Norsk English
210813_ALFA_9085

Forsvarets personell-undersøkelse

Forsvaret ønsker svar fra både ansatte og deres partnere om hvordan det er å tjenestegjøre i Forsvaret. Her finner du lenke til partnerundersøkelsen.

Med «Forsvarets undersøkelse om personellivaretakelse og samliv 2022» er målet å få en dypere innsikt i hvordan de ulike sidene ved å tjenestegjøre i Forsvaret påvirker ansatte og deres familier.

– Forsvaret skal styrkes, og vi trenger riktig og motivert personell. Men vi vet at nye generasjoner arbeidstakere har andre behov og stiller andre krav til sin arbeidsgiver enn tidligere, forklarer sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS), oberst Pål Svarstad.

Nye krav til arbeidsgiver

Kravene til balansen mellom jobb, fritid og familie, fleksibilitet for to karrierer i familien, er noe Forsvaret vet er i endring og vi som arbeidsgiver må tilpasse oss etter.

­– Forsvarets undersøkelse om personellivaretakelse og samliv 2022 blir et viktig grunnlag for videre utvikling av ivaretakelsestiltak og familiepolitikk i Forsvaret. Ved å svare kan ansatte og deres eventuelle partner være med å påvirke gjennom å «gi sin stemme» til arbeidet, sier Svarstad.

Han understreker at alle ansatte oppfordres til å svare på undersøkelsen, ikke bare de som er etablerte med partner og familie.

Undersøkelsen ble sendt ut fra 5. april 2022. I undersøkelsen spør vi om forhold som arbeidsbelastning, tilhørighet til Forsvaret som arbeidsgiver, arbeidsdeling i familien, samlivsrelaterte forhold, hvilke krav som stilles til partnere av forsvarsansatte og hvordan eksisterende tilbud fungerer for personellet og familiene. 

Mulighet for direkte innspill

Det er også flere åpne kategorier med mulighet for å gi innspill og tilbakemeldinger. Undersøkelsen gjennomføres av Oslo MET/Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på oppdrag fra Forsvaret/FPVS.

portrett1-MD__7282--.jpg
Sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS), overst Pål Svarstad.

Det sendes ut to ulike spørreskjema, ett til ansatte og ett til deres eventuelle partner. Av personvernhensyn kan ikke Forsvaret sende skjemaet direkte til ansattes partner. Derfor må den ansatte selv videresende spørreskjema til sin eventuelle partner.

– Det håper vi som mange som mulig vil hjelpe oss med. Det er viktig å også høre familienes erfaringer når vi skal forme fremtidens familiepolitikk, påpeker Svarstad.

Det skal utarbeides en rapport som oppsummerer resultatene av undersøkelsen. Rapporten skal gi anbefaling om tiltak Forsvaret kan iverksette.

De som har deltatt i internasjonale operasjoner vil få anledning til å evaluere effekter av tiltakene i Reglement for oppfølging av personell fra internasjonale operasjoner (2014), herunder Forsvarets Ettårsprogram for oppfølging av personell fra internasjonale operasjoner.

­– Å tjenestegjøre i Forsvaret kan påvirke familie og samliv negativt som følge av fravær, uforutsigbarhet, stressbelastning og deltakelse i internasjonale operasjoner. Forskning viser at god ivaretakelse og anerkjennelse av personellet og deres familie har en beskyttende og forebyggende effekt mot slike negative konsekvenser av tjenesten, sier Svarstad.

Sluttårsaker

Forskning på sluttårsaker viser at i særlig grad kvinner, yngre spesialister og personell i etableringsfasen slutter fordi de opplever at det er vanskelig å finne en god balanse mellom jobb i Forsvaret og hensynet til familie og fritid.

­– Ved å ivareta personellet og deres familier på best mulig måte skaper man operativ evne i Forsvaret. Ansatte yter bedre og opplever tillit til arbeidsgiver dersom de opplever at de og deres familier blir ivaretatt og fulgt opp på en god måte, understreker Svarstad, som håper så mange som mulig vil svare på undersøkelsen når den kommer.