Vertsland for allierte
For Norge er det viktig at allierte øver hos oss. Bak et alliert mottak ligger en godt forberedt base med et godt støtteapparat.
I februar i år kom amerikanske styrker til Ørland flystasjon for å drive samtrening med B1-B Lancer bombefly – samtidig som stasjonen sendte styrker til både Island og Mali.
For at Ørland kunne ta imot amerikanerne, måtte basen være godt forberedt.
– Det er viktig at Ørland har mest mulig informasjon om deres støttebehov før de ankommer, sier stabssjef ved 132 luftving, oberstløytnant Michael Baas Bottenvik-Hartmann.
Dette gjøres via en såkalt SOR-prosess. SOR står for Status of Requirement, og er i prinsippet en bestillingsliste. Med denne som utgangspunkt, får flystasjonen nødvendig informasjon om hvilke behov de har. Avdelingene får også informasjon om hva vi kan levere, hva som må bestilles gjennom andre aktører og eventuelt hva avdelinger må bestille selv. Behovene kan være alt fra overnatting og mat – til sikkerhet og teknisk og operativ støtte.
Ulike støttebehov
Forsvaret får god trening i å ta imot allierte styrker. Det er en krevende operasjon. Forskjellige systemer som krever ulikt støttebehov. Det er viktig å trene på dette så ofte vi får muligheten, slik at vi har god kontroll hvis det skal oppstå en situasjon der Norge trenger støtte.
Denne gangen har mottaket blitt håndtert midt en pandemi som har krevd ytterligere tiltak og forberedelser. Dette innebærer karantene og nøye oppfølging av nasjonale tiltak.
Knytter sterkere bånd
Flere av Forsvarets stasjoner og baser har god erfaring med å ta imot allierte. I flere år har blant annet britiske Clockwork vært stasjonert ved Bardufoss flystasjon og gitt basen god erfaring i mottak. Ved å la allierte trene på norske baser, får allierte knyttet et sterkere bånd til norske kollegaer. Videre får Forsvaret muligheten til å trene med styrker fra allierte nasjoner og bli tryggere på oppgaver og framgangsmåte ved krise og konflikt.
Det er viktig at vi kan gi og motta støtte fra andre nasjoner om nødvendig, og da må alle forutsetninger for at dette skal lykkes være på plass. Det er flere grunner til at Norge sender norske styrker på oppdrag og øvelser utenlands, og klarer å ta imot andre nasjoner til norske baser for det samme.
– En av årsakene til at andre nasjoner ønsker å komme til Norge, er behovet for å trene i et arktisk klima, sier oberstløytnant Michael Baas Bottenvik-Hartmann.
For det norske forsvaret er det viktig å være et vertsland, slik at vi også får muligheten til å trene på å bli fullt operative overalt, uansett klima og tilgjengelighet.
Norges arktiske klima er en stor kontrast til forholdene og miljøene flere av våre allierte vanligvis opererer i. Det er også god trening med tilgjengelighet, fleksibilitet og luftromstilgang, som er annerledes enn våre allierte selv er vant med.