Fra pingviner til polarbjørner
Kystvaktfartøyet KV Andenes takker nå av etter lang og tro tjeneste for Norge og Sjøforsvaret. Gjennom de siste 40 årene har fartøyet sett mer enn hva de fleste kommer til å se i en livstid.
KV Andenes og søsterskipene KV Nordkapp og KV Senja tilhører alle Nordkapp-klassen og har gjennom fire tiår vært ryggraden i Kystvakten. Fartøyene har reddet mange menneskeliv og berget flere fartøy fra forlis, samtidig som de har vært viktig for bærekraftig ressursforvaltning og suverenitetshevdelse i nordområdene.
KV Andenes har en særskilt stolt historie gjennom sine mer enn 41 år i tjeneste for kongeriket. Herunder to tokt til Antarktis, deltagelse i Gulfkrigen, samt bidrag til uthenting av kjemiske våpen fra Syria.
Norge har en av de beste fiskeriforvaltningene i verden.
KV Andenes har vært ett av de mest sentrale fartøyene i bidraget til forsvarlig uttak av fiskeriressurser gjennom patrulje- og kontrollvirksomhet i norske interesseområder siden 80-tallet. Særlig i nordområdene har KV Andenes vært sentral.
Fartøyet har hatt kapasiteter til å takle de fleste oppdukkende situasjoner og på den måten sørget for at norsk myndighetsutøvelse til havs er blitt høyt respektert både i inn- og utland.
Dette har igjen medført at norsk lovgivning i stor grad er blitt etterlevd og respektert.
Kommandør (pensjonert) Steve Olsen ser tilbake på sin tid som skipssjef på KV Andenes med stor glede. På bildet over kan man se den gang kommandørkaptein Steve Olsen foran KV Nordkapp i 2009, kort tid etter at han hadde heist kommando på KV Andenes.
Nå som KV Andenes er ferdig i tjeneste for Sjøforsvaret og Kystvakten, hva er den viktigste ressursen fra dette fartøyet som må videreføres til våre resterende og nye KV-fartøy - og hvorfor?
Det er flere viktige kapasiteter som var viktig på Nordkapp-klassen og det meste skal videreføres og videreutvikles på Jan Mayen klassen.
- Helikopterkapasiteten til fartøyet har vært helt unik. Det å operere med helikopter nesten uansett værforhold, gjorde at Nordkapp-klassen var en meget kapabel ressurs frem til siste Lynx landing i 2014.
Hvorfor: Helikopterne er fartøyenes forlengede arm og gir en betydelig økt aksjonsradius. I tillegg er fartøy med helikopterkapasitet en meget viktig redningsressurs.
- Nordkapp-klassen var bygd som et isforsterket fartøy og kompetansen med å operere i is, eller nærheten av islagte områder krever meget god kompetanse av besetningen. Dette kan ikke kjøpes, men må tilegnes.
Hvorfor: Kompetanse må bygges opp på Jan Mayen-klassen og fartøyet vil kunne operere over hele Kystvaktens ansvarsområde.
- Nordkapp-klassen var en meget god kommandoplattform som både kunne operere i sivile- og militære operasjoner gjennom sømløse kommando- og informasjonssystemer.
Hvorfor: Det er viktig at Norge har denne type fartøy for å kunne lede sivile og militære operasjoner - både nasjonalt og internasjonalt.
Hva er ditt beste minne fra tiden som skipssjef på KV Andenes?
I1989 - 1990 var jeg operativ offiser om bord og var heldig å få være med på Antarktis-ekspedisjon til Sydpolen. Etter mange måner med planlegging la vi it fra kai 29. november 1989 til min livs største opplevelse. Seilasen gikk til Montevideo i Uruguay, via Falklandsøyene, Sør Georgia før vi var i operasjonsområde i Weddelhavet.
Dette var en helt unik opplevelse som få har opplevd, med et fantastisk dyreliv, masse Isfjell og ikke minst mange hyggelige mennesker blant forskere, tilretteleggere og mannskap. Det kommer jeg aldri til å glemme, forteller kommandør Olsen.
- KV Andenes og søsterskipene KV Nordkapp og KV Senja har gjennom fire tiår vært ryggraden i Kystvakten. Fartøyene har reddet mange menneskeliv og berget flere fartøy fra forlis, og de har vært viktig for bærekraftig ressursforvaltning og suverenitetshevdelse i Nordområdene.
KV Andenes har en særskilt stolt historie gjennom sine mer enn 41 år i Kongerikets tjeneste. Herunder to tokt til Antarktis, deltagelse i Gulfkrigen i 1991 samt bidrag til uthenting av kjemiske våpen fra Syria i 2014.
Jeg ønsker å benytte anledningen til å takke både KV Andenes og alle de tusenvis av offiserer, befal og vernepliktige som har tjenestegjort på Nordkapp-klassen for innsatsen de har lagt ned, avslutter SJ KV, flaggkommandør Oliver Berdal.
Kystvakten sine primæroppgaver er suverenitetshevdelse og ressursforvaltning.
Kystvakten ble opprettet i 1977 i forbindelse med at Norge etablerte 200-nautiske mils økonomisk sone (NØS).
Vår kystvaktmodell er et resultat av et behov for å kunne hevde vår suverenitet og utøve ressursforvaltning, samt ivareta våre interesser i indre- og kystnære farvann, verne- og økonomiske soner.
I forbindelse med opprettelsen av Kystvakten ble det lagt til grunn et behov for helikopterbærende fartøy. I november 1977 la regjeringen frem den proposisjonen som ga rammen for utbyggingen av Kystvakten.
KV Andenes som ett av disse tre fartøyer ble bygd ved Haugesund Mekaniske Verksted og overlevert Sjøforsvaret i januar 1982 og satt i drift etter dåpen 29. januar samme år. Første skipssjef om bord var orlogskaptein Torstein Myhre - som for øvrig vil være tilstede under avtakkingen av KV Andenes i Bodø 3 oktober 2023.
KV Andenes har vært i operativ tjeneste i mer enn 41år, og er vel det militære fartøyet med flest oppdrag utenfor norsk økonomisk sone.
Sjøforsvaret og Kystvakten ønsker å takke fartøyet og hennes besetninger for innsatsen.