Øvde på avansert trusselscenario med allierte
Onsdag trente norske F-35 og F-16 med allierte styrker utenfor Helgelandskysten. Hensikten var å øve på håndtering av avanserte militære trusler sammen med våre nærmeste allierte.
Norge var 18. august vertskap for en avansert samtrening, ledet av allierte styrker. Trusselbildet er i stadig endring og preges av stadig mer moderne og avanserte militære kapabiliteter. Dette krever fortløpende videreutvikling og samarbeid mellom egne og allierte styrker. Under treningen var det fokus på helhet, hvor alt fra planlegging til gjennomføring ble øvd i detalj.
Samtreningen vektla samarbeid mellom flere nasjoner under samtidige operasjoner i flere domener. Samtreningen testet også evnen til å utøve kommando og kontroll, samt å kommunisere over store avstander og på tvers av landegrenser.
– Norge er helt avhengig av slike samarbeid med allierte styrker, sier oberstløytnant Ole Marius Tørrisplass ved Nasjonalt luftoperasjonssenter i Luftforsvaret.
– Dagens eksempel viser at vi beveger oss i riktig retning, og at vi er på god vei mot å utnytte F-35 effektivt i en fellesoperativ og alliert setting under et betydelig nektelses-scenario, sier Tørrisplass.
Avansert scenario
Se for deg et tenkt scenario der trusler på sjøen og på land kan skade viktig infrastruktur, eller i verste fall være en trussel for befolkningen og rikets sikkerhet.
Operasjonen ledes fra et alliert kommando- og kontrollsenter, og ulike kapasiteter fra en samlet alliert styrke går sammen om å finne og identifisere mål som må håndteres av Forsvarets F-35. De ulike elementene har hver sin viktige rolle i et slikt scenario – alt fra overvåkning, informasjonsinnsamling og angrepsressurser. Denne type trening gir økt evne til å dele informasjon, planlegge og ta beslutninger, og den bidrar til forbedrede klartider.
Raskere og bedre beslutninger
Målet med onsdagens trening var å integrere, operere og kommunisere om en aktivitet i nordområdene til lands, sjøs, i lufta, i rommet og i cyberdomenet. Øvelsen testet blant annet datalink og andre digitale kommunikasjonssystemer.
– Data hjelper oss med å ta raskere og bedre beslutninger. Det å kunne øve denne prosessen for multinasjonal datadeling på flere plattformer med allierte er helt avgjørende for å opprettholde vår evne til å sikre fred og stabilitet i regionen, sier general Jeff Harrigan, Commander USAFE-Africa.
Under øvingsaktiviteten var amerikansk personell utstasjonert på Ørland for å samvirke om kommando og kontroll over styrken. Fra norsk side deltok fire F-35, fem F-16 samt kommando-, kontroll- og varslingspersonell. Allierte deltakere inkluderte et RC-135 overvåkingsfly, et NATO AWACS overvåkingsfly, en amerikansk Arleigh Burke-klasse destroyer, US Space Command, og ikke minst en rekke støttepersonell.
Pressekontakt
Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret:
Stine Barclay Gaasland
Oberstløytnant
Telefon: 95 74 15 32
E-post: sgaasland@mil.no