Nye ledere i HV - talentutvikling med medbestemmelse
Gode ledere er avgjørende for Heimevernets evne til å løse oppdrag. Utvikling av gode ledere er en kontinuerlig prosess og områdene må alltid se etter ledertalenter.
Ledertalent i området inngår i områdets aspirant- eller befalsplan. Det unike i Heimevernet er at områdeutvalget skal uttale seg om lederutvelging og utvikling i avdelingen.
Områdeutvalget består av mellom tre og ti medlemmer valgt av og blant alt personell i avdelingen. Ofte velges en fra hver tropp og en fra staben. Områdeutvalget skal uttale seg om personellsaker, forhold rundt trening, utdanning, materiell og utstyr. I denne sammenhengen skal utvalget både uttale seg om kandidater for lederstillinger og passe på at avdelingen har nok kvalifiserte ledere.
Områdeutvalget sin uttalelse bidrar til at våre ledere har de verdier, holdninger og egenskaper som soldaten ønsker at lederen skal ha. Et områdeutvalg som engasjerer seg og blir brukt aktivt i arbeidet med lederutvikling, er derfor samtidig med og styrker områdeledelsens autoritet og legitimitet.
Aspirant- eller befalsplanen må ha langt tidsperspektiv. Utvikling av nye ledere går over mange år. Områdene har stort sett god oversikt over når lederne går ut på alder eller er tiltenkt andre stillinger. Områdeutvalgene har her en viktig rolle sammen med områdesjefen i å se helhetlig på lederkabalen i avdelingen.
De som ikke kjenner seg igjen i denne beskrivelsen av funksjonen til område-
utvalget i egen avdeling, bør etterspørre informasjon om dette ved neste anledning.
Alt dette gjelder også for innsatsstyrkene og da heter det innsatsstyrkeutvalget. Rollen er den samme.
Er du registrert med riktig kompetanse i rullebladet?
Rullebladet gir ikke alltid et godt nok bilde av hva du har med deg inn i Heimevernet. Det sier seg ikke alltid selv hvordan tidligere utdanning og erfaring kan vurderes opp mot kompetansebehovene i Heimevernet. I tillegg er mange rulleblad mangelfulle når det kommer til tjenesteerfaring og kvalifikasjoner.
Mange har tidligere utdanning og erfaring fra Forsvaret som bør vurderes opp mot kursrekka vår. I tillegg har mange sivil kompetanse som supplerer den militære kompetansen. HV-distriktene og Heimevernets våpenskole (HVVS) samarbeider for å få registrert allerede opparbeidet kompetanse i rullebladet. Det skjer ved at distriktene vurderer personellet sin kompetanse og sender fram søknader om vurdering opp mot konkrete kurs. Distriktenes vurdering er basert på rullebladgjennomgang og innspill fra områdene og innsatsstyrkene.
HVVS vurderer ikke om du er egnet til stillingen. Det er sjefers både plikt og rett å peke ut sine underlagte ledere. HVVS vurderer kun om du allerede fyller forventa kompetanse du ellers ville fått på et av våre kurs. Lovverket begrenser tilleggstjeneste, som kan brukes til kurs, til fjorten dager hvert tredje år. Derfor er det viktig at du blir sendt på riktig kurs basert på ditt kompetansenivå.
Så langt er over 10 prosent av personellet i Heimevernet vurdert og for flesteparten er det lagt til kvalifikasjoner i rullebladet. Søknader begrunnet med antall år i stilling uten gjennomførte kurs og at den omsøkte fungerer godt på årlig trening eller øvelse blir vanligvis avslått. Søknader begrunnet med oppnådd kompetanse og plan for videre kompetansebygging blir ofte innvilget. Vi skylder deg å utnytte alle muligheter budsjett og lovverk gir oss til å gi deg så mye trening, øving og kompetansepåfyll som mulig, for at du den dagen det kreves, skal være så godt forberedt som mulig for utfordringene du møter som leder i militær oppdragsløsning.