Tjenestepliktige i virksomheter som dekker samfunnets kritiske funksjoner, kan søkes fritatt for tjeneste i Forsvaret i krig, når krig truer og ved styrkeoppbygging. Dette er fastsatt i forsvarsloven § 32. Utfyllende regler for fritaksordningen fremgår av vernepliktsforskriften kapittel 11 «Fritak for fremmøte i Forsvaret på grunn av sivil stilling eller fagkyndighet».
Med samfunnets kritiske funksjoner menes funksjoner som skal opprettholdes eller opprettes i krig, når krig truer eller ved styrkeoppbygging, for å dekke befolkningens og samfunnets grunnleggende behov og trygghet.
Virksomhet som ivaretar samfunnets kritiske funksjoner (samfunnskritisk virksomhet, forkortet SKV) i den totale samfunnsberedskapen, skal som hovedregel kunne beholde eget personell i krig, når krig truer eller ved styrkeoppbygging. Det kan likevel være tilfeller der Forsvarets behov må gå foran.
Tjenestepliktige som bekler nøkkelroller i disse virksomhetene, skal som hovedregel gis fritak for fremmøte i Forsvaret. Unntakene fra denne regelen er fastsatt i vernepliktsforskriften § 59, og er listet under «Hvem som ikke kan fritas».
Et vedtak om fritak for fremmøte i Forsvaret i krig, når krig truer eller ved styrkeoppbygging gjelder for inntil tre år av gangen. Dersom den tjenestepliktige på nytt blir styrkedisponert eller innkalt til nytilføring i Heimevernet, kan virksomheten søke om at fritaket forlenges. Fritaket kan forlenges for tre år av gangen så lenge virksomheten ivaretar samfunnets kritiske funksjoner og den ansatte ivaretar en sentral rolle i virksomheten.
En samfunnskritisk funksjon som skal kvalifisere til fritak etter fritaksordningen, må være basert på
- lover og forskrifter
- nasjonale eller fylkesvise beredskapsplaner
- offentlige leveranseavtaler
- Forsvarets planer for beredskap, logistikk og operativ aktivitet
- det sivile samfunnets støtte til Forsvaret i krig, når krig truer eller ved styrkeoppbygging