Norsk English
20201127MS_H2B3269

Brikkene i spillet

Hver enkelt HV-soldat har sin plass i et større system. I Heimevernets Territorielle Operasjonssenter jobber man hver dag med å få dette systemet til å fungere.

På Elvegårdsmoen i Bjerkvik lærer lagfører Andreas Thorvardarson (33) fra Lofoten HV-område i Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) laget sitt hvordan man går en patrulje. Soldatene er inne til årlig trening og som ofte før er det nødvendig oppfriskning av grunnleggende soldatferdigheter som står på menyen denne formiddagen.

_S0A9339.jpg
Andreas Thorvardarson er lagfører i Lofoten HV-område.

I Terningmoen leir i Elverum sitter det flere personer i uniform foran hver sine dataskjermer inne i Heimevernets Territorielle Operasjonssenter (HV-TOS). Rundt dem henger flere store tv-skjermer med ulik informasjon. På en av skjermene ser man kartet over Norge. På flere plasser på kartet er det plassert blå brikker, som indikerer egne styrker. Hver brikke kan bety at her er et HV-område plassert en eller annen plass i det langstrakte landet vårt. For eksempel Lofoten HV-område.

Så hva har egentlig det som skjer på Elvegårdsmoen og  Terningmoen med hverandre å gjøre?

Dette er HV-TOS

Vi kommer tilbake til det, men vi kan starte med hva egentlig Territorielle Operasjonssenter er, eller HV-TOS som det etter hvert er blitt bedre kjent som.

– HV-TOS er et verktøy for å planlegge, gjennomføre og lede HVs operasjoner. Det er sjef HVs verktøy, sier brigader Morten Eggen, som er nestkommanderende og stabssjef i Heimevernet. Det innebærer at han også er sjef for HV-TOS.

20200915KL__O3A2422.jpg
Nestkommanderende og stabssjef i Heimevernet, brigader Morten Eggen.

I snart to uker har Heimevernet sammen med resten av Forsvaret gjennomført kommandoplassøvelsen (CPX) Polaris Gram, det vil si en øvelse uten tropper på bakken. Under øvelsen, hvor stabsprosessene følges akkurat slik de ville være i en skarp konflikt, utfordres stabene på alle nivå med en rekke operative problemer. En sentralstyrt spillcomputer (CAX) gir realistiske tilbakemeldinger på konsekvensene av de ordre og oppdrag som gis til underavdelingene i møte med fienden.

– Her har TOS hatt en sentral rolle med å styre og koordinere alt som har med HV å gjøre. Dette innebærer tett samarbeid og understøttelse av alle HVs distrikter, planlegging og koordinering med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og alle sideordnede taktiske kommandoer og sivile aktører, sier Eggen, og forklarer saksgangen på følgende måte:

– HV-TOS får rapporter fra HV-distriktene i hele landet. Med det bygger vi et landbilde fra vårt ansvarsområde som sendes videre opp til FOH. Der legges dette landbildet sammen med de andre situasjonsbildene som kommer fra for eksempel sjø, luft, hær og cyber. Så kobler man dette sammen for å få en totaloversikt for å styre fellesoperasjonene og planlegge på sikt fremover.

TOS.jpg
Heimevernets Territorielle Operasjonssenter (HV-TOS).

Stort system

Heimevernet er et «kjempesystem» med 40.000 soldater.

– Vi må øve systemet realistisk, slik at det fungerer optimalt når vi virkelig trenger det. Det hjelper ikke at bare mening Olsen eller fenrik Hansen er veldig gode soldater. Alle har vi vår rolle. Alle er like viktig. HV-TOS oppgave er å sette dette i system. Det blir nesten som om man tenker seg et fotballag, der noen er veldig god på venstrebacken eller på høyre ving. Men om de som skal styre og lede laget ikke fungerer, så blir det ikke seier, forklarer Eggen.

Tilbake på Elvegårdsmoen i Bjerkvik har lagfører Thorvardarson avsluttet treningen med laget sitt. Selv om han ganske nylig ble innrullert i Heimevernet har han allerede rukket å reflektere over at han er en liten brikke i et stort system.

– Jeg er veldig positivt overrasket over systemet og hvordan det er organisert. Det er god strategi og gjennomtenkte treninger. For meg ble det mer alvor over det å være HV-soldat da jeg kom på HV-trening og fikk utdelt våpen, innrømmer 33-åringen fra Svolvær, som sivilt er daglig leder i Lofotpils.

– Jeg tror de som flytter brikker på kartet må være bevisst på at det er mennesker i brikkene. Det tror jeg de også er, fordi mange av dem har lang erfaring i Forsvaret og da vet hvordan ordrene som blir gitt påvirker oss inne i brikken, sier Thorvardarson.

Mennesker i brikkene

Inne i selve HV-TOS på Terningmoen er oberstløytnant Arne Helling, vaktsjef i HV-TOS. Under øvelse Polaris Gram har de i spillet fått inn meldinger på skadde og omkomne.

Helling innrømmer at under øvelse er det kanskje ikke like lett å sette seg inn i situasjonen til soldatene i brikkene.

– Under øvelsen blir det mer teknisk i hvordan man tenker. Det handler om hvordan man vurderer tiltak utfra de tapene man har. Personell og utstyr som må erstattes. Men jeg tror vi så absolutt ville følt mer på det om dette hadde vært en reell situasjon, sier Helling.

Sammen med seg i operasjonssenteret har han blant annet visekorporal Daniel Andraa, som er IM-assistent.

– For min del så kommer jeg raskt inn i øvelsesmodus og ser på øvelsen som om det er reelt. Jeg ønsker å gjøre en best mulig jobb slik at soldatene der ute får en enklest mulig jobb, sier Andraa.

Effektivt forsvar

201809060223JVE-.jpg
Bjørn Ragnar Larsen er områdesjef for Lofoten HV-område.

I operasjonssenteret til Lofoten HV-område sitter områdesjef kaptein Bjørn Ragnar Larsen. Han prøver denne formiddagen å få listen på oppmøtte mannskap til å gå opp. Ikke like lett når man skal trene under en koronapandemi. Også Larsen har reflektert over at området hans er en brikke i et større system.

– Mitt område er jo en del av det totale forsvaret og dermed en brikke i et større system. Vi gjør ikke så mye alene. Så får vi håpe at HV-TOS klarer å styre de små brikkene slik at det blir et effektivt forsvar av Norge, sier Larsen, som ikke er like sikker på at de som flytter firkantene alltid tenker over at det er faktisk mennesker de flytter på.

– De som sitter nærmest oss tenker i alle fall at det er mennesker i firkantene. Det vet jeg min sjef gjør. Så kan man diskutere om alle i staben tenker slik. Mange er nok dypt inne i sine fagområder og konsentrerer seg om å telle listene sine og tenker ikke på at det er en soldat i andre enden som skal behandles som menneske, sier Larsen.

Han tror også det varierer hvor mye soldatene hans reflekterer om at de er en brikke i et større system.

– Det er i alle fall viktig for meg å gjøre dem oppmerksom på hvorfor vi er her og hvilken rolle vi har.

Viktig med refleksjon

– Når det gjelder det scenarioet vi har vært gjennom nå på øvelsen, med høyintensitetsoperasjoner, så er det klart at det er en del av krigens realiteter. Det er utrolig viktig at vi reflekterer over hva det innebærer, sier brigader Eggen, som tidlig tok inn over seg at jobben hans er forbundet med risiko.

– Vi er profesjonelle i måten vi jobber på og vet hva dette innebærer. Dette blir litt som kirurgi. Kirurgisk inngrep er forbundet med en risiko. Du må gjøre jobben din og ha fokus på det. En øvelse som dette er med på å bevisstgjøre krigens krav og realitetene av det hele.

Når man er i dette yrket må man ha en god grunnrefleksjon, mener Eggen.

I denne øvelsen så kommer det inn meldinger om tap av menneskeliv. Hvordan føler du man i HV-TOS reagerer på slike nyheter?

– Jo større disse hendelsene er, jo større inntrykk gjør det. Men dette er noe vi faktisk bare må forholde oss til – om vi vil det eller ikke. Så er det utrolig viktig å reflektere over det, sier Eggen og fortsetter:

– Kanskje får du inn en melding der du personlig vet hvem som er rammet. Selv om vi er 40.000 mennesker i HV, så kjenner folk ofte hverandre. Hadde det vært en reell situasjon så hadde vi trengt å sette av tid til debrifing, mener Eggen, som viser til erfaringer gjort i utenlandstjeneste.

Han har selv vært i internasjonale oppdrag i Afghanistan og har personlig hatt ansvar for sårede soldater.

– Man blir veldig profesjonell i måten man gjør jobben sin på. Man gjør det man kan. Det ligger også i kjerneverdiene Forsvaret har – respekt, ansvar, mot. Ta ansvaret og vise mot selv om det er veldig tøft.