Norsk English

Virksomhets- og økonomistyringens rolle i Forsvarets innovasjonsprosesser. "En case studie av implikasjoner og konsekvenser for forsvarsøkonomi og forsvarsevne."

Prosjektperiode
1. jun. 2022 -
31. mai 2026
Prosjekteier
Forsvarets høgskole
Prosjektleder
Laugen, Frank Tore
Avdeling
Forsvarets høgskole
Emneord
Innovasjon
Regnskap i offentlig sektor
Økonomistyring i offentlig sektor
Aktør nettverks teori
Innovasjon i offentlig styring
Innovasjon i offentlig sektor
Virksomhetsstyring og internkontroll
Finansiering
Forsvarets høgskole

Økonomi- og virksomhetstyrsstyringens rolle i innovasjonsprosesser i det norske forsvaret

Introduksjon: Opprinnelige forskning fokuserte på integrering av digitale og IT-baserte regnskapssystemer i offentlig sektor, inspirert av moderniseringen under paradigmet for ny offentlig styring (NPM), som vektlegger bedriftslignende effektivitet i offentlig administrasjon. Studien trakk opprinnelig på diskusjoner av forskere som Burchell et al. (1980) om innovasjoner i styringsregnskap. Forskningsretningen skiftet mot en bredere undersøkelse av offentlige sektorreformer, spesielt deres design og implementering. Denne utvidelsen inkluderte utforskning av rollene til forskjellige aktører, både menneskelige og ikke-menneskelige, i å forme disse reformene, ved bruk av aktør-nettverksteori (ANT) som artikulert av Latour (2007).

Innovasjonsreformer: Fokuset i min forskning skiftet fra kun teknologisk integrasjon til en mer omfattende undersøkelse av reformer innen det norske forsvaret fra 2002 til 2024. Denne undersøkelsen konsentrerer seg om drivkreftene bak disse reformene, med vekt på effektivitet og ansvarlighet under NPM-bevegelsen. Adopsjonen av SAP ERP-systemer og overgangen til periodisert regnskap illustrerer proaktive moderniseringstiltak, på tross av utfordringer som forsinkelser og økt kompleksitet. Studien tar sikte på å gi en dyp forståelse av disse reformene ved å undersøke rollene til ulike aktører og økonomiske prinsipper i å forme endringene.

Aktør-nettverksteori som perspektiv: Avhandlingen benytter ANT for å utforske innovasjon i implementeringen av komplekse regnskaps-, finans- og ERP-systemer innen forsvarssektoren. Dette teoretiske rammeverket tilbyr innsikt i den avgjørende rollen som innovative IT-finanssystemer spiller under teknologisk adopsjon og påfølgende driftsfaser. ANT sin anvendelse i nylige regnskapsstudier understreker dens nytte i å undersøke påvirkningen av regnskapsteknologier og den fremvoksende naturen av regnskapspraksis i beslutningsprosesser. Å adoptere ANT som en metodisk linse passer for denne studien, gitt dens sparsomme anvendelse i innovasjoner innen offentlig sektorregnskap, spesielt innen forsvarskonteksten.

Metodisk tilnærming: Den metodiske tilnærmingen som nyttes for forskningen legger vekt på å spore reisen til objekter og dokumenter gjennom organisasjonsprosesser, som anbefalt av Czarniawska (2007). Denne tilnærmingen er særlig relevant gitt reformenes kompleksitet, hvor data fra ulike kilder som dokumenter, rapporter og intervjuer spiller en avgjørende rolle i å formidle informasjon, beslutninger og endringer. Reisen til grunnleggende dokumenter har vist en klar retning, startende med en konsulentrapport fra McKinsey & Company (2015), som påvirker diskusjoner og beslutninger på høyere nivåer.

Artikler: Min avhandling går fra et fokus på spesifikke systemer til en bredere utforskning av offentlige sektorreformer innen det norske forsvaret fra 2002 til 2024. Dette skiftet erkjenner at systemene er del av større reforminitiativer, noe som krever en undersøkelse av rollene til forskjellige aktører i å forme disse reformene. Ved å gjennomføre casestudier om betydelige innovasjonsreformer, søker forskningen å belyse nyansene i implementering, tilpasning og den praktiske bruken av disse systemene i beslutningstaking.

Framdrift: Forskningsprosjektet integrerer obligatoriske undervisningsoppgaver ved Forsvarets Høgskole sammen med forskningsaktiviteter.