Nammo på fulltid, Heimevernet på deltid
Når "Uniform på jobben-dagen" arrangeres 4. desember er Nammo en av bedriftene som støtter ansatte i å bruke HV-uniformen på jobb den dagen.
Vegard Sande er daglig leder av virksomheten på Nammo Raufoss og underavdelingen deres på Aurskog. Der er det rundt 750 ansatte, hvor om lag 25 ansatte er i Heimevernet.
– «Uniform på jobben-dagen» er et godt arrangement som viser hvor den store delen av Heimevernet er i det sivile liv. De i HV kan synliggjøre at det består av soldater som er som alle oss andre, som jobber i vanlige virksomheter, forteller Sande.
Han syns også uniform på jobben setter lys på den viktige funksjonen Heimevernet har.
HV-bakgrunn som ressurs
Både Nammo og Heimevernet er en beredskapsorganisasjon.
– Jeg syns det er fint at vi som industri og leverandør til Forsvaret også kan bidra til HV sin beredskap, sier Sande.
Nammo er en bedrift som produserer ammunisjon, rakettmotorer og romfartsprodukter. Sande tenker det er nyttig og bra for organisasjonen at de har noen som er aktive i Forsvaret gjennom Heimevernet og faktisk kan identifisere seg med de brukerne de leverer produktene sine til.
Må planlegges godt
Treningene i Heimevernet er omtrent ei uke i året, og for at kabalen skal gå opp trengs det planlegging. Det er 750 ansatte i Nammo, og da tåler de at noen av de ansatte er ute på HV-trening ei uke i året uten av det skaper noe store utfordringer.
4. desember blir ikke som alle andre arbeidsdager. Noen ansatte har spesifikke arbeidsoppgaver som krever spesiell bekledning og kan derfor ikke ta på seg HV-uniformen. Utenom dette går arbeidsdagen som normalt, foruten at enkelte ansatte vil ha på seg militær uniform med HV-merket på armen.
Sande oppfordrer alle andre arbeidsgivere til å la sine ansatte som er HV-soldater bruke uniform på jobben for å vise at Heimevernet består av helt vanlige mennesker i samfunnet.
Motiverte soldater
Roger Kvernsveen er ansatt hos Nammo. Han er en av de ansatte som også er i Heimevernet. I Nammo jobbet han først på mekanisk avdeling, innenfor kvalitetskontroll, deretter eksplosivavdeling innenfor prosessingeniørrollen. Senere driftslederrollen og er nå produksjonssjef i eksplosivavdelingen på Raufoss. Etter å ha vært i Heimevernet i 12 år, er han nå troppssjef i Gjøvik HV-område. Han ser stor forskjell bare fra da han starta til nå. Det er flere motiverte soldater og dyktige befal. Han ser at kvaliteten på mannskapet øker og øker.
– Troppen min er en gjeng med motiverte soldater, sier Kvernsveen.
Under treningen føles det meningsfullt, viktig og krevende, mener Kvernsveen. Man må planlegge det å være borte fra jobben en uke, og det å få ting hjemme til å gå rundt, i tillegg må man planlegge for treningen som skal foregå og ta vare på soldater den uka man er på trening.
– Jeg setter stor pris på at arbeidsgiver er positiv til deltakelsen min i Heimevernet. Nå er jeg kanskje litt heldig siden arbeidsgiveren min har Forsvaret som sin største kunde. Han legger godt til rette for den ene uka i året han er borte.
Bringer kunnskap videre
Det å ha en HV-soldat i sin bedrift er en stor ressurs. Kvernsveen har erfaring fra Heimevernet som han tar med seg videre i Nammo og omvendt.
Når Kvernsveen trener soldater prøver de å redusere tiden som brukes på teoretisk opplæring og øke den praktiske treningen. Dette er noe han prøver å ta med seg inn i jobben hos Nammo. De øver mye og lar folk få god tid til å lære seg prosesser, maskiner og utstyr i stedet for å lese seg opp eller ha teoretisk undervisning.
I Nammo er det et stort fokus på planlegging og struktur, noe han tar med seg inn i Heimevernet, og da gjerne det å være bevisst over kvaliteten på treningen. De har tross alt kun en uke i året, og da er det viktig å bruke tiden godt. Det krever at de forbereder godt og har god kvalitet på den treningen de gjør.
Kvernsveen tar på seg uniformen den 4. desember fordi han syns det er viktig å synliggjøre HV-soldaten, som er en stor del av det norske Forsvaret.
– Det er nok mange som ikke vet betydningen Heimevernet har i Forsvaret vårt, fastslår løytnant Roger Kvernsveen.
NAMMO
- Opprettet i 1998 etter at ammunisjonsvirksomhetene til Norge, Sverige og Finland ble slått sammen.
- Hovedkvarter på Raufoss.
- Nammo har avdelinger på mer enn 30 steder, fordelt på 12 land - blant annet i Norge, Sverige, Finland, USA, Tyskland og Storbritannia.
- Nammo produserer ammunisjon, rakettmotorer og romfartsprodukter.
- Disse produktene sendes mye til Forsvaret, men også rundt om i verden.
- Nammo Raufoss har en underavdeling på Aurskog, 50 kilometer nordøst for Oslo.
- Der driver de med treningsammunisjon, godt kjent som rød- og blåplast.