20221103HST_9470

Med livet som innsats

Lærer du bort én ting feil, kan soldaten dø.

Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2022

Et sted nord i England har tåken lagt seg tett og regnet drypper ned over slitne gamle gårder og milevis med sauebeite. Langs jordet er det silhuetter av ukrainske soldater som øver i skyttergraver.

Med vann opp til anklene prøver soldatene å liste seg frem for å dekke hvert sitt hjørne, før to av dem kaster håndgranater for å slå ut fienden som kan være på andre siden.

20221103HST_9668

– Dobre! Dobre! Remember to communicate, then you will work better as a team, roper en av de norske instruktørene med en tolk ved sin side som oversetter til ukrainsk.

Dobre betyr bra. Det er ett av mange ord og uttrykk instruktørene har lært av soldatene under treningen.

Soldat for første gang

Tre uker tidligere: En mørk og regnfull torsdagskveld i begynnelsen av oktober var rundt 200 ukrainske kvinner og menn på britisk jord for første gang. Bagasje og sekker ble plassert på linje før de stilte seg i kø for registrering og et varmt måltid.

Treningsleiren er bare et steinkast fra skyttergravene og sauebeitene. Kjente blikk møtes igjen etter et halvt år med krig i hjemlandet. Flere kaster seg over hverandre med tårer i øynene.

– Det er så godt å se deg. Jeg trodde aldri jeg skulle se deg igjen, sier en av ukrainerne.

20221021HST_0335

For ett år siden jobbet de som rørleggere, taxisjåfører, lærere, arkitekter og advokater. Dette er mennesker fra alle samfunnslag. Det var ingen som så for seg hverdagen som nå møter dem.

Det er få som vet hva de neste ukene vil bringe, men én ting er de alle forberedt på: etter fem uker skal de bli soldater. Enkelte har kamperfaring fra før, noen har avtjent førstegangstjeneste mens andre har aldri tatt i et våpen.

Operasjon Interflex

Dagene blir kaldere og kaldere og soldatene skal gjennom slit og mestring. Det er mye å lære på kort tid. De blir trent i skyting, hvordan bevege seg rundt i stridsmiljø og å overleve i kaldt vær.

Operasjon Interflex er et britisk initiativ som bidrar til styrkeoppbygging av ukrainske soldater. I løpet av fem uker skal soldatene gjennom utdanning som skal gjøre dem i stand til å forsvare landet sitt. 

20221019HST_9907

Utdanningsløpet blir en balansegang og hver dag må det læres bort ny kunnskap, men samtidig må de norske instruktørene sørge for at de ikke går for fort frem. Det er livsviktig at soldatene husker hva de har lært.

– Granada! roper en ukrainsk soldat.

Midt i et tett skogholt lærer soldatene å ta grop og en soldat kaster en granat så langt han klarer. Leksjonen læres bort på engelsk og instruktørene setter av ekstra tid slik at tolkene kan oversette til ukrainsk. Noen ganger kommer ikke instruktørene frem til det riktige ordet, men da kommer tolkene til unnsetning for dette har de gjort før. Flere av dem har vært med på utdanningen siden operasjon Interflex startet i Storbritannia tidligere i sommer. 

– Det har gått veldig bra å lære seg å undervise med tolk, og vi justerer undervisningen etter hvert som det blir mer naturlig å gjøre mer praktisk trening. Vi bruker også bilder og tegninger. Vi forklarer mindre enn det vi vanligvis gjør og det har veldig god effekt, forteller en instruktør fra Telemark bataljon.

Kampviljen

– It´s time to prepare your dinner, it´s important that you eat, roper en av instruktørene.

De ukrainske soldatene reagerer ikke. De graver og graver for å lage den perfekte stillingen. Slik at den er klar når mørket har lagt seg. 

– Det er den meste motiverte gjengen jeg har vært med, sier instruktøren.

Kampviljen er skyhøy og instruktøren forteller at dette er den meste reflekterte gjengen de har undervist, fordi soldatene vet hva de går til. De kan ikke få denne treningen unna fort nok, fordi de vil tilbake til Ukraina og slåss.

20221020HST_0139

Samholdet blir mye sterkere når soldatene har et felles mål. Målet er å vinne krigen. De har lik motivasjon og de bygger hverandre opp før møte med den russiske fronten.

I den ene stillingen som graves møter vi «McGregor»; en ukrainsk soldat som jobbet med medier og kommunikasjon før krigen brøt ut. Han har fullført førstegangstjeneste og meldte seg frivillig til militærtjeneste for å kjempe for familie og venner som har dødd i krigen.

Å dra han ut av feltøvelsen kun i fem minutter for å snakke om hvordan han har det, gjør han utålmodig etter å komme seg tilbake til laget for å hjelpe til med gravingen. Han ser seg over skulderen gjentatte ganger for å sjekke om laget trenger hjelp.

20221020HST_0001

– En av de viktigste tingene jeg har lært av denne treningen er hvordan man skal jobbe sammen i makkerpar, lagvis og i troppen. Å kunne jobbe sammen i lag og bli gode venner for et felles mål er det mest nyttige jeg har lært i denne utdanningen, og det skal jeg ta med videre til krigen i hjemlandet, forteller «McGregor».

En dag nærmere krigen

En tidlig morgen står instruktørene opp for å gjøre seg klar til enda en dag med trening. Det begynner å nærme seg slutten av Interflex. Med trøtte blikk og gårsdagens våte og gjørmete uniform er de klare for en ny dag med masse inntrykk.

20221103HST_9665

– De småtingene vi vanligvis klager på har ingenting å si nå lenger. Det setter ting i perspektiv når den gjengen du trener skal rett i fronten og kjempe for sine døde familier, sier en av instruktørene.

– Dette er det mest meningsfylte oppdraget jeg kommer til å gjøre i løpet av min militære karriere, stadfester han ydmykt.

Instruktøren kjenner på at det er umulig å ikke bli glad i den ukrainske gjengen. Han synes det er hjerteskjærende at de skal rett i krigen når de reiser tilbake. De vet at flere av soldatene mest sannsynligvis ikke kommer til å overleve.

20221103HST_9724

– Hvis du gjør en dårlig jobb med å lære bort leksjonene, så vil soldaten du lærer det til stille mye dårligere. Sannsynligheten for å dø er betraktelig større. Gjør du det bra som instruktør, kommer de i mye større grad til å overleve krigen. Viktigheten av det vi lærer dem er mye nærmere, fordi de skal rett ut i krigen og teste ferdighetene med livet som innsats.

Hva er Interflex?

Operasjon Interflex er et britisk initiativ som skal styrke det ukrainske forsvarets utholdenhet og bidra til styrkeoppbygging. Ukrainske soldater skal gjennom en intensiv fem ukers grunnleggende soldatopplæring. Heimevernet leder det norske bidraget til operasjon Interflex, og flere allierte land deltar i opplæringen i Storbritannia. I første kontingent ble de ukrainske soldatene trent av om lag 70 norske instruktører fra Hærens hurtige reaksjonsstyrke, Telemark bataljon i Brigade Nord. Neste år er det instruktører fra Heimevernet som bidrar til opplæringen.

18. oktober ble det lyst ut stillinger som instruktører til Operasjon Interflex. Innen søknadsfristen var det nesten 1000 søkere. Forsvaret.no har hatt skyhøye besøkstall på siden for Operasjon Interflex. Landingssiden hadde tre ganger så mange besøkende som tilsvarende landingssider på samme tidspunkt.

Mange av søkerne kommer fra Heimevernets egen styrkestruktur, men det er også mottatt mange søknader fra andre avdelinger i Forsvaret samt fra sivile med tidligere forsvarskarriere.

Første pulje med instruktører fra HV drar til Storbritannia allerede på nyåret. Andre kontigent drar i mars/april. Allerede nå har HV fått signaler om dobling av oppdraget fra sommeren 23.