
Bedre rustet – flere treningsdager gir resultater
Den første områdetreningen i 2025 markerer ikke bare starten på langtidsplanperioden, men også en ny æra for Horten heimevernsområde. Med fem dager for mannskapet og syv dager for befalet, ble denne treningen et viktig steg i riktig retning – både faglig og organisatorisk.
– 5/7 er et minimum for å opprettholde et godt nivå, sier områdesjef i Horten heimevernsområde, Geir Aker.
Øker kompetansen
I Forsvarets langtidsplan er det vedtatt at Heimevernet skal trene mer. Tidligere var det vanlig med to til tre dager trening for soldatene i Horten heimevernsområde, og de ble heller ikke kalt inn hvert år. Nå gir flere treningsdager ikke bare bedre opplæring, men også økt motivasjon og progresjon. Nestlagfører Thomas Nilsen mener de ekstra dagene gjør en stor forskjell.
– Det er noe som skjer når man er inne på dag tre, fire og fem. Lagene blir mer samkjørte, og man får mer tid til å lære mer og bli bedre på det man skal gjøre. Når øvelsene ligger tettere, husker vi også mer fra gang til gang. Det bygger grunnlaget for å utvikle oss raskere, sier Thomas Nilsen, nestlagfører i området.
PUSS OG VEDLIKEHOLD: Den siste dagen av områdetreningen ble brukt på blant annet puss og vedlikehold av våpen og utstyr.
Samarbeid med Operasjon Interflex
Før områdesoldatene begynner sin årlige trening, bruker befalet to dager for å planlegge hvordan den skal gjennomføres. En av disse dagene ble i år annerledes enn tidligere. Befalet var elever for de fremtidige instruktørene for Operasjon Interflex. Instruktørene, som snart skal reise til Storbritannia for å trene ukrainske soldater, brukte områdetreningen til å perfeksjonere sine pedagogiske og militære ferdigheter.
Instruktørene holdt leksjonene sine på engelsk, med en tolk som oversatte til norsk. Instruktørene fikk nyttig erfaring ved å trene befalet i Horten heimevernsområde, men læringsutbyttet ble minst like nyttig andre veien.
– Det var veldig lærerikt å se hvordan de underviser. Det er lite prat og mye drill, og de er konkrete når de underviser – en metode vårt befal også kan dra nytte av, sier områdesjef Geir Aker.

– Instruktørene var seriøse i arbeidet sitt og flinke til å lære bort. De tok seg tid til å gjøre ting korrekt, i tillegg til god tid til repetisjon. De pedagogiske grepene vi tok med oss fra opplæringen har vi brukt gjennom hele øvelsen, legger nestlagførere Thomas og Daniel til.
– Det er også flere av læringsmomentene fra leksjonene som vi allerede har begynt å ta inn i treningen vår. Vi lærte for eksempel nye metoder for stridsteknikk under MOUT (Militære operasjoner i urbant terreng), og har brukt det for å bygge videre på den kunnskapen vi allerede har, forklarer de.
Et steg i riktig retning
Med vel gjennomført første områdetrening i den nye langtidsplanperioden ser områdesjef Geir Aker lyst på fremtiden. Økningen i antall treningsdager har gitt resultater både faglig og sosialt.
OPPSTILLING: Før soldatene kunne reise hjemover sto området oppstilt mens områdesjef Geir Aker sa noen siste ord og delte ut utmerkelser til noen av soldatene.
– De fleste soldater klarer å holde pusten i to-tre dager, og så skal de hjem igjen til sitt sivile. Men når du er inne en hel uke, så må du lenger inn i soldatrollen og virkelig kjenne på det, forklarer han.
– Vi vinner mye på å trene lenger. Vi får en god opplevelse av at vi får vedlikeholdt og økt kunnskapen vår. I tillegg styrkes det sosiale fellesskapet og vi blir bedre kjent ved siden av treningen. Vi kommer nok ikke til å ønske oss særlig mye mindre trening, heller motsatt. Og kanskje ønsker vi oss å kunne trene to ganger i året. Det gir oss muligheten til å trene med en jevn frekvens, og nyttig og relevant erfaring med å kunne trene både sommer og vinter, avslutter han.