
Flere utenlandske marinefartøy til Bergen for ubåtjakttrening
Den årlige øvelsen Arctic Dolphin 2025 er i gang. Fra 3. februar til 14. februar vil norske og allierte styrker trene på anti-ubåtkrigføring og sjefsutdanning i et krevende vintermiljø.
Øvelsen gir verdifull trening for både ubåtmannskaper og fremtidige ubåtsjefer, samtidig som den styrker det allierte samarbeidet i Nord-Atlanteren. Allierte fartøy vil være synlige i Bergen sentrum fra 31. januar, før de seiler ut i øvingsområdet som dekker Bjørnafjorden, Sognesjøen og Sognefjorden.
– Ubåtvåpenet er en av Norges viktigste kapasiteter, og øvelser som Arctic Dolphin sørger for at våre besetninger får den nødvendige erfaringen til å operere effektivt både alene og sammen med allierte. At vi øver i krevende vinterforhold langs norskekysten, styrker vår operative evne og vår rolle i NATO, sier sjef Ubåttjenesten, Kommandør Jim Robertsen.
Øvelsen gjennomføres i en tid hvor Norge og Tyskland samarbeider om anskaffelsen av tolv nye ubåter, noe som gjør alliert samtrening enda viktigere.
– Samarbeidet med Tyskland står sentralt, men Arctic Dolphin handler først og fremst om å videreutvikle samhandlingen med nære allierte. At våre allierte sender fartøy, ubåter og luftkapasiteter hit for å trene sammen med oss, viser hvor viktig de anser Norge og Nord-Atlanteren som operasjonsområde, forklarer Robertsen.
Øvelsen gir realistisk trening i ubåtoperasjoner og styrker den operative evnen på tvers av allierte styrker. Gjennom Arctic Dolphin sikrer vi at Norge og våre partnere er klare til å operere sammen – både hjemme og i internasjonale operasjoner.
Fakta om Arctic Dolphin 2025:
- Fokus: Utdanning av ubåtsjefer og trening i anti-ubåtkrigføring.
- Tidsrom: 3.–14. februar 2025.
- Område: Bjørnafjorden, Sognesjøen og Sognefjorden.
- Deltakende norske styrker:
- En norsk ubåt.
- Overflatefartøyet KNM Olav Tryggvason.
- Luftkapasitet: P-8 Poseidon.
- Deltakende allierte styrker:
- Tyskland og Nederland: Ubåter.
- Nederland: Støttefartøyet HNLMS Mercuur.
- Danmark: Fregatten HDMS Niels Juel (med Seahawk-helikopter).
- Tyskland: Støtte og logistikkfartøyene FGS Main og FGS Oker.
- Frankrike: Fregatten FS Auvergne (med NH90-helikopter).
- Storbritannia: Fregatten HMS Somerset (med Merlin-helikopter) og P-8 Poseidon.
- USA: P-8 Poseidon.

