tannlege

Markerte «uniform på jobben-dagen» over hele landet

«Uniform på jobben-dagen» ble en stor suksess første året. Mange HV-soldater valgte å ta på seg uniformen på jobb, studiestedet eller hjemmekontoret.

– Mine kolleger vet meget godt at jeg er i Heimevernet, men noen klienter blir nok overrasket.

Det sier Rune Stenstrøm. Han er advokat og jobber ved Advokatkontoret Finn i Harstad. I tillegg er han lokalpolitiker og gruppeleder for Høyre i Harstad.

Men han er også en av veldig mange som tilhører Heimevernet og valgte å ta på seg HV-uniformen på sin sivile jobb i anledning «uniform på jobben-dagen» som ble arrangert for første gang fredag 4. desember.

– Jeg bærer min uniform med stolthet. Det er viktig å vise det sivile samfunn hvem vi er og hva vi gjør. Gjennom å ikle seg uniformen på jobb i dag, gir vi et visuelt bilde både til arbeidsgiver og kollegaer hvem som er i Heimevernet. Det handler også om å løfte frem arbeidsgivere, som tar en kostnad ved at ansatte er borte fra jobb for å utføre tjenester for sivilsamfunnet, sier Rune.

Vært mye på reise

Advokaten har hatt stor glede av å gjøre tjeneste for Heimevernet.

– Gjennom mitt engasjement har jeg fått deltatt på en rekke kurs i både Tyskland og USA, i tillegg har jeg vært en periode ved Forsvarets Høgskole, sier Rune som har majors grad som distriktsjurist i HV-16 de dagene han er inne til HV-tjeneste.

«Uniform på jobben-dagen» ble arrangert over hele landet for å synliggjøre for Norge hva HV er, og hvilke personer som utgjør Heimevernet. «Uniform på jobben-dagen» var frivillig å delta på for alle som tilhører Heimevernet, og som har fått tillatelse fra sin sivile arbeidsplass til å bære uniformen på jobb.

– Vi håper en slik dag vil skape interesse og entusiasme for både HV og Forsvaret. Heimevernet ønsker å være synlig i lokalsamfunnet. Vi vil vise frem at vi er 40 000 soldater og befal spredt over hele landet og at vi tilhører alle samfunnslag og alle yrkesgrupper, sier generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef for Heimevernet.

På Sprek365 i Elverum jobber Sindre Berg som personlig trener. I Heimevernet er han geværmann i innsatsstyrke Grebe i HV-05.

– Jeg ønsker å bære uniform i dag for å vise utad at jeg er i Heimevernet, og vise norsk befolkning hvem som faktisk er med i Heimevernet. Jeg ønsker å bære den med stolthet, sier Sindre, som mener det har gått veldig bra å ha på seg uniformen på jobb.

– Jeg måtte ha på t-skjorte på grunn av varmen her på treningssenteret, men jeg trives godt i denne uniformen.

Han har fått noen reaksjoner på at han plutselig var på jobb med militær uniform på seg.

– Spesielt fra kunder som lurer litt på hvorfor jeg har på uniform. Da forklarer jeg rett og slett hvorfor og da er reaksjonen utelukkende positiv. Alle forstår og synes det er litt gøy. Forhåpentligvis har mange på seg uniform i dag, og jeg håper at den norske befolkning innser i dag hvem som faktisk er i Heimevernet og forstår at vi bidrar når det trengs, sier Sindre.

Sjefen til Sindre Berg er Tom Jenssen.

– Arbeidstakeren min kan ha på seg uniform i dag fordi jeg syns markeringen av «uniform på jobben-dagen» er veldig viktig. Jeg håper det viser det norske folk hvor mange vi egentlig er.

Uproblematisk

Også Tom er i Heimevernet, som lagfører i innsatsstyrke Grebe i HV-05.

– Det er helt uproblematisk å ha en HV-soldat på arbeidsplassen. Jeg er jo selv på sjette kontrakten med innsatsstyrken. Det var egentlig jeg som sa til Sindre at «jeg syns du skal bli med hvis du har lyst». Jeg bærer uniformen med stolthet, har gjort det som et yrke i 14 år før jeg ble sivil og gikk inn i innsatsstyrken. Uniformen for meg representerer noe, og jeg er stolt når jeg bærer uniform, sier Tom, som har fått mye positiv respons fra kundene.

– Kunder lurer litt på om jeg skal på øvelse igjen, om jeg skal ut på oppdrag igjen. Men så informerer jeg jo at det er «uniform på jobben-dagen» i regi av Heimevernet og da får jeg bare positiv respons.

Både Tom og Sindre ønsker å bruke uniformen neste år. Tom fortsetter med å fortelle at han skal tilbake i grønt igjen fra januar av.

Positive arbeidsgivere

De 40 000 soldatene som utgjør HV er i det daglige sivile, med den felles bakgrunnen at de har gjennomført førstegangstjenesten. Ved krise eller krig er det de som tar på seg uniformen og skal være med på å forsvare landet i nærheten av sin hjemplass. Det er den lokale tilknytningen som gjør Heimevernet unikt. Heimevernet er der du bor.

Ola Staverløkk jobber for Elpro AS inne på Skipsverftet Fosen Yard på Rissa i Trøndelag.

Vår arbeidsgiver Elpro AS er veldig positive til HV og opptatt av at de ansatte skal få bruke tid på det de brenner for og at de skal få gjøre sin samfunnsplikt. I april og mai ble jeg utkalt til grensa for å støtte politiet med covid-situasjonen. Der møtte jeg bare velvilje og forståelse hos arbeidsgiver. Det er slikt som varmer en som brenner for Heimevernet, sier Ola.

I Heimevernet håper man at «uniform på jobben-dagen» vil vise kollegaer, venner, familie og andre innbyggere i landet at HV er en del av den nasjonale beredskapen. Og på den måten få anerkjennelse for den innsatsen man gjør som HV-soldat. Synlighet og anerkjennelse er viktig.

Sivert Haugdahl brukte muligheten til å vise hva Heimevernet er for barna i Horneberg Fus barnehage, hvor han jobber som barnehagelærer.

– Jeg valgte å markere dagen fordi jeg tenkte at det var en fin markering for HV, men også en fin mulighet for å åpne opp for undring og spørsmål fra barna. Ungene lurte litt på hva jeg hadde på meg, men ellers var det lite reaksjon. Noen kolleger lurte på hvorfor og noen ble positivt overrasket og syntes det var en fin måte å markere på, sier Sivert, som mener «uniform på jobben-dagen» er en fin dag for å vise det store mangfoldet som er i HV.

Foran som godt eksempel

Ideen til «uniform på jobben-dagen» kommer fra svenske Hemvärnet, som arrangerte «uniform på jobben-dagen» for første gang i fjor, med stor suksess. De har igjen hentet ideen fra England, der reservister en gang i året tar på seg uniformen og går på jobb.

Christer Myhren er salgssjef for nyttekjøretøy på Elverum Sport Bilsalg AS. I Heimevernet er han personellbefal i Elverum HV-område.

– Jeg ønsker å bære uniformen i dag fordi at jeg syns tiltaket er positivt. Som personellansvarlig for Elverum HV-område, spesielt, synes jeg at jeg bør gå foran som et godt eksempel slik at flere skal kunne ønske å delta de også, og gjøre det til en stor greie i håp om til neste år. HV har bare blitt mer og mer relevant, så jeg syns det er en fin markering. Jeg synes også det er en samfunnsdugnad. I landet Norge, så er det her mye av mitt bidrag til fellesskapet og en grunn til at jeg skal gå fram og ta på meg uniformen akkurat i dag for å vise solidaritet, sier Christer.

Christer innrømmer at det er litt uvant å ha på uniformen på jobb.

– Nå har jeg jo Terningmoen leir veldig nærme jobb, så når det har vært øvelser har jeg vært innom sivile jobben min et par ganger med grønn uniform, men aldri jobba i den. Hadde jeg ikke gjort dette før, hadde det blitt enda mer uvant og spesielt akkurat i dag, sier han.

– Kunder og andre ansatte lurer jo på hvorfor jeg har på uniform, og da forklarer jeg hele konseptet. De får en positiv holdning, får litt respekt av det, nesten så de går opp i rett, ler Christer.

Viktig innsats

– Jeg syns dette er et utelukkende positivt arrangement fordi Heimevernet har blitt mer og mer relevant opp gjennom årene og det å gi anerkjennelse og løfte fellesskapet, følelsen av å tilhøre Heimevernet, det at det betyr noe. Dette syns jeg er viktig.

Terje E. Olsen, er daglig leder Elverum Sport Bilsalg AS og dermed sjefen til Christer.

– Jeg sa ja til at Christer kunne ha på seg uniform i dag fordi han er jo engasjert og har vært med i dette lenge. Dette er en del av det norske samfunnet og han gjør en viktig innsats, så jeg tenker det er helt naturlig å la han delta, sier sjefen, som synes det går bra å ha en HV-soldat på arbeidsplassen.

– Det rykker litt i arbeidstider når han skal på øvelse, men totalt sett går det bra. Christer får jo kurs og opplæring fra Forsvaret som vi har bruk for her. Christer har hatt flere lederutdanninger, da blant annet grunnkurs lederskap.

Stine Skrutvold Skjæret jobber på Anno-museene i Hedmark.

­– Jeg bærer uniform i dag fordi jeg er stolt av og være en del av Heimevernet og vil vise kollegene mine at jeg er i Forsvaret. Jeg synes det var en god ide og ha en slik type dag, og akkurat her i Elverum er det jo mange som går i uniform fordi vi har jo Terningmoen leir. Så det er nok vanligere i bybilde her en mange andre steder og se folk i uniform. Men det å synligjøre det vi er, og at det er vanlige folk som utgjør Heimevernet det syns jeg var en veldig god idé, sier Stine.

Også hun synes det er veldig rart og ha på seg uniformen på seg i sin sivile jobb.

– Men jeg får bare positive tilbakemeldinger, men jeg hadde varsla litt på forhånd. Men det er fint og det bringer frem minner fra mange år i Forsvaret. Noen har sagt «så fin du er i dag, hvorfor har du på deg uniform?». Så da forteller jeg jo at det er uniform på jobben-dagen. Det synes de er en fin ting, sier Stine.

– Jeg synes der er veldig bra at Heimevernet har laget en slik dag. Det får frem på en spesiell måte hvem Heimevernet består av. Det er jo folka som er de viktige, og alle de forskjellige erfaringer og type kompetansen som vi sivile bringer inn i Heimevernet. Det er det fint å synligjøre.

Stolt av kollegaen

Kollega Kine Viktoria Fosshaug blir veldig stolt når hun ser Stine med uniform.

– Jeg synes uniformen er kjempefin. Det er viktig å vise at Heimevernet er overalt og at det er helt vanlige folk. Så er jeg veldig glad i uniformen til Forsvaret for jeg er glad i Forsvaret, sier Kine.

4. desember er valgt fordi Heimevernets årsdag, 6. desember, i år faller på en søndag. I forbindelse med at HV er 75 år til neste år, så er en god start på jubileet å arrangere «uniform på jobben-dagen» også i Norge. Man har en plan om at det skal bli «uniform på jobben-dag» hvert år på årsdagen til Heimevernet.

HV-soldat Stian Sebuøygard er sjefssersjant i Løten HV-område. Til daglig jobber han på Maxbo.

– Jeg er stolt av uniformen min. Jeg er veldig glad for at vi kan bestemme over oss selv ved hjelp av det demokratiet vi har og at vi er frie, sammenlignet med andre verdensmakter. Jeg føler meg stolt når jeg har på meg uniformen, men jeg tenker også på hva de som kommer innom butikken tenker og hva de som kommer innom som har møtt meg tidligere tenker, sier Stian, som har fått ulike tilbakemeldinger fra kundene.

– Jeg har fått både positive og negative tilbakemeldinger. Spesielt eldre henger litt tilbake med et negativt syn på Heimevernet, men de yngre har en mer positiv oppfatning av Heimevernet og hva vi holder på med. De rundt spør om hva vi gjør i Heimevernet og hvorfor jeg er der. Vi har et godt eksempel her i Innlandet, vi står på grensa til Sverige med kontroll. Det legger mange merke til.

– Jeg syns det er positivt med en slik markering, for da får vi vist hvor mange vi er og hva vi gjør, og når man tenker over historien til arrangementet, fastslår Stian som hadde fullstøtte fra kollega Per Erik Skogli.

– Det gjorde meg ingenting at Stian møtte opp med uniform i dag. Jeg er vant til at soldater i Elverum går med uniform. Jeg syns dette arrangementet er positivt. Det er bra at de tør å stå fram i sitt antrekk, sier Per.

Synliggjøre HV for arbeidsgivere

– Jeg vet fra før av at Stian er i Heimevernet, at Heimevernet kan brukes på mange områder. 

Det fint at de kan vise at de er her, og at folk får se de med å arrangere en slik markering. Det er fint at vi verdsetter jobben de i Heimevernet gjør, det å stå på grensa til Sverige for eksempel, sier Maxbo-kunde Rune Stensåsen.

Sjef for Stian på Maxbo, Jan Harald Nyland, mener det er viktig at Stian deltok på markeringen.

– Jeg sa ja da han forklarte hvorfor han ville delta på arrangementet. Vi sendte ut informasjon til alle på huset om denne dagen for å høre om folk hadde noe i mot det, men det var det ikke. Så da fikk Stian gå med uniform på jobb i dag om han hadde lyst til det, sier Jan.

Dagen handler også om å synliggjøre for arbeidsgivere at den ansatte med sin HV-bakgrunn er en ressurs, som kanskje gjennom Heimevernet har tatt ulike kurs som også kan brukes i den sivile jobben.

– I Stian sitt tilfelle er han områdesersjant, så han har litt lederutdannelse i forbindelse med Heimevernet og det vil han ha bruk for i sitt daglige virke på jobben. Ulempen er at han plutselig kan bli utkalt uten at vi klarer å planlegge det, men planlagte øvelser klarer vi å planlegge. Hadde det vært flere HV-soldaten i bedriften kan det bli problematisk å erstatte de som skal til øvelse, men det lar seg sikkert gjøre, fastslår butikksjefen.