Å sette sammen puslespillet
Hun analyserer hemmeligstemplet informasjon. Slik hjelper «Ida» militære sjefer med å ta riktige beslutninger.
– Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig. Jeg liker å utfordre meg selv med komplekse problemstillinger, og å se for meg hvordan ting kan utvikle seg i fremtiden.
Det sier «Ida». Som analytiker i Etterretningsbataljonen sorterer hun informasjon og setter sammen et godt bilde av det som skjer på bakken. Det er et viktig utgangspunkt når beslutningstakere skal bestemme hva de skal gjøre videre i en militær operasjon.
– Vi sitter i sentrum av informasjonsstrømmen. Militære ledere kommer til oss for å få trusselvurderinger og vurderinger av fienden. Vi har ofte et høyt tempo og stort arbeidspress, men det betyr samtidig at vi får være med inn der beslutninger tas, og påvirke beslutningene, sier «Ida».
Hun kommer med et enkelt, men beskrivende eksempel:
– Våre vurderinger om hvilken veiakse som er den tryggeste, kan avgjøre om Hæren svinger til høyre eller venstre ved neste kryss – både i direkte og mer overordnet betydning.
At jobben hun gjør kan virke inn på militære operasjoner, gjør at hun føler på et veldig stort ansvar.
– Men så det også en gjennomgående forståelse av at etterretning ikke handler om å ha helt rett hele tiden, men å ha minst feil over lengre tid.
– Våre vurderinger om hvilken veiakse som er den tryggeste, kan avgjøre om Hæren svinger til høyre eller venstre ved neste kryss
Som etterretningsanalytiker i Etterretningsbataljonen, kan du velge mellom flere typer stillinger. Først tar du et halvt års grunnutdanning, så begynner du med spesialisering innen:
- Flerdisiplin
- Åpne kilder
- Bildeetterretning
- Elektronisk krigføring
- Fjernoppklaring
Om du heller ønsker å jobbe i felt, kan du jobbe som:
– MI analytiker – analytiker innen menneskebasert innhenting
– EK operatør – operatør innen elektronisk krigføring
– MI operatør – operatør innen menneskebasert innhenting
Etterretningsanalytikerne jobber tett med de ulike operatørene ute i felt. Det vil for eksempel si at en analytiker innen elektronisk krigføring analyserer funnene som en operatør i elektronisk krigføring samler inn. Det samme gjelder for eksempel MI-analytikeren som jobber tett med MI-operatøren.
Flere fagfelt og mye ansvar
En etterretningsanalytiker lærer både om det rent militærtekniske, som for eksempel hvordan militære operasjoner ser ut, hvordan en brigade angriper eller ulike metoder for opprørsbekjempelse. Samtidig blir du også skolert i etterretningsfaget og analysemetoder.
Men hvilke egenskaper trenger du egentlig?
– Du må kunne evne å finne essensen i store mengder informasjon. I en hektisk operasjon mottar du kanskje hundrevis av rapporter i døgnet. Hvis du ikke klarer å skille hva som er relevant og ikke da, drukner du i det vi kaller «støy».
– I tillegg må du kunne tenke kreativt for å kunne vurdere hvordan en situasjon kan utvikle seg. Å sette seg i fiendens sted og finne deres mulighetsrom, krever at du kan tenke litt utenfor boksen og er åpen for andres synspunkter.
Jobber i team
Etterretningsanalyse handler om å sette sammen et stort puslespill. Men det er veldig sjelden én analytiker har alle brikkene.
– Jeg jobber alltid sammen med andre, og veldig mye i team. Det er utrolig givende å jobbe med så motiverte folk, og lærer mye av å få jobbe med andre som har en annen bakgrunn enn meg, sier «Ida».
I det daglige jobber hun på kontoret sitt på Setermoen i Troms, men mye av arbeidet går ut på å støtte øvelser og militær aktivitet rundt om i Norge.
– I det ene øyeblikket er du på NATO-øvelse i Trøndelag og analyserer fiktive konfliktscenarioer i Norge. Ikke lenge etterpå er du kanskje på vei til Midtøsten, hvor scenarioet og ikke minst konsekvensene av etterretningsvurderingene er alt annet enn fiktive, forklarer hun.
Selv har hun så langt gjennomført én kontingent utenlands, men er lysten på flere utenlandsoppdrag.
– Det er givende og spennende på så mange måter. I et konfliktområde får mye bedre forståelse av den aktuelle konflikten, men det er også da du som analytiker virkelig utgjør en forskjell for de norske soldatene på bakken.
Plutselig har det veldig mye å si om hun anbefaler sjefen å svinge til høyre eller venstre.
– Da jeg var i Irak, gjorde vi for eksempel en vurdering om at hvis våre styrker krysset punkt X på kartet i denne operasjonen, ville de høyst sannsynlig blir skutt på. Andre nasjoner skjønte ikke hvorfor nordmennene stoppet, så de kjørte videre og ble beskutt.
– Jeg tror det er få arbeidsplasser hvor du får et så stort ansvar så kort tid etter grunnutdanningen
Mye ansvar – raskt
Hun er ikke i tvil om at andre også bør søke jobb som etterretningsanalytiker.
– Jeg lærer noe nytt hver dag og får stadig utfordret meg med å løse mer eller mindre komplekse problemstillinger. Du får en unik utdanning som gir en solid etterretningsfaglig plattform, i tillegg til en god forståelse av hvordan militære operasjoner gjennomføres.
– Og så liker jeg å samarbeide tett med andre. Jeg tror det er få arbeidsplasser hvor du får et så stort ansvar så kort tid etter grunnutdanningen. Og så er det jo ekstra spennende for sånne nysgjerrigper-er som meg å få tilgang til informasjon som er utilgjengelig for andre.
Ida er ikke etterretningsanalytikerens egentlige navn.