Norsk English
Cyberforsvarets IKT-tjenester (CIKT) på Kolsås.

Tre store grep for digitalisering og modernisering av Forsvaret starter nå

Digitaliseringen skal ikke bare å gjøre arbeidshverdagen vår enklere, de skal også lede til et viktig løft for Norges forsvarsevne.

I langtidsplanen for forsvarssektoren understrekes behovet for å forsterke Norges forsvarsevne. Digitalisering vil være multiplikatoren som understøtter de enkelte strukturelementene og samtidig muliggjør full interoperabilitet og dataflyt på tvers innad i Forsvaret, med totalforsvaret og i NATO-operasjoner.

Hva betyr dette, og hvordan skal Teknologi & IKT bidra til å videreutvikle Forsvaret?

På flere områder har Forsvaret et etterslep innen modernisering av teknologi og digital samhandling, og vi har en del IKT-kapasiteter som snart vil nå grensen for videre skalering. Ett eksempel på dette er forsvarssektorens datasentre hvor det snart er «fullt», og hvor etatene i løpet av få år vil slippe opp for plass til nye servere. Mange vil også kjenne seg igjen i at en del av våre systemer er lite brukervennlige, og at det er unødig krevende å få tilgang til den informasjonen vi har behov for. 

Vi må også innrette oss slik at vi kan ta i bruk teknologi der «maskiner» kan utføre, bruke og bearbeide data raskere og bedre enn mennesker. Det vil føre til at ansatte kan bruke mer tid på de oppgavene som løses bedre av mennesker enn av maskiner, fordi de krever mennesker med kompetanse.

Tre forprosjekter igangsettes nå

Med bakgrunn i tidligere konseptvalgutredninger har regjeringen besluttet å igangsette tre forprosjekter for en gjennomgripende digitalisering av Forsvaret.  

Forsvarssjefen har fått i oppdrag å gjennomføre forprosjektene i 2025. Resultatet av forprosjektene vil være sentrale styringsdokumenter (SSD). Disse vil utgjøre det nødvendige beslutningsgrunnlaget for gjennomføring av selve prosjektene. Anslått styringsramme fra konseptvalgvurderingene som ligger til grunn for disse tre initiativene, er på over 20 milliarder kroner for de neste ni årene.

Forprosjektene som nå settes i gang, vil ta for seg behovet og omfanget som tidligere var definert under merkevaren «Program MAST». Omfanget og behovet består, men dette skal nå løses gjennom de tre prosjektene. Det betyr at begrepet MAST ikke lenger vil brukes. Hvordan de nye prosjektene skal gjennomføres, vil avklares som del av forprosjektene. 

De tre prosjektene vil markere et avgjørende løft for Forsvarets IKT-understøttelse av totalforsvarets behov for lagring av gradert informasjon. Det vil utgjøre en nødvendig forutsetning for en fremtidsrettet og effektiv plattform for digitale tjenester og digital samhandling. Det vil også styrke Forsvarets operative evne i rammen av totalforsvaret, og samtidig effektivisere virksomhetsstyring og administrasjon. 

Modernisering av Forsvarets sikre plattformer

Prosjektet samlet handler om å modernisere og konsolidere Forsvarets sikre IKT-plattformer. Dette innebærer anskaffelse, utvikling og implementering av teknologi som muliggjør sømløs og sikker informasjonsdeling både internt i Forsvaret, med totalforsvaret og med NATO-allierte. Målet er å redusere antall varianter og kompleksitet i dagens plattformer, styrke motstandsdyktigheten mot cybertrusler og etablere en moderne IKT-arkitektur. Arkitekturen støtter mer autonome operasjoner og en mer fleksibel tilpasning til Forsvarets operative behov. Dette berører alt fra PC-ene vi bruker, til måten vi kommuniserer på over alle sikkerhetsgraderingsnivåer. Som sluttbruker av disse tjenestene skal du kunne forvente å se positive effekter allerede fra 2026, selv om gjennomføringen vil fortsette helt frem til 2029.

Modernisering av Forsvarets Enterprise Resource Planning (ERP)-løsning

Forsvarets ERP-løsning er datasystemet som understøtter våre sentrale administrative forretningsprosesser. Forsvarets ERP-prosjekt innebærer en oppgradering og modernisering av Forsvarets administrative systemer innenfor blant annet økonomi, logistikk, HR og innkjøp. Prosjektet skal samle prosesser og tilhørende data på en måte som gir bedre kontroll, økt innsikt, gjenbruk av data på tvers av systemer. 

Dessuten skal det gi effektiv støtte til styrings- og beslutningsprosesser og sikre korrekte kritiske data til bruk i operative prosesser. Moderniseringen skal legge til rette for effektiv bruk av sektorens personale og ressurser gjennom forenklinger og mer helhetlig integrasjon av administrative systemer. I forkant av prosjektet har vi startet kritisk moderniseringsarbeid, mens gjennomføringen av selve prosjektet vil strekke seg frem til 2029.

Modernisering av datasentre

Datasenterprosjektet skal planlegge etableringen av moderne, sikre og motstandsdyktige datasentre. Disse skal styrke kapasiteten og ytelsen til Forsvaret og totalforsvaret, og andre virksomheter underlagt sikkerhetsloven. Det planlegges med både sentrale og lokale datasentre. 

Datasentrene skal gi høy motstand mot angrep og innbrudd, og de må understøtte autonomi for forsvarskapasitetene. Et sentralt mål er å skape en infrastruktur som skalerer effektivt fra fredstid til alle nivåer av et konfliktspektrum. Samtidig skal den opprettholde strenge krav til konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet.

En digital grunnmur for fremtiden 

Samlet utgjør de tre prosjektene et stort og viktig steg mot et mer moderne og kapabelt forsvar. For å lykkes med prosjektene, kreves det bred innsats fra hele forsvarssektoren. Forsvarssjefen har delegert prosjekteierskapet for ERP og Forsvarets sikre plattformer til Forsvarets direktør for teknologi og IKT, Bjørn Tore Markussen. 

Datasenter er gitt til sjef for Investeringsavdelingen i FST, brigader Kåre Haugen. Oppdrag som prosjektansvarlig for ERP og Forsvarets sikre plattformer er gitt Cyberforsvaret. Forsvarsbygg har mottatt oppdrag for Datasenter. Generalmajor Trond Kotte vil lede det strategiske prosjektkontoret som på vegne av prosjekteier er ansvarlig for oppfølging og støtte av forprosjektene. 

I tillegg vil nøkkelpersoner fra Forsvarsmateriell, Statens graderte plattformer, Justisdepartementet, NSM og Forsvarets forskningsinstitutt ha viktige roller i gjennomføringsorganisasjonen. 

Det er høye ambisjoner for fremtidens moderniserte digitale forsvar. For å sikre at vi lykkes, vil nært samarbeid med teknologi- og IKT-industrien være en forutsetning. Interne og eksterne forskningsmiljøer og andre aktører som har relevant kunnskap og erfaringer vil også bli trukket veksler på og delta i gjennomføringen.

Med disse tre prosjektene setter Forsvaret for alvor fart på modernisering av Forsvarets IKT og på en gjennomgripende digitalisering av sektoren. Prosjektene skal ikke bare å gjøre arbeidshverdagen vår enklere, de skal også lede til et viktig løft for Norges forsvarsevne.