Hunden Tyr fra innsatsstyrken Claymore i Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt 16 (HV-16) var en del av strykebeskyttelsen ved Grøtsund Industrihavn.

Ulik bakgrunn samme oppdrag

De løser samme type oppdrag, men med forskjellig utstyr og bakgrunn. Likevel føler begge at de gjør det beste ut av situasjonen og løser oppdraget med det de har.

Da den amerikanske reaktordrevne ubåten USS New Mexico skulle legge til kai ved Grøtsund, ikke langt unna Tromsø sentrum i mai 2021, var det mye oppmerksomhet rundt det allierte besøket. Lokalpolitikere og deler av befolkningen var skeptiske og det var stor medieinteresse.

Det var multitroppen i innsatsstyrke Claymore i Nord-Hålogaland heimeverns-
distrikt (HV-16), støttet av Sjøforsvaret og CBRN-spesialister fra Hæren, som fikk oppdraget med å vokte ubåten mens den lå til kai. Blant disse var hundefører i Claymore, Benedicte Martine Ingesdóttir Forsaa (29) og hunden Tyr.

Trygg

På slike styrkebeskyttelsesoppdrag har hun og hunden hennes en sentral rolle hver gang.

20210511HST_0026.jpg
Som hundefører og hund er det viktig å stole på hverandre både på skarpe oppdrag, treninger og øvelser. 

– Min jobb er å lese hunden og være på i forhold til det hunden gjør. Jeg har aldri kjent på noe frykt når jeg jobber, og jeg føler meg trygg. Selvfølgelig er jeg spent, og mer på jobb under slike oppdrag enn når det er en vanlig øvelse, sier Benedicte.

Hun synes det er betydningsfullt å være med på å
beskytte et alliert skip.

– Jeg synes det er veldig givende å løse slike oppdrag, fordi vi får brukt det vi trener på. Samarbeid med andre etater, som for eksempel politi og andre avdelinger i Forsvaret, gjør at vi øker kunnskapen vår for hver gang vi er på et oppdrag. Vi lærer stadig noe nytt som vi tar med oss videre, sier Benedicte, som i det sivile jobber som veterinærassistent i nettopp Tromsø.

 

Spesielt makkerpar

Det er ingen tvil om at det er forskjell på ressursene en innsatsstyrke har sammenlignet med et vanlig HV-område. Og spesielt multitroppene er godt oppsatt med sine multikjøretøy som de har arvet etter spesialstyrkene. Innsatsstyrkene trener mer og har blant annet også hundekapasiteter, slik Benedicte og hunden Tyr er et godt eksempel på.

20210511HST_0191.jpg
Benedicte er hundefører i innsatsstyrken Claymore, samtidig som hun er veterinærassistent i sitt sivile yrke.

Hundeførerne i Heimevernet har også hunden med seg hjem etter oppdrag. De gir makkerparet en ekstra dimensjon når de jobber sammen. For Benedicte ville det vært merkelig å ta på seg uniformen uten å ta med seg hunden på oppdrag.

– Hunden er jo «halve» meg. Å være hundefører er det jeg kan. Hunden er et unikt verktøy man har med seg som et tillegg. Du har både et våpen på kropp og et våpen i lina.

Hunden bruker sanser som lukt og lyd, samt leter etter ting som skiller seg ut fra det vante miljøet. Det gir innsatsstyrken muligheten til å kontrollere store områder på kort tid og frigjør menneskelige ressurser.

– Hunden er jo ikke bare mitt «våpen» eller verktøy. Hunden brukes for alle sin fordel og har vi hund med på oppdrag så er det alle sin ressurs. Den løser oppdrag og gir mye informasjon. Når vi går streif eller er rundt på de forskjellige stillingene, så er det en trygghet med å ha hund med seg, sier Benedicte.

 

Oppdrag i hjembyen

– Jeg synes det har vært veldig gøy. Det er morsomt at man er med på et skarpt oppdrag med styrkebeskyttelse og at man får brukt de ferdighetene man har lært i førstegangstjenesten, sier Stine, som i det sivile jobber som eiendomsforvalter i Oslo kommune.

Hun hadde førstegangstjeneste i 2. bataljon på Skjold i Troms i 2015 til 2016. Stine innrømmer at det var litt spesielt å løse oppdrag for Heimevernet i hjembyen Oslo.

CY3A1928.jpg
Stine Vesten innrømmer at det var litt spesielt å løse oppdrag for Heimevernet i hjembyen Oslo.

– Det er kult å være i Oslo i uniform. Man forbinder ikke Forsvaret med å løse oppdrag inne i byen. Det er ekstra gøy at man kan gjøre HV-tjeneste i kjente trakter, smiler hun.

Stine er imponert over sine medsoldater som hun har løst oppdraget sammen med.

– Det er veldig mange i HV-området med gode utdannelser og gode jobber. Ressurssterke folk som har mye å komme med. Jeg hadde litt fordommer mot Heimevernet på forhånd og tenkte at det kanskje ikke var så seriøst. Men folk er ekstremt seriøse og har mye i ryggsekken som de kan bidra med, mener Stine.

 

– Hunden er et unikt verktøy man har med seg som et tillegg. Du har både et våpen på kropp og et våpen i lina.

Benedicte Martine Ingesdóttir Forsaa

Mye kompetanse

Samme oppfatning har Benedicte om sine medsoldater i innsatsstyrke Claymore.

– Det er folk her med mye kompetanse fra det sivile, men også militært. Det gjør at alle tenker annerledes. Det er veldig givende å jobbe med personell som har et så høyt nivå og der man ser nivået bare blir høyere og høyere for hvert oppdrag, samtidig som hver enkelt stiller mer og mer krav til seg selv, sier Benedicte, som har deltatt på flere styrkebeskyttelsesoppdrag.

Hun synes Claymore har veldig gode ressurser til å løse oppdragene de får.

CY3A1813.jpg

– Til dette oppdraget ble multitroppen i innsatsstyrke Claymore brukt. De er veldig rutinerte og godt rustet for å løse denne type oppdrag. De har i tillegg mye tilgjengelige ressurser for å håndtere en eventuell truende situasjon.

Både Benedicte og Stine ønsker å løse oppdrag så bra som mulig, selv om de har forskjellig bakgrunn, utstyr og tilhører henholdsvis en innsatsstyrke og et HV-område.

– Vi er stolt av å kunne bistå allierte. Heimevernet viser med dette at vi har dyktig soldater som klarer å løse oppdrag på et høyt nivå uavhengig om vi kommer fra en innsatstyrke eller et HV-område, fastslår de begge.