Norsk English
IMG_3390

Kystvakten bidrar med det vi kan - der vi kan

Våre kyststrøk - så vel som Norges territorialfarvann og tilstøtende soner, voktes av Kystvakten. Hver dag, døgnet rundt - hele året.

De over 900 medarbeiderne og soldatene som jobber og tjenestegjør for Kystvakten i Sjøforsvaret har så langt i 2023 hatt et bredt spekter med oppdrag på vegne av konge og fedreland.

Vi ønsker med dette å gi deg et lite innblikk i vår varierte hverdag.

IMG_2426

Både Hovedredningssentralen (HRS), Kystverket, Fiskeridirektoratet, Politiet, Sjøfartsdirektoratet, Norsk Polarinstitutt (NPI), Universitetssenteret på Svalbard og Det Norske Meteorologiske Institutt - for å nevne noen, har gjennom de siste seks månedene hatt ett eller flere samarbeid med Kystvakten.

IMG_1232

For vår tyngste og nordligste fartøysskvadron, Ytre kystvakt helikopterbærende (YKV HK) har første halvår 2023 bydd på stor variasjon i oppdrag og samarbeidspartnere. 

IMG_1387

KV Svalbard seilte ut før jul og patruljerte i vernesonen til over nyttår. Etter puljebytte startet en av våre befalspuljer med både navigasjons- og intern sikkerhetsmønstring. Begge mønstringene ble gjennomført med gode resultater.

IMG_2098

Frem til neste puljebytte var oppdraget ressurskontroll i fiskevernsonen ved Svalbard, Norges økonomiske sone Nord, samt tilstedeværelse og ressurskontroll i Smutthullet.

IMG_5751

KV Andenes - tilhørende vår nest tyngste skvadron, Ytre kystvakt (YKV), startet også året med patrulje i fiskevernsonen rundt Svalbard. Det meste av tiden ble tilbrakt i den såkalte «Snøkrabbeflåten» nær Hopendjupet. KV Andenes gjennomførte her en rekke firskeriinspeksjoner og bidro blant annet med medisinsk evakuering av en pasient fra et fiskefartøy.

Etter å vært syk om bord i over en uke ble pasienten tatt om bord på KV Andenes, som så gikk med beste fart mot Hopen. Dette for å korte ned flytiden for redningshelikopteret fra Longyearbyen. Dagen etter ble pasienten brakt videre til Tromsø med ambulansefly.

IMG_0993

Noen uker senere fikk også KV Svalbard forespørsel om å frakte en skadet person fra et utenlandsk fiskefartøy tilbake til fastlandet. Pasienten hadde på det tidspunktet ligget skadet på lugaren i over tre uker. Pasienten ble tatt om bord på KV Svalbard og evakuert til fastlandet ved hjelp av nødetatene.

IMG_5752

- Hendelsene viser viktigheten av tilstedeværelse i fiskeflåten også av andre grunner enn ressurskontroll. Sannsynligheten for at pasientene hadde blitt værende om bord med påfølgende komplikasjoner av den medisinske tilstanden er stor, forteller skvadronsjef for YKV HK, kommandørkaptein Odvin Nilsen.

IMG_2248

Tidlig i våres overtok Forsvarsmateriell KV Jan Mayen fra verftet Vard Langsten i Tomrefjord, og kort tid etter ble fartøyet overført til Sjøforsvaret og Kystvakten. Begge skipssjefene, kommandørkaptein Odvin Nilsen og orlogskaptein Frode Urke heiste kommando samme dag.

Etter overtakelse har de to besetningene vært gjennom en intensiv periode med opplæring og familisering av fartøy og utstyr. 

IMG_3376

Etter en periode på Vestlandet har KV Jan Mayen nå kommet til sine mer hjemlige trakter nord i Norge, hvor første havneanløp ved Sjøforsvarets kystvaktstasjon Sortland (SKYS) nylig ble gjennomført.

IMG_3630

- Jan Mayen-klassen representerer den største oppgraderingen av Kystvaktens flåte siden den ble etablert i 1977. Jeg har fulgt dette prosjektet i nærmere syv år og det er svært tilfredsstillende å nå kunne ta i bruk KV Jan Mayen, det første av totalt tre fartøy i denne klassen. Det å få føre kommando på et slikt fartøy gjør meg både stolt og ydmyk. Stolt over tilliten jeg er blitt vist og ydmyk for alle oppgavene vi vil bli satt til å løse, forteller skipssjef KV Jan Mayen og skvadronsjef YKV HK, kommandørkaptein Odvin Nilsen.

IMG_3582

- Fartøyenes størrelse, kapasiteter og ikke minst kompleksitet, overgår alt jeg tidligere har tjenestegjort på i løpet av mine over 30 år i Kystvakten. Fartøyene vil utvilsomt bli en svært viktig ressurs for å sikre Norges interesser i flere tiår fremover, fortsetter kommandørkaptein Nilsen.

IMG_0992

Som en del av Sjøforsvaret er samtrening og øving med både Marinen og våre allierte en sentral og parallell del av Kystvakten sin aktivitet gjennom året - ved siden av våre primæroppgaver i fredstid. Her fra en rendezvous med KNM Otto Sverdrup i Andfjorden. 

IMG_3283

Hundrevis av unge gutter og jenter avtjener sin militære verneplikt i Kystvakten hvert år. Tjenesten er variert og spennende. Ingen dag er lik, noe som er med på å bidra til at de vernepliktige i Kystvakten blir gitt de beste forutsetningene til å bygge selvtillit og mestringsfølelse - samtidig som de får et unikt innblikk i forsvaret av Norge fra skutesiden.

IMG_5354

Samarbeid mellom kystvaktfartøy og våre skvadroner forekommer ofte i en rekke forskjellige sammenhenger, enten det gjelder alt fra slep, søk- og redning (SAR) eller annen aktivitet.

Slik som her, hvor KV Heimdal og KV Jan Mayen samarbeidet om innsamling av 30 kubikk marint boss og plast fra havet i Lofotodden nasjonalpark for et par uker tilbake.

IMG_0998

Vår mest kystnære fartøysskvadron, Indre kystvakt (IKV) har så langt i år bistått andre nasjonale etater i utførelsen av deres oppdragsportefølje langs kysten.

Hør gjerne siste episode av Forsvarets offisielle podkast, «Forsvarspodden». Her får du bli med KV Nornen ut i Indre Oslofjord rett før sommersesongen startet for fullt.

IMG_0994

Kystvakten forventer at 2. halvår 2023 blir like spennende - både med innfasingen av vårt neste kystvaktfartøy, og videre aktivitet for våre tre skvadroner i norske hav- og interesseområder.

Vi ønsker dere alle en riktig god sommer - og kanskje sees vi på sjøen.

Husk: Bruk redningsvest og vis godt sjøvett!