Norsk English
Sivile og militære deltakere på øvelsen.

Stresstestet nytt helseberedskapskonsept

Sist uke stresstestet NATO det nye konseptet for pasientflyt ved krig. Store nasjonale kriser og krig vil innebære et stort antall pasienter som må ivaretas, med både behandling og evakuering.

Endret fokus i NATO, fra operasjoner utenfor alliansens grenser til større fokus på kollektivt forsvar, har gjort at en igjen fokuserer på håndtering av store mengder pasienter. Sist uke ble et nytt konsept for dette øvd på NATO-øvelsen Casualty Move 2024 (CAMO 24) i Sverige, med 16 deltagende nasjoner og 150 deltagere. Scenarioene for øvelsen omfattet alt fra fred til fullskala krig i artikkel 5 scenario.

Sivil- og militær deltakelse

Med på øvelsen fra Norge var sanitetspersonell fra Forsvaret i tett samarbeid med beredskapspersonell fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord RHFo g Nasjonalt koordineringssenter (NKS) i Helse Sør-Øst RHF. -Øvelsen hjalp oss med å peke ut tiltak vi både må ivareta nasjonalt og som del av Norden og NATO, sier avdelingssjef for operasjoner og planer i Forsvarets sanitet, oberstløytnant Preben Thaur. Thaur ivaretok rollen som senior nasjonal representant under øvelsen.

Sivilt-militært ansvar

-Ved å avdekke hva som fungerer og hva som er utfordringer og hull i helseberedskapen for krig mens det fortsatt er fred, så kan vi få et bedre system før vi trenger det. Tilbake i Norge må forsvarssektoren, helsesektoren og andre sektorer nå jobbe videre med dette, forteller Thaur. -Vi må sørge for en helhetlig evakuerings- og behandlingskjede som både dekker nasjonale behov og henger sammen med sanitetssystemet i alliansen. For Norge innebærer det at vi får betydelig mer ansvar for NATO-soldater på norsk jord. Skal vi kunne ivareta det ansvaret må vi blant annet bygge opp mye større evne til å evakuere mange pasienter samtidig totalforsvaret, sier han.

Les mer om øvelsen på våre nettsider.

Pressekontakter

2c429f4c-77ea-458f-9c98-89bd85ef31ee

Kristian Elden

Sjef kommunikasjon og lederstøtte, Forsvarets sanitet
Telefon: 950 77 186

Om Forsvaret

På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:

  1. Forsvare Noreg og Noregs allierte
  2. Overvake og drive etterretning
  3. Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
  4. Samarbeide internasjonalt
  5. Støtte det sivile Noreg

Om Forsvarets sanitet

Forsvarets sanitet (FSAN) er en avdeling i Forsvaret som skal støtte resten av Forsvaret med rådgivning, kliniske tjenester og operative sanitetsavdelinger. Hovedhensikten er at helse ikke er begrensende for Forsvarets operative evne.