forskning_asia_stud_Shanghai-Center-Tower-Chinas-Next-Tallest-Building

Asiaprogrammet (IFS Asia)

Prosjektperiode
1. jan 2009 -
31. des 2030
Prosjekteier
Forsvarets høgskole
Prosjektleder
Tunsjø, Øystein
Avdeling
Institutt for forsvarsstudier
Emneord
Teknologi
Geopolitikk
Asia
India
Kina
Amerikansk sikkerhetspolitikk
Transatlantiske relasjoner
Japan
Avskrekking og beroligelse
Sør-Korea
Finansiering
Forsvarets høgskole

Den internasjonale maktbalansen er inne i en brytningstid, og økt rivalisering mellom USA og Kina vil forme internasjonale relasjoner i tiårene fremover. Økonomisk, militær og teknologisk makt konsentreres i Asia og skaper usikkerhet om fremtidens internasjonale system og orden. Denne geopolitiske utviklingen endrer rammebetingelsene for transatlantisk samarbeid og norsk forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Programmet består i hovedsak av de større forskningsprosjektene Sikkerhetspolitikk i Asia I og II (finansiering: Forsvarsdepartementet), samt det NUPI-ledede samarbeidsprosjektet Senter for geopolitikk (finansiering: Norges forskningsråd) og en rekke enkeltprosjekter. I det pågående SPA II deltar et betydelig antall utenlandske samarbeidspartnere og internasjonale forskere med bakgrunn fra Europa, USA og Asia.

Tilknyttet programmet er også doktorgradsprosjektene

  • Space as a Warfighting Domain (finansiering: Institutt for forsvarsstudier),
  • Alliances in a New Bipolar System (finansiering: Institutt for forsvarsstudier) og
  • China’s Quest for Regional Hegemony (finansiering: Institutt for forsvarsstudier).

Videre har vår tilknyttede FoU-gruppe MILASIA tre formål:

1. Sikre langsiktig forskningskompetanse på tematikk knyttet til militær utvikling i Asia, og denne utviklingens konsekvenser for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

2. Koordinere anvendelse av forskningskompetansen inn i undervisningen ved flere avdelinger ved FHS.

3. Koordinere og styrke formidlingen av kunnskapen inn i Forsvaret, i tillegg til norsk forvaltning og offentlighet.

IFS Asia, eller Asiaprogrammet, er blitt et samlingspunkt og nettverk for forskere og institusjoner i Asia, Europa og USA. Vårt mål er å bidra til kunnskap og debatt om maktforskyvning og geopolitiske utviklingstrekk, samt militære, strategiske og politiske endringer i Asia.

Forsvarets Høgskole, og Institutt for forsvarsstudiers Senter for Internasjonal Sikkerhet, ønsker med IFS Asia å bidra til et forskningsforankret kunnskapsgrunnlag for faglige debatter både i akademia og utenfor. Programmet er en ressurs for beslutningstakere i Forsvaret, norsk forvaltning og statsapparatet.