Norsk English
UK CARRIER TASK GROUP MEETS WITH NATO AMPHIBIOUS TASK GROUP

Pictured: HMS Prince of Wales leads the fifteen ship formation as jets fly past.

The UK-led Carrier Strike Group amalgamates with the NATO Amphibious Task Group and additional Norwegian naval units for a PHOTEX 13 Mar 24. Aircraft participating in the flypast were six Finnish F18 and two Swedish JAS-39. Fifteen ships sailed in formation as follows:

Front row: HMS Prince of Wales
Row 2 (L-R): USS Paul Ignatius, ESPS Almirante Juan de Borbon, 
Row 3 (L-R): HMS Portland, HNLMS Karel Doorman, HNOMS Magnus Lagabote, RFA Tidespring, HNOMS Olav Tyrggvason, ITS Giuseppe Garibaldi, FS Normandie
Row 4 (L-R): RFA Mounts Bay, HNOMS Otto Sverdrup, HNOMS Gnist, Kv Bjornoya, FGS Bonn


The units are at sea for Exercise Nordic Response 24, a multi-domain exercise taking place in the northern Nordic region 3–14 March 2024. The CSG has been exercising F-35B strikes to simulate defence of allied territory, whilst simultaneously defending itself. The ATG has been exercising landing amphibious units ashore to retake allied territory. Exercise Nordic Response 24 is part of Exercise Steadfast Defender 24, the largest NATO exercise in decades.

Forsvarets årsrapport

Rapporten er vår tilbakemelding på hvordan vi har løst våre oppgaver, og hvordan vi har forvaltet økonomien.

Forsvarets årsrapport 2024
  1. Forsvaret sikrer Norge gjennom å løse oppgavene Stortinget fastsetter. Årsrapporten redegjør for hvordan Forsvaret i 2024 har forvaltet tildelte ressurser og løst de ni oppgavene gitt av Stortinget.

    Menneskene er Forsvarets viktigste ressurs

    Forsvaret har særlig prioritert fire områder; personell og kompetanse, operasjoner, beredskap og utvikling. Menneskene er Forsvarets viktigste ressurs. Derfor har det kunnskapsbaserte arbeidet med kulturutvikling hatt høy prioritet. Forsvaret har rekruttert godt. Det har samtidig vært utfordringer med å beholde spisskompetanse enkelte steder. Iverksatte tiltak for å beholde personell lengre har gitt gode resultater. Arbeidet med å rekruttere, utvikle og beholde personell i Forsvaret fortsetter i 2025.

    Norges militære støtte til Ukraina

    Operasjon Ellisiv, Norges militære støtte til Ukraina, har vært Forsvarets mest omfattende og høyest prioriterte operasjon. Flere enn 1 000 norske instruktører har bidratt til trening, utdanning og opplæring av mer enn 6 000 ukrainske soldater. Betydelige donasjoner av militært materiell, tilrettelegging for materiellstøtte fra norsk og europeisk forsvarsindustri, og medisinsk luftevakuering har vært viktig og av stor betydning for Ukraina.

    Den norske militære støtten til Ukraina gir effekt på slagmarken og bringer verdifull læring til Forsvaret. Erfaringene fra krigen i Ukraina er viktige i den videre moderniseringen og utviklingen av Forsvaret. Forsvaret har forbedret beredskapen, økt innsatsen på teknologi og IKT-feltet samt gjort vesentlige fremskritt innen klima- og miljøarbeidet.

    Fornying og effektivisering av virksomhetene

    Fornyelsen av Forsvaret har fortsatt som planlagt. Forsvaret har mottatt det siste av tre nye kystvaktfartøy i Jan Mayen-klassen, KV «Hopen». Innfasingen av F-35 kampfly går bra, og de siste flyene skal leveres våren 2025. Innføringen av nye maritime overvåkingsfly, P-8 Poseidon, er godt i gang og de operative leveransene har vært veldig gode.

    Forsvaret har, sammen med de andre etatene i sektoren, lagt ned et betydelig arbeid i å effektivisere virksomhetene gjennom 2024. Målrettet innsats har gitt resultater, men hele sektoren må fortsette arbeidet med modernisering og effektivisering.

    Gjennomføring av langtidsplanen

    I 2023 rapporterte jeg om gapet mellom ambisjoner, strukturen i Forsvaret og finansieringen. I 2024 vedtok Stortinget ny langtidsplan for forsvarssektoren 2025-2036, som skal styrke forsvarsevnen og lukke gapene i årene som kommer. For å nå målene har Forsvaret utarbeidet en gjennomføringsplan for perioden 2025-2036. Den årlige rapporteringen til Stortinget vil gi oppdatert status for gjennomføringen av langtidsplanen. Gjennom prosjektet Forsvarssektoren 2024 (F24) har forsvarssjefen fått et mer helhetlig ansvar for utviklingen av Forsvaret, inkludert styringen av den delen av investeringsporteføljen som påvirker Forsvarets virksomhets – og strukturutvikling, innenfor mål og rammer gitt av Forsvarsdepartementet.

    Folkene i Forsvaret er det viktigste vi har. Det er folkene som utgjør ryggraden i et godt forsvar, og det er de som utvikler forsvarsevnen vår og løser oppdrag. Hver dag, hele året. Derfor er betingelsene for å rekruttere godt og beholde folk lengre av stor betydning. Å avklare forhold knyttet til lønn og pensjon blir vesentlig i året som kommer. Forsvaret løser oppdrag og tar vare på folkene - ord vi i Forsvaret setter handling bak.


    Eirik Kristoffersen
    general
    forsvarssjef

Tall for økonomi, personell og aktiviteter

Sidene under blir oppdatert med tall for 2024 i begynnelsen av mai.

Økonomi

Hovedtall for økonomi i Forsvaret for året 2023. Tallene for 2021 og 2022 er justert for inflasjon.

Pil til høyre
20240130_OAV_57581_export

Personell

I 2023 hadde Forsvaret over 17 000 ansatte og over 22 000 utførte årsverk. Av de ansatte var 20 prosent kvinner. Den totalte styrkestrukturen i Norge utgjør rundt 70 000 mennesker.

Pil til høyre
20231004-JS-44001

Aktiviteter i 2023

Forsvaret gjennomførte en rekke viktige aktiviteter gjennom 2023. Økt beredskap, øvelser og støtte til Ukraina var særlig prioriterte områder.

Pil til høyre
Ukrainske soldater under opplæring av norske Hær soldater fra Telemark bataljon i leieren til EUs treningsmisjon for Ukraina (EU MAM) utenfor Berlin

Tidligere årsrapporter og revisjonsberetninger

Dokumenttittel Tema Organisasjonsenhet Dato Filstørrelse
    Viser 0–0 av 0