
Formidable Shield 2025
I mai 2025 holder NATO sin største missil- og skarpskytingsøvelse til sjøs utenfor Andøya.
Formidable Shield holdes i havområdene mellom Norge og Hebridene annet hvert år. Årets øvelse er tidenes største. Den er en av NATOs viktigste avskrekkingsøvelser dette året og Europas største luftmissil-skarpskytingsøvelse til sjøs i år.
På Andøya samles fartøy, fly og personell på bakken fra ti nasjoner: Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia og USA. De skal øve på å beskytte luftrommet over Norge. Til sammen deltar om lag 2500 soldater på øvelsen, men de fleste av disse er ute på fartøyene.
Formidable Shield 2025 pågår i store deler av mai. Hovedaktiviteten i Norge finner sted fra mandag 5. mai til lørdag 10. mai. Øvelsen vil inneholde skarpskyting mot ulike mål både til lands mot sjø og til sjøs fra de allierte fartøyene. Det vil også delta fly som F-35 og P-8. Det skal underveis i øvelsen skytes skarpt med blant annet luftvernvåpensystemene NASAMS og NOMAD, samt rakettartilleri som HIMARS.
Etter øvelsen i Norge fortsetter Formidable Shield med skarpskytingsøvelse på Hebridene utenfor Skottland.
For Forsvaret er dette en av årets største og viktigste øvelser.
– Skyting med avanserte missiler og det samvirket som kreves gjør at dette er den mest avanserte øvelsen vi er med på i år, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.
Han sier at Russland utvikler stadig nye missiltyper, og at disse utvikles og testes i nordområdene.
– For å kunne beskytte oss og forsvare Norge og alliansen i årene som kommer, må vi ha et godt luftforsvar mot slike avanserte missiler. Det er det denne øvelsen handler om.
Fakta om øvelsen
- Hva: NATO-ledet missil- og skarpskytingsøvelse
- Når: 3. til 25. mai 2025. Hovedaktiviteten i Norge skjer fra 5. til 10. mai
- Hvor: Andøya og havområdene utenfor. Etter delen i Norge, fortsetter øvelsen ved Hebridene utenfor Skottland
- Hvem: 2500 deltakere fra ti nasjoner: Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia og USA. I tillegg stiller Australia med en radarsensor for datainnsamling
- Hvorfor: Styrke alliert evne til samvirke innenfor NATOs integrerte luft- og missilforsvarskonsept.