Sikrer byen
I Jessheim sentrum, på det som tilsynelatende ser ut til å være en helt vanlig torsdag i slutten av april, kryr det av soldater i grønt. Rådhuset er gjerdet inn, og ansatte på vei til kontoret blir stoppet av heimevernssoldater som kontrollerer adgangskort.
Hva øver de på, og hvorfor befinner de seg midt i byen?
– For å være forberedt på trusler i bybildet er det viktig å øve. For å kunne gjøre dette uten å påvirke den daglige driften mer enn nødvendig er tett dialog med alle involverte helt vesentlig, spesielt kommunen, forteller områdesjef i Ullensaker heimevernssområde, Per-Rune Magnus Lunderby.
Selv om soldatene bærer våpen er dette kun en øvelse som har vært planlagt lenge og det benyttes ingen form for ammunisjon.
– Vi har jobbet mye med å kommunisere ut til befolkningen i kommunen at det skal gjennomføres en øvelse med Heimevernet i Jessheim sentrum. De fleste er positive, men det er også noen som er skeptiske fordi det er nytt og uvant og se bevæpnede soldater så tett på. Likevel mener jeg at det som skjer her i Ullensaker kommune burde være mer normalt i hverdagen vår, sier seniorrådgiver beredskap i Ullensaker kommune, Kaare J. Fosshaug.
Områdesjefen og beredskapsrådgiveren sitter skulder ved skulder da de forteller om hvor viktig samarbeidet er mellom HV og kommunen. De siste årene har beredskapen blitt satt på prøve. En pandemi som plutselig rammet verden og Norge, og jordskredet på Gjerdrum som krevde samarbeid utenom det vanlige. Dette har satt mer fokus på beredskap og hvor mye man får til ved godt samarbeid.
– Er det en ting vi har funnet ut så er det at planverket fungerer som det skal, sier Fosshaug.
Rundt hjørnet ved rådhuset dukker det opp en skoleklasse. De går forbi soldatene på vakt mens de peker og er nysgjerrige.
– Jeg jobber på barneskolen og vi har tatt med klassen ut i dag fordi det de syns det er spennende. Øvelsen har vært godt varslet, så vi er ikke bekymret. Barna har tusen spørsmål. Det var noen soldater som stoppet ved barna, så de fikk svar på noe av det de lurte på, sier Hanne Ingebretsen.
Ved krise eller krig er det realistisk å forvente at Heimevernet vil drive oppdragsløsning i by, derfor må de øve på nettopp det under realistiske forhold.
– Det er bare positivt at de trener, spesielt foran arbeidsplassen min. Jeg tenker at jo mer realistiske settinger Heimevernet får trent i, som i sentrum og byer, jo bedre er det, sier Josefine Riserød som jobber på Rådhuset i Jessheim.