
Stort behov for rehabilitering av ukrainske soldater
Forsvarets sanitet hadde nylig besøk fra det ukrainske rehabiliteringssenteret som Forsvaret støtter i Ukraina. Flere av de besøkende var ikke militært helsepersonell før krigen, men har vervet seg fordi de så at behovet for rehabilitering av sårede soldater er enormt.
Besøket markerer starten på et tett faglig samarbeid om rehabilitering av sårede soldater – en innsats som både redder liv og gir håp for fremtiden. Helsepersonellet som kom til Norge var blant annet leger, kirurger, psykologer og fysioterapeuter.
– En av de besøkende er plastisk kirurg, og kunne helt sikkert ha reist fra Ukraina og skapt en lukrativ tilværelse i utlandet. Han velger derimot å jobbe i det ukrainske forsvaret og utføre avansert rekonstruktiv kirurgi på sårede soldater. Vi har dyp respekt for det offeret de gjør, og situasjonen de står i. Vi kan egentlig bare forestille oss det arbeidspresset de står overfor, sier Lars, som er lege i Forsvarets sanitet og organiserer besøket. Lars er ikke hans ekte navn, dette skjermes av sikkerhetsmessige årsaker.
Fysisk møte i Oslo viktig for læringsutbyttet
Under besøket har ukrainerne fått sett og lært om hvordan rehabilitering gjennomføres i Norge. Lars har lagt opp det faglige programmet for de ukrainske kollegaene, og det er demonstrert både en del enkle, men også høyteknologiske metoder for rehabilitering.
– Formålet er å vise dem noen av de mulighetene som finnes, og hva vi kan hjelpe de med, for å utvikle kompetansen, utstyret og fasilitetene de trenger for å drive med rehabilitering.
Lars forteller at de allerede er kjent med ukrainerne ettersom de har ukentlige digitale møter, men han er klar på at det å møtes i Oslo er viktig for samarbeidet. Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg har også ukentlige digitale møter med ukrainske samarbeidsparter for å planlegge støtten til rehabiliteringssenteret. Etatene støtter Forsvarets sanitet i dette prosjektet, og er en del av prosjektgruppen som jobber tettest på rehabiliteringssenteret.
– Dette besøket er begynnelsen på et langt samarbeid. For å skaffe den nødvendige tilliten og samarbeidsklima, er det viktig at møtes fysisk. Vi har hatt både et faglig og sosialt opplegg på denne turen, og vi mener det skal danne grunnlaget for det videre samarbeidet.
Det ukrainske personellet på omvisning hos proteseverkstedet til Sophies Minde. Foto: Forsvaret / Håkon Haugen Ukrainsk helsepersonell tester en aktivitet for rehabilitering for hender på Sunnaas Sykehus. Foto: Forsvaret / Håkon Haugen Ukrainsk helsepersonell tester VR simulator som behandlingsmetode for PTSD hos FSAN. Foto: Forsvaret / Håkon Haugen
VR-behandling og besøk på spesialsykehus
Ukrainerne har blant annet vært med å lære om VR-behandling av soldater med PTSD hos Forsvarets sanitet, besøkt proteseverkstedet hos Sophies Minde og lært om rehabilitering ved Sunnaas sykehus.
Sunnaas sykehus er Norges største spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Sykehuset har de siste årene mottatt flere pasienter fra Ukraina for rehabilitering, og siden 2018 jobbet med å bygge rehabiliteringskompetanse i landet
– Erfaringen vår fra prosjektet vi har kjørt, er at det å se hvordan et rehabiliteringssykehus ser ut, og hva slags utstyr som brukes. Det at det er aktiviteter rundt omkring, er lavthengende frukter som er lette å ta med seg når de skal etablere det sykehuset de holder på med. Det forteller prosjektleder Kirsten Sæther ved Sunnaas sykehus, mens ukrainerne er på besøk og får omvisning av lokalene.
Ukrainerne forteller om komplekse skader og psykisk helse
Marko og Ivana er to av de besøkende fra det ukrainske rehabiliteringssykehuset. Dette er egentlig ikke deres ekte navn, men de skjermes for sin egen sikkerhets skyld. Marko er lege mens Ivana er psykolog, og de håndterer til daglig skader og sykdommer som et resultat av krigen.
– De vanligste skadene vi ser, er skader eller traumer på armer og ben. Disse er ofte kompliserte skader på grunn av skader på nervene, forteller Marko.
Han forteller videre at det er hardt å leve under slike forhold som det er i Ukraina nå, han ser soldater som er i forferdelige situasjoner. Det er ikke bare fysiske skader som er synlige, men soldatene blir brutt ned mentalt og psykisk.
– Det både er, og vil bli, mange komplikasjoner. Ikke bare medisinsk med tanke på skader, men også psykiske komplikasjoner fra krigen. Vi må gjøre alt vi kan for å støtte pasientene våre og gjøre dem så komfortable som mulig uansett situasjon.
Ivana ser tydelig at krigen påfører store konsekvenser for ukrainernes psykiske helse.
– Krigen har stor innvirkning på vår psykiske helse. Folk er mer stresset, opplever traumer og har problemer med kroppen og helsen. Dette skaper mange problemer med mental helse, forteller hun.
Ukrainerne ser hvordan en stasjon for rehabilitering av hånd- og armmotorikk og styrke brukes på Sunnaas sykehus. Foto: Forsvaret / Håkon Haugen På proteseverkstedet hos Sophies Minde. Foto: Forsvaret / Håkon Haugen To ukrainske soldater, Viacheslav Levytskyi and Serhii Potremai, på rehabilitateringssykehus (ikke det Norge støtter) i mai 2023. Foto: The Collection of war.ukraine.ua / Elena Tita
Vil ta i bruk det de har lært under besøket når de returnerer til Ukraina
Ivana er fornøyd med besøket til Norge, og er takknemlig for å lære om hvordan folk i Norge får hjelp. Hun forteller at hver dag var spesiell, og at tingene de har lært på besøket, kan de ta med seg og bruke i egen jobb i hjemlandet.
– Jeg håper vi kan ta med oss lærdom og få et like bra rehabiliteringsprogram i Ukraina som i Norge. Hvis vi får utstyr og utdanner folk med kompetanse, kan vi hjelpe flere hjemme i Ukraina med rehabilitering.
Marko er enig, og forteller at han håper det blir flere slike besøk både til Norge og Ukraina for kompetanseheving.
– Det er veldig viktig med utveksling av erfaring og kompetanse. Digitale møter er veldig bra, men man får en helt annen forståelse når man møtes fysisk.
Ivana avslutter med å fortelle at de virkelig har kjent på støtten fra det norske folket på besøket. De har sett ukrainske flagg på balkonger, en fredelig demonstrasjon på Stortinget og generelt blitt godt tatt vare på av Forsvaret og helsetjenesten de har møtt under besøket.
– Jeg har ikke ord for å beskrive hvor mye støtte jeg har følt fra Norge mens vi har vært her, forteller hun tydelig rørt.
Norge er ett av landene som bidrar i NATO-prosjektet
Arbeidet med å styrke de militære rehabiliteringssentrene er et prosjekt kalt Operasjon Renovator som ledes av den ukrainske sanitetssjefen og NATO.
Det er etablert en strategisk styringsgruppe i NATO for det overordnede prosjektet, dette sikrer en koordinert innsats fra flere land. Samlet sett vil denne støtten til medisinske rehabiliteringssentre bidra til å styrke Ukrainas evne til å ivareta sitt militære personell. Dette er kritisk for landets mulighet til å stå imot den russiske invasjonen over tid, da det er en styrkemultiplikator for forsvaret, og i tillegg et synlig bevis for landets innbyggere på at soldater blir ivaretatt på best mulig måte om de skulle bli skadet.
Denne ivaretakelsen vil også være positiv både for rekruttering av nye soldater og for kampmoralen. Erfaringsmessig evakueres mange pasienter fra Ukraina til Norge eller andre land for behandling og rehabilitering, noe som er et synlig bevis for nødvendigheten for å bygge opp kapasiteten for rehabilitering i Ukraina.
– Vi har på vegne av NATO tatt ansvar for å støtte og utvikle et militært rehabiliteringssenter i Ukraina. Dette skal vi gjøre gjennom å bidra på flere innsatsområder, forteller oberst Lise Sundem, prosjektleder for Norges Operasjon Renovator.

De tre innsatsområdene Forsvaret bidrar i, er faglig utvikling og kompetanseheving, leveranser på rehabiliteringsutstyr- og materiell, og utbedring av infrastruktur, slik at Ukraina får et velfungerende rehabiliteringssykehus for å ivareta sine soldater. Forsvarets sanitet støttes av Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg på disse innsatsområdene i prosjektet.
– Hensikten er å øke kapasiteten gjennom blant annet å øke antall sengeplasser og levere rehabiliteringsutstyr. I tillegg skal faglig kompetanseheving øke evnen til å ivareta komplekse rehabiliteringspasienter. Med denne støtten kan de få flere pasienter rehabilitert både bedre og raskere, samtidig som pasienten skal ha mest mulig funksjon etter rehabiliteringen, fortsetter Sundem.
Denne innsatsen er viktig for å få soldater tilbake til fronten, men også for å få soldater tilbake til samfunnet og familiene sine. De vil fremdeles ha mulighet til å bidra for landet sitt.
– Daglig øker antallet soldater som trenger behandling og rehabilitering. Samtidig er det mangel på både kapasitet og kompetanse. Det er viktig at vi får gitt denne støtten så raskt som mulig. Vi er glade for at vi kan bidra med ressurser og støtte, de har stått alene i dette i lang tid og trenger hjelp, avslutter Sundem.
Norges bidrag til rehabiliteringssenteret inkluderer:
- Rådgivning, undervisning og mentorering innen behandling og rehabilitering, både fysisk og mentalt. Dette utføres av et tverrfaglige team
- Rådgivning innen administrasjon, og bygg og anlegg
- Økonomisk støtte og rehabiliteringsutstyr