Norsk English

Operasjon Gungne

Heimevernet gir ukrainske soldater fagutdanning i Norge. Her kan du lese mer om oppdraget.

gungne (3)

Operasjon Gungne startet i april 2023 og ledes i det daglige av Trøndelag heimevernsdistrikt. Mange av soldatene som deltar i denne utdanningen har stridserfaring fra fronten i Ukraina og får ytterligere spisset sine ferdigheter med treningen i Norge.

Nå er det klart at Operasjon Gungne vil fortsette i 2025. Instruktørene i operasjonen hentes både i og utenfor Forsvaret og mange kommer fra Heimevernets styrkestruktur eller fra andre deler av Forsvaret. Har du forsvarsbakgrunn, men jobber i det sivile kan du søke deg som instruktør til dette oppdraget. Hver kursperiode (rotasjon) varer normalt i cirka fem uker. 

I Norge gjennomføres det fagutdanning innenfor:

  • Sanitet
  • Geværlagfører
  • Grunnleggende skarpskytter
  • Marksman

Til deg som vurderer å søke

Søknadsrunden for 2025 er avsluttet.

Vi anbefaler at du avklarer din interesse med familie og arbeidsgiver før du sender inn søknaden. Merk at Arbeidsmiljølovens paragraf 12-12 om rett til fritak fra arbeidsplassen ikke er gjort gjeldende i dette oppdraget. 

Er du usikker på om du er kvalifisert, så oppfordrer vi deg til å søke likevel. Benytt fritekstfeltet i søknadsskjemaet til å beskrive hvorfor du ønsker å være en del av dette oppdraget.

Arbeidsdagene består av leksjoner, forberedelser, klargjøring og evaluering av aktivitet. Undervisningen foregår i all hovedsak utendørs hvor det legges vekt på praktisk gjennomføring. Du kan forvente lange dager, helgejobbing, men med enkelte friperioder.

Det vil være mulig for den enkelte å stå i oppdraget i varierende lengde, men normalt minimum en sju-ukers periode. I søknadskjemaet skal du fylle ut perioden du er tilgjengelig/ønsker. Skulle du ikke få plass i ønsket periode, vil du likevel kunne bli kontaktet for å avklare om du kan være aktuell i andre perioder.

Vi ser etter:

20231023KK_IMG_4509_8

Deg som har den rette motivasjonen, de gode holdningene og evnen til å undervise under krevende forhold.

Deg som har vilje og evne til å bli en del av et utdannings-team, som jobber mot ett felles mål -  å gi en best mulig trening for ukrainske soldater.

Du må være motivert for å jobbe lange dager og ha god kompetanse innenfor ett av de fire fagfeltene vi trener på. Ettersom undervisningen gjennomføres via tolk, kreves det gode engelskkunnskaper.

Stillinger

  • Troppssjef - Fenrik-Løytnant                       
  • Troppssersjant - Sersjant-Oversersjant 
  • Administrasjons assistent - Visekorporal- Korporal 1.kl 
  • Hovedinstruktør - Visekorporal- Oversersjant 
  • Instruktør - Visekorporal- Korporal 1.kl 
  • NK Kompani - Løytnant-Kaptein
  • Kompanisersjant - Oversersjant-Stabssersjant 
  • Trainer (hovedinstruktør)
  • Personellbefal - Sersjant-Oversersjant 
  • Etterretning og sikkerhetsbefal - Sersjant-Oversersjant 
  • Logistikkbefal - Sersjant-Oversersjant 
  • Personell assistent - Visekorporal- Korporal 1.kl 
  • Logistikk assistent - Visekorporal- Korporal 1.kl    

Vi ønsker også deg som har kompetanse fra:

  • Mekanisert infanteritjeneste
  • MOUT/SIBO

 

Krav til deg som søker

  1. Det kreves karakter 4 i utholdenhet og karakter 4 i styrke.

    Du kan også lese mer om Forsvarets krav her. Du skal i søknadsprosessen egenrapportere på de fysiske kravene. Du vil bli testet når du møter til opptreningsperioden.

  2. Alle som skriver kontrakt må gjennomgå grunnleggende medisinsk seleksjon herunder lege- og tannlegeundersøkelse samt hørseltest.

    På grunn av oppdragets art skal militært personell være vaksinert i henhold til vaksineprogram utenlands. Det innebærer vaksiner mot:

    • Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt
    • Meslinger, kusma og røde hunder
    • Sesonginfluensa
    • Hepatitt A og B
    • Covid-19
    • Tuberkulose
  3. For å kvalifisere må du kunne sikkerhetsklareres til Hemmelig/Nato Secret. De som får tilbud om stilling skal fylle ut "Personopplysningsblankett for sikkerhetsklarering" fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  4. Som et minimum må du ha gjennomført 12 måneders militærtjeneste. Du må ha kunnskap og evne til å lære bort og instruere innenfor ditt fagfelt på engelsk via tolk. Det kreves gode kunnskaper innenfor det fagfeltet du skal instruere i.

  5. Du kan ikke være eldre enn 59 år under oppdraget.

Lønn

Du blir tilsatt i en midlertidig kontrakt med Forsvaret, med de rettigheter og plikter som følger som ansatt. Dersom du blir valgt ut, vil det bli skrevet kontrakt fra oppstart til og med at opptjent merarbeidstid er avviklet.

Lønn avhenger av aktivitet, men du kan forvente et betydelig tillegg til grunnlønnen. Minimumslønn er lønnstrinn 40. Blir du kompetansevurdert til ledende stillinger, vil grunnlønnen være noe høyere. 

Erfaringer fra en tidligere instruktør

3_20230822_KK_IMG_7523_K

«Sondre» (26) er til vanlig student ved NTNU. Han startet sin militære karriere på Hærens befalsskole før han dro på opptak til fjernoppklaringseskadronen i Etteretningsbataljonen. Der fullførte han grunnutdanningsåret og jobbet to år i en stående patrulje.

– Jeg søkte fordi jeg hadde et sterkt ønske om å bidra og jeg har mulighet til å gjøre det. Da skulle det bare mangle.

  1. Først og fremst bør du ha et godt fundament innen grunnleggende soldatferdigheter. Du må kunne det i praksis, men også forstå hvorfor og hvordan de brukes. Du bør være god til å tilpasse deg mennesker som har en helt annen bakgrunn og kultur enn deg selv.

    Du bør ha gode kommunikasjonsevner og et glimt i øyet. Det siste er litt klisje, men du bør ha gode holdninger. Vi utdanner militære ledere, så vi trenger instruktører som fremstår som gode rollemodeller. Det vil jeg si er det viktigste.

  2. Som student er jeg relativt fleksibel. Jeg har en kjæreste hjemme i Oslo som jeg besøker nesten hver helg, så det har gått greit. Det er muligheter for å ta en tur hjem en gang i blant.

  3. Du møter masse spennende mennesker med hver sin historie. Det er svært givende å se den progresjonen de ukrainske soldatene har. De har en motivasjon og læringsvilje som er helt utrolig. Det aller beste er følelsen av å bidra til noe som er veldig viktig. Det er det som driver både meg og de andre instruktørene på dette oppdraget.

  4. Det er utfordrende å undervise en gjeng som har så mye tung kamperfaring. Du blir faglig utfordret og man må ha kontroll på det du underviser i. Det vanskeligste er likevel å sende de ukrainske soldatene tilbake, mens vi kan dra hjem å spise fredagstaco.

  5. Det vil være en «reality check» for mange å se krigen på såpass nært hold. Du får et ansikt på de som er der nede og kjemper. Ellers må du forberede deg på lange, intensive og veldig varierte arbeidsdager. For min del er det nilesing av fotlaget i felt og å ferske opp kunnskaper i det vi skal undervise i. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av det ukrainske folket og deres kultur.

    Det er viktig å få med at instruktørene har varierte bakgrunn der alle bidrar med sin spisskompetanse. Alle er nødt til å lese seg opp på leksjonene sine. Vi forventer ikke at alle kan alt.

  1. Jeg er ikke i Heimevernet. Kan jeg søke?

    Ja. Du trenger ikke være en del av HVs styrkestruktur for å søke.

    Har jeg krav på fri fra arbeidsgiver for å delta på operasjon Gungne?

    Det er arbeidsgiveren din som avgjør om du kan få permisjon eller ikke. Du tegner en midlertidig og frivillig kontrakt med Forsvaret for perioden. Arbeidsmiljøloven paragraf 12-12 kommer ikke til anvendelse. Før du søker må du avklare dette med arbeidsgiver.

    Hva kan jeg forvente i lønn?

    Lønn utgjør grunnlønn + tillegg + annen kompensasjon. Minimumslønnen er lønnstrinn 40. Blir du kompetansevurdert til ledende stillinger vil lønnen være noe høyere. 

    Kan jeg søke permisjon for å reise hjem i løpet av oppdraget?

    Tjenesten er krevende og arbeidsdagene er lange, men det vil bli mulighet for å reise hjem innimellom.

    Hvilke krav setter dere til personellet?

    Du må minimum ha 12 måneder militærtjeneste og bestå kravene som Forsvaret setter. Hvem som velges ut er en samlet vurdering av militær og sivil erfaring og kompetanse. 

    Jeg er fast ansatt i Forsvaret. Kan jeg søke?

    Ja, men det må være avklart og godkjent av hjemmeavdeling. Du må søke i FIF-portalen.

    Jeg har vært instruktør på Interflex, kan jeg søke på Gungne?

    Ja. Du kan søke selv om du har vært med i operasjon Interflex.