Norsk English
01_STATUS_Operasjon_artsmangfold

Status: Operasjon Artsmangfold

I tråd med Forsvarssektorens klima- og miljøstrategi, henger Forsvaret nå opp fuglekasser over hele landet. – Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre mer, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen i ukens Status.

Forsvarssektoren forvalter store arealer med natur og har derfor et ansvar for å ta vare på naturen. Oppheng av fuglekasser er et av flere tiltak som gjennomføres for å bevare sårbare og truede arter og naturtyper i skyte- og øvingsfelt, og for å øke naturmangfoldet i arealer tilknyttet festninger og leirer.

Forsvarssjefen var til stede på Akershus festning for å henge opp en av fuglekassene. I alt skal det henges opp 10 fuglekasser på festningen.

– Forsvaret skal bry seg om natur, miljø og klima. Dette er et bittelite tiltak som ikke er veldig ressurskrevende, men som jeg opplever at mange setter pris på at vi gjør, sier Kristoffersen.

Påvirker ikke Forsvarets operative evne

Det er nedfelt i forsvarssektorens klima- og miljøstrategi at klima- og miljøtiltakene som innføres skal opprettholde eller styrke Forsvarets operative evne.

Siv Fagerbekk, fagansvarlig for klima og miljø i Forsvaret, forsikrer at gjennomføringen av aktiviteten ikke vil redusere ressursene til Forsvarets primæroppgaver.

20240624-51-siv.jpeg
Siv Fagerbekk, fagansvarlig for klima og miljø i Forsvaret.

– Tiltaket om å sette opp fuglekasser påvirker ikke Forsvarets operative evne negativt, og andre oppgaver og oppdrag vil fortsette som normalt. Lokasjonsmyndighetene i Forsvaret, som kjenner våre lokasjoner best, vet hvor fuglekassene bør og ikke bør settes opp, forteller Fagerbekk.

– For å sikre at tiltakene er effektive, finner lokasjonsmyndighetene sammen med fagpersoner på fugl de best egnede stedene for å henge opp fuglekassene. På denne måten sikres det at riktige fuglekasser blir plassert i riktig habitat og vi unngår at fuglekassene går utover flysikkerhet, fortsetter hun.

Håper oppheng av fuglekasser vil bidra til økt bevissthet

Å henge opp fuglekasser er ett av flere tiltak Forsvaret gjennomfører for å bidra til økt artsmangfold. Prioriteringen av denne aktiviteten i 2025 skyldes flere grunner, forklarer Fagerbekk:

– Mange fuglearter trenger et sted å bo og tiltaket krever ikke store ressurser fra Forsvaret. I tillegg er det et tiltak som er hyggelig for de ansatte og vernepliktige å ta del i. Vi håper at vi kan bidra til å bygge bevissthet rundt ivaretagelse av natur.

– Dette er et godt initiativ og jeg er glad for at det blir satt lys på hvor enkelt det kan være å legge til rette for økt biologisk mangfold. Vi vet at habitattap er en av de ledende årsakene til nedgang blant artene. Derfor er fuglekasser et enkelt, men viktig bidrag for småfuglene våre, sier Ingrid Johanne Tangvik, biolog i Forsvarsbygg.

Å tilrettelegge og hjelpe fuglene er et lite tiltak i den store sammenhengen, men veldig positivt for artsmangfoldet, mener Fagerbekk. Hun oppfordrer alle i Norge til å sjekke slags fugler som hekker i nærområdet der man bor og selv bidra ved å henge opp en fuglekasse.

Flere tiltak innen økt naturmangfold gjennomført

Forsvarssektorens klima- og miljøstrategi har fem innsatsområder, hvorav innsatsområde 3 handler om hvordan vi skal bevare naturmangfold og kulturhistoriske verdier. For å operasjonalisere dette arbeidet har Forsvaret satt i gang «operasjon artsmangfold», som består av to faser:

  • Fase 1: Oppheng av ca. 400 fuglekasser til småfugl og stær
  • Fase 2: Oppheng av ca. 600 spesialfuglekasser til blant annet tårnseiler

I tillegg til oppheng av fuglekasser, jobber Forsvarssektoren med en rekke andre tiltak for å bevare artsmangfoldet.

Tiltak gjennomført i 2024 for å bevare artsmangfoldet:

  • Akershus festning: Laget blomstereng og etablert insektshotell i hule trær
  • Kongsvinger festning: Restaurering av Salamanderdammen
  • Karljohansvern: Laget blomstereng med stedegne arter
  • Vardøhus festning: Beskyttelse av den kritisk truede planten pomorstjerneblom
  • Værnes: Fjerning av lupiner for å beskytte den kritisk truede elvebreddedderkoppen
  • Huseby: Kanadagullris fjernet i samarbeid med Ullern videregående skole
  • Rauer: Engarealer ble slått for å bevare den kritisk truede sommerfuglen prikkrutevinge. Det ble også tilrettelagt for hekking av fiskeørn, og det ble tatt hensyn til vandrefalken i hekkeperioden
  • Fredriksten festning: Klippeblåvinge (sommerfugl) ble satt ut, og smørbukk ble plantet for larvene i samarbeid med Statsforvalteren i Oslo og Viken
  • Flere naturrestaureringsprosjekter ble gjennomført rundt i landet