending på Kypros møtt partene til samtale, og det arbeides nå for å ta initiativ til flere møter utover våren.
Gjerde ser på dette som en mulighet:
– Jeg reiser ned i en tid hvor det er bevegelse. Når det er bevegelse, er det muligheter, sier hun og legger til:
– Det er samtidig viktig å erkjenne at disse konfliktene ikke løses over natten. Man må ikke være utålmodig over at man ikke løser alt på sin vakt. FN bidrar på en viktig måte selv om konflikten ikke er løst.
Inviterer forgjengeren på middag
Gjerde følger i fotsporene til en annen norsk kvinne, den pensjonerte generalmajoren Kristin Lund, som var styrkesjef på Kypros fra 2014 til 2016.
Gjerde og Lund har jobbet sammen tidligere, på Balkan. Da Gjerde var kompanisjef i Telemark bataljon på oppdrag på Balkan i 1998, møtte hun Lund, som da var leder for Nasjonalt støtteelement. Siden har de møttes i mange sammenhenger.
– Skal du spørre henne om noen tips?
– Jeg skal invitere henne på middag og diskutere hva dette innebærer.
Når Gjerde pakker kofferten senere i vår, tar hun altså med seg erfaring, store doser tålmodighet og en god forståelse av Norges rolle i FN og FNs rolle i verden.
Hun ta også med seg et sitat å lene seg på, fra FNs tidligere generalsekretær Dag Hammarskiöld: «Peacekeeping is not a soldier's job, but only a soldier can do it.»
FN-operasjonen på Kypros
- UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus) er FNs fredsbevarende styrke på Kypros.
- Styrken ble opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1964 for å hindre strid mellom greskkyprioter og tyrkiskkyprioter på Kypros.
- I 1974 ble landet delt i sør og nord som følge av den tyrkiske invasjonen. Den sørlige delen, Republikken Kypros, styres av greskkyprioter og er medlem av både NATO og EU. Den nordlige delen, Republikken Nord-Kypros, styres av tyrkiskkyprioter og er kun anerkjent av Tyrkia og et fåtall andre land.
- De to delene skilles av en bred buffersone. Denne sonen går også gjennom hovedstaden Nikosia. FN administrerer buffersonen og overvåker våpenhvilen.
- UNFICYP har per 2021 rundt 800 soldater, i tillegg til sivilt personell. De største deltakerlandene er Storbritannia, Slovakia og Ungarn.
- Ingrid Gjerde blir den andre norske styrkesjefen for UNFICYP; generalmajor Kristin Lund var styrkesjef fra 2014 til 2016. Hun var da den første kvinnelige styrkesjefen i FNs historie.