Norsk English
Et B-52H Stratofortress på rullebanen i Fairford i England, klar for avreise mot Norge 3. desember 2024.

Amerikanske og britiske luftstyrker samtrener med Norge

Kampfly, bombefly og tankfly fra USA, Storbritannia og Norge opererer nå sammen i Norge for å trene på å beskytte nordområdene.

Den norsk-ledede øvelsen har pågått denne uken. Samarbeidet omfatter luftkapasiteter som norske F-35 og P-8 Poseidon, britiske F-35, Eurofighter Typhons og et RC-135 Rivet rekognoseringsfly. USA stiller med et B-52 Stratofortress bombefly, KC-135 Stratotankere, et U-2 Dragon Lady og F-35 kampfly. 

Integrerer og utnytter kapasiteter

Under øvelsen trener de tre landene sammen på å oppdage, spore og svekke et tenkt fiendtlig mål på alliert territorium. Dette styrker landenes evne til å operere sammen, og det styrker forsvaret av Norge og vår evne til å ta imot allierte forsterkninger. I tillegg til luftstyrker, deltar også avdelinger fra Sjøforsvaret og Forsvarets spesialstyrker i øvelsen.

– Treningen viser hvilken evne det norske forsvaret har til å integrere og utnytte banebrytende kapasiteter levert av Storbritannia og USA i fellesoperasjoner, sier brigader Tron Strand, sjef for Joint Air Operations Centre på Reitan utenfor Bodø.

– Det gir oss også mulighet til å utvikle og øve vår luftkommando- og kontrollkapasitet, inkludert F2T2, med nære allierte. Sammen er vi en troverdig avskrekking, og om nødvendig er vi klare til å forsvare våre områder i Arktis.

F2T2 (Find, Fix, Track, Target) er en militær metode som brukes til effektivt å identifisere, treffe og nøytralisere mål i kampoperasjoner.

Mer presise og motstandsdyktige

General James Hecker, sjef for U.S. Air Forces in Europe – Air Forces Africa, sier trening på tvers av flere domener er viktig for å gjøre allierte styrker mer tilpasningsdyktige, motstandsdyktige og presise. Han får støtte fra group captain Hannah Bishop, sjef for operasjonell planlegging i britiske Royal Air Force.

– Interoperabilitet er viktig for forsvaret av NATOs nordlige flanke. Øvelsen viser styrkene i vår allianse: vår evne til å forstå hvordan vi opererer, å dele kritisk informasjon raskt, og å jobbe sømløst sammen, sier Bishop.

Britiske Royal Air Force og det norske luftforsvaret er også del av Joint Expeditionary Force (JEF). Sammen med åtte andre nordeuropeiske nasjoner er JEF en samling av beredte og fleksible styrker som raskt kan svare på trusler mot egne områder eller andre steder i verden.

Pressekontakter

6932fd04-190c-45fd-8112-12cbf43f19db

Forsvarets operative hovedkvarter

Pressevakt
Telefon: +47 40 43 80 83

82f38f27-d138-4b82-b37d-cd5f76366438

Stian Roen

Major
Telefon: 915 24 068

Om Forsvaret

På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:

  1. Forsvare Noreg og Noregs allierte
  2. Overvake og drive etterretning
  3. Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
  4. Samarbeide internasjonalt
  5. Støtte det sivile Noreg