Norsk English
20221201AA_20

Sikkerhetskultur – et felles ansvar

Hvor mye tenker du som forsvarsansatt over sikkerhet? Hvordan er sikkerhetskulturen der du jobber?

Denne artikkelen er en av flere som publiseres i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned. Du finner tidligere saker fra sikkerhetsmåneden i bunnen av artikkelen.

Sikkerhetskultur er summen av holdninger, kunnskap og normer som relaterer seg til sikkerhet blant de ansatte i en virksomhet. Hvordan oppfattes og prioriteres sikkerhet i virksomheten? Hvor høy er bevisstheten? Hvor god forståelse har de ansatte? Og hvor godt innarbeidet er sikkerhetstankegangen i virksomheten? Dette er alle relevante spørsmål å stille ved vurderingen av om sikkerhetskulturen er god nok i Forsvaret.

God sikkerhetskultur

Det å ha en god sikkerhetskultur i Forsvaret er avgjørende for om sikkerheten generelt er god nok. En sterk sikkerhetskultur er preget av at alle ansatte er bevisste på risikoene knyttet til virksomhetens arbeid, tar ansvar for egne og andres handlinger, og samarbeider for å forebygge sikkerhetshendelser.

Leders ansvar:

Ledere spiller en avgjørende rolle i å fremme og opprettholde en god sikkerhetskultur. Forsvarets ledere bør være rollemodeller, vise at sikkerhet prioriteres på lik linje med annen aktivitet, samt støtte initiativer som fremmer sikkerhet.

Kommunikasjon og synlighet: Ledere må kommunisere tydelig at sikkerhet er viktig, og sikre at alle har en forståelse av hvilke trusler som er relevant. Sikkerhet bør være et fast punkt på agendaen i møter og i beslutningsprosesser.

Opplæring og bevisstgjøring: Regelmessig opplæring og informasjon om aktuelle sikkerhetstrusler og –tiltak er viktig for å holde sikkerhetskulturen levende.

Ressurser og støtte: Sikkerhetstiltak krever ressurser, og det er ledelsens ansvar å sørge for at disse er tilstrekkelige. Ledere i Forsvaret må også sikre at ansatte har de verktøyene de trenger for å kunne utføre sitt sikkerhetsarbeid effektivt.

Ansattes ansvar:

Selv om ledelsen har et overordnet ansvar for sikkerhetsarbeidet, er det alle ansattes daglige handlinger som i størst grad påvirker om sikkerhetshendelser inntreffer eller ikke. Mange sikkerhetsbrudd skjer som følge av menneskelige feil, for eksempel uforsiktighet, manglende oppmerksomhet eller manglende kunnskap om risiko.

For å bygge en god sikkerhetskultur, må ansatte forstå sin rolle i å beskytte virksomheten mot trusler. Dette innebærer at vi:

  • Følger sikkerhetsprosedyrer nøye og melder fra om avvik.
  • Er årvåkne og reagerer på mistenkelig aktivitet eller unormale hendelser.
  • Deltar i sikkerhetsopplæring og holder seg oppdatert på trusler og nye sikkerhetstiltak.

En del av ansvaret ligger også i å skape en kultur der det er naturlig og akseptert å ta opp sikkerhetsspørsmål. Hvis ansatte føler seg trygge på å melde fra om svakheter eller feil, uten frykt for konsekvenser, øker sjansen for å identifisere og løse problemer før de fører til alvorlige hendelser.

Forsvarets sikkerhetsavdeling anbefaler derfor at ethvert sikkerhetsbrudd og sikkerhetstruende hendelse rapporteres inn til enten FSAs ugraderte eller graderte løsning.

Et kontinuerlig arbeid

Man kan aldri si seg ferdig med arbeidet for å oppnå en god sikkerhetskultur. Sikkerhetskultur er ikke noe som kan bygges over natten eller tas for gitt. Det krever kontinuerlig innsats fra alle nivåer i organisasjonen. Virksomheten må stadig evaluere og forbedre sine sikkerhetsrutiner, og medarbeiderne må være engasjerte og villige til å lære.

Til syvende og sist er en god sikkerhetskultur en forsikring mot de stadig skiftende truslene virksomheten står overfor. Når alle tar ansvar for sikkerheten, reduseres risikoen for alvorlige sikkerhetshendelser, og virksomheten kan fortsette å operere trygt og effektivt innenfor rammene av sikkerhetsloven. Sikkerhet er et felles ansvar.