Et vanntett totalforsvar
En regntung septemberdag, i sundet mellom Senja og fastlandet, skjærer en lettbåt tilhørende KV Farm gjennom både øsende regn og skummende bølger. I båten står det gaster fra Kystvakten, men også én grønnkledd heimevernssoldat.
Steinar Pettersen ble plukket ut og sendt til sjøs som liaison for Gisund Heimevernsområde 16207. De er på øvelse, og har fått melding om en mistenkelig bombeliknende sak på en bro. KV Farm er klare til å bistå i søk og klarering. Men før de kan sette i gang må det opprettes god kommunikasjon mellom skipet og heimevernsområdet, derfor står Steinar der i båten med gastene fra Kystvakten.
– Øvelsens fokus er totalforsvaret. Det er utrolig viktig at vi i Heimevernet, som en del av totalforsvaret, får trent sammen med de andre aktørene. Vi knytter kontakter, blir bedre kjent med hverandre, hvilke ressurser vi har og hvordan vi kan bruke disse for å nå felles mål, sier Steinar.
Steinar jobber til vanlig ute på sjøen, på et oppdrettsanlegg, så han er godt kjent her ute i sundet. På turen ut til KV Farm får han både regn og vind i ansiktet, men det er også et lite smil der. Det er ikke hver dag en heimevernssoldat får være med ut på havet på øvelse lenger – ikke etter at Sjøheimevernet ble lagt ned i 2017. Heimevernet er avhengig av et nært og godt samarbeid med aktører til sjøs, som nettopp KV Farm. For å løse oppdrag er det ikke sjeldent at Heimevernet trenger bistand til å kontrollere havne- og kaianlegg, blant annet for å sikre mottak av allierte styrker. HV trenger også bistand til kontrolldykking, og sikring fra sjøfronten.
Vel framme ved KV Farm heises båten opp av vannet, og om bord i skipet tas Steinar imot av skipssjef Bård Alexander Raunlid.
– Kystvaktens fartøy er til stede langs norskekysten hele året for å forvalte Norges ansvar, rettigheter og plikter i norske havområder. Vi har et godt samarbeid med Heimevernet langs hele norskekysten. KV Farm er bare ett av kystvaktfartøyene som støtter HV her i nord, hvor Kystvakten og HV ofte løser oppdrag sammen i normal tjeneste, for eksempel ved anløp av allierte marinefartøy, forklarer Skipssjefen.
Steinar og Bård setter seg ned med en kaffekopp, nå skal det planlegges. Heimevernet har anmodet om støtte fra Kystvakten, og med Steinar om bord i skipet kan de for alvor sette i gang.
– KV Farm skal bidra med noen av de ressursene vi benytter daglig for Norges sivile etater, som tollvesenet og politiet. Blant annet ROV, drone (RPAS), dykker, patruljebåt, lettbåt, dekks-kran og lastekapasitet, forklarer Skipssjefen.
– Alle Kystvaktfartøy har beredskap 24/7 innen blant annet redning, brann og havari. Derfor har fartøyene også røykdykkere, sanitetspersonell og havarimateriell klart når samfunnet trenger det. Dersom det skulle bli behov under øvelsen støtter vi der det trengs, legger Bård til.
Fra land kan heimevernssoldatene som står på kaia se KV Farm ligge ute i sundet. Det grå skipet virker om mulig enda gråere gjennom regnet, som ikke har planer om å gi seg med det første. Det har heller ikke soldatene på øvelse. De øver på reelle scenarioer i reelle omgivelser, i høyst reelt vær. Både KV og HV ser verdien i hverandre, hverandres ressurser og i det å øve sammen.