Status: Rekordhøy deltakelse i medarbeiderundersøkelsen
11 575 forsvarsansatte svarte på årets medarbeiderundersøkelse, noe som ga en rekordhøy svarprosent på 71. Dette skjer videre nå.
– Tusen takk til alle som har tatt seg tid til å svare. Det gir oss et kjempegodt grunnlag til å jobbe videre med arbeidsmiljøet i Forsvaret, sier HR-direktør Cecilie Heuch fornøyd.
- Se hovedfunn fra undersøkelsen i bunnen av artikkelen.
Heuch innleder med å si at langtidsplanen for Forsvaret og endringene i verden rundt oss gjør det enda viktigere at Forsvaret kan løse samfunnsoppdraget. En nøkkel til suksess er ansatte som trives, utvikler seg og ønsker å bli værende. Medarbeidere som trives på jobb, løser oppdragene bedre.
– Alle svarene som har kommet inn, gir oss verdifull innsikt i hvordan dere opplever hverdagen på jobb. I år hadde vi også med tre friteksspørsmål som gir oss enda mer innsikt i hva vi kan ta tak i, forteller Heuch.
Hva gjør vi videre?
Medarbeiderundersøkelsen er et av Forsvarets viktigste hjelpemidler for å jobbe systematisk med arbeidsmiljøet. Den gir alle ansatte mulighet til å si sin mening om hva som fungerer bra, og hva som kan bli bedre.
– Undersøkelsen i seg selv skaper ingen endring. Det er oppfølgingen som utgjør forskjellen, understreker HR-direktøren. Hun er meget opptatt av at dataene som er kommet inn, må omsettes til dialog og handling.
– På øverste nivå i Forsvaret skal vi nå analysere tilbakemeldingene og lage en plan for hvordan vi på strategisk nivå tar tak i resultatet for videre oppfølging, sier Heuch.
Samtidig er hun tydelig på at den viktigste oppfølgingen skjer lokalt i hele Forsvaret, i alle enheter som får en resultatrapport.
Lokal oppfølging
Neste uke blir resultatene gjort tilgjengelig for alle linjeledere. Det forventes da at ledere og medarbeidere setter seg ned og diskuterer resultatene, samt identifiserer oppfølgingsbehov og iverksetter tiltak.
– Ansatte forventer lokal oppfølging, og at de involveres. En medarbeiderundersøkelse som ikke følges opp, skaper bare forventinger som ikke innfris, sier HR-direktøren.
Hun understreker at arbeidsmiljøutvalg, verneombudet og tillitsvalgte er viktige støttespillere i oppfølgingsarbeidet.
– Når arbeidsmiljøet er godt, vil resultatene komme. Vi får en arbeidsplass vi kan være stolte av, og som andre ønsker å bli en del av. Ikke minst gir det de beste forutsetningene for å løse samfunnsoppdraget vårt i dag og i fremtiden. Lykke til med oppfølgingen, avslutter Heuch.
Resultater
Positive funn
De fleste får brukt ferdighetene sine, og jobben er meningsfull:
- 8 av 10 opplever jobben som meningsfull og sier de får brukt sine ferdigheter
Arbeidsengasjementet har en gledelig, positiv trend:
- de yngste og eldste arbeidstakerne skårer høyest på spørsmål om arbeidsengasjement
- 73 prosent oppgir at de er entusiastiske i jobben
De fleste føler en stor grad av autonomi og innflytelse på jobben de utfører:
- 84 prosent oppgir at jobben gir de gode muligheter til å ta personlig initiativ eller vurdere hvordan de skal utføre arbeidet
- 83 prosent sier at jobben tillater de å ta egne beslutninger
- 73 prosent sier at de har stor beslutningsfrihet i jobben
Trygt klima i Forsvaret for å dele sine meninger:
- 8 av 10 opplever at kolleger lytter til dem
- 86 % er enige i påstanden om at man i Forsvaret har respekt for hverandres forskjellighet (spørsmålet er nytt i årets undersøkelse)
Negative funn
Mange uttrykker at de har for høy arbeidsbelastning:
- 4 av 10 svarer at de ukentlig eller oftere føler seg oppbrukt ved slutten av arbeidsdagen
- 3 av 10 føler seg trøtte når de ser for seg en ny arbeidsdag
Mangel på karriere- og utviklingsmuligheter:
- nedgang i andelen som har klart for seg hvilke karrieremuligheter de har i Forsvaret
- en liten økning i andelen som opplever å ha gode karrieremuligheter i Forsvaret
- det er et tydelig skille mellom militært ansatte og sivilt ansatte i spørsmål om karriereutvikling, hvor sivilt personell er betydelig mindre fornøyd
Turnoverintensjon fortsetter å stige litt:
- 1 av 4 sier at de ønsker å slutte i Forsvaret i løpet av de neste to årene av andre årsaker enn naturlig avgang
- Turnoverintensjonen er høyest blant offiserer og lavest blant sivile