20240125_TE-4Z6A1040

«Heimevernets vaktbikkje»

Alle HV-distriktene i Norge har distriktsråd. De er brobyggere mellom det sivile og det militære, for blant annet å sette viktige saker for Heimevernets soldater på agendaen.

Saken er fra heimevernsblad nr. 1 2024.

Vi er på mange måter en vaktbikkje som skal se at Heimevernet fungerer slik det er tenkt. Vi fremmer både systemet Heimevernet, men jobber også for soldatene. De viktigste resolusjonene vi jobber med nå er at soldatene skal få bedre personlig bekledning og utstyr. Vi har også jobbet lenge med en mer rettferdig avlønningsmodell for soldatene, forteller Per Øyvind Asbjørnsen.

Han er soldatrepresentant i Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08 (HV-08) og har vært en del av distriktsrådet i mange år. I tillegg til å være hovedtillitsvalgt blant soldatene er han også med i arbeidsutvalget til distriktsrådet.

– Arbeidsutvalget er en kjerne som jobber mer aktivt. Jeg er med der slik at jeg kan påvirke i enda større grad for soldatene. De fleste i rådet har ikke militær erfaring, så det kan jeg bidra med, forklarer Asbjørnsen.

20240125_TE-4Z6A1107

Politisk dialog

Distriktsrådet i HV-08 jobber en del opp mot stortingspolitikere fra Agder og Rogaland, men også med lokalpolitikere.

– Jeg opplever at politikerne både på Agderbenken og Rogalandsbenken hører på oss når vi fremlegger saker for dem. I løpet av året er vi også i dialog med mange ordførere. Mange politikere trenger litt voksenopplæring om Heimevernet og hvordan det fungerer, forteller han.

Wenche Meinich-Bache er leder i distriktsrådet til HV-08, og det har hun vært i to år. Hun synes rådet har fått gjennom flere viktige saker i det siste.

– Distriktsrådet har jobbet lenge med å styrke Heimevernet med personell, for det har vært høyt prioritert. Vi har vært på Stortinget, møtt politikere, ordførere og regionråd. I 2023 ble HV styrket med 500 soldater, og rundt 200 av disse ble tildelt HV-08. Så den saken er jeg veldig fornøyd med.

Brobygger

Meinich-Bache forteller også at rådet skal være en brobygger mellom Heimevernet og det sivile samfunnet.

– Det er viktig å få informert om Heimevernets betydning og oppgaver. Vi skal også fremme HV sitt behov når det gjelder utstyr og trening. Dette oppnår vi med å ha møter med næringslivet, lokale politikere og stortingsrepresentanter, forteller hun.

– De viktigste resolusjonene vi jobber med nå er at soldatene skal få bedre personlig bekledning og utstyr.

Per Øyvind Asbjørnsen

-Hva er de viktigste sakene dere jobber med fremover nå?

– Vi er opptatt av at HV-soldaten skal trene nok. Lokalt for HV-08 har vi også jobbet med å opprettholde fasilitetene på Kjevik. Så det er gledelig å se at regjeringen har snudd i saken med hensyn til militær tilstedeværelse og forsvar i Agder-området.

– Distriktsrådet jobber også for at HV skal få gode nok økonomiske rammer til å kunne ivareta sin territorielle rolle på en forsvarlig måte, avslutter Wenche Meinich-Bache.

Fakta

Distriksråd

Hvert HV-distrikt har sitt eget distriktsråd. Organisasjonene i landsrådet kan oppnevne hver sin representant til distriktsrådene. Distriktsrådet kan i tillegg velge inntil fire andre distriktsrelaterte organisasjoner som medlemmer. I distriktsrådet sitter også inntil ti ledere (HV-soldater) av områdeutvalg og innsatsstyrkeutvalg. Distriktsrådet skal arbeide for å fremme samarbeid mellom Heimevernet og sivilbefolkningen i distriktet. De gir også uttalelser og råd i spørsmål som angår Heimevernet.

Landsrådet

Oppnevnes av Forsvarsdepartementet og består av representanter fra 15 sivile organisasjoner og én representant fra hvert av de 11 distriktsrådene; i alt 26 medlemmer. Landsrådet samles normalt to ganger hvert år og skal bistå med uttalelser, forslag og råd i alle viktige spørsmål som angår Heimevernet.