Emneside for GOKD3201 Grunnleggende offiserskompetanse og dannelse
Hva lærer du
Emnet "Grunnleggende offisers kompetanse og dannelse"(GOKD) inneholder en rekke militære ferdigheter som skal bedre kadettenes grunnleggende militære kompetanse og forståelse.
Med grunnleggende offiserserskompetanse mener vi at en offiser trenger tilstrekkelig nok grunnleggende ferdigheter og kunnskap til at det ikke går utover offiserens evne til å tenke taktikk og ledelse.
Med dannelse mener vi at evnen til å tenke som og opptre som en offiser krever modenhet og forståelse, og derfor må kadettens dannelse videreutvikles.
Hensikten med emnets innhold er å legge til rette for at kadetten blir mer klar for offisersrollen og metoden er å øke deres grunnleggende ferdigheter og forståelse. Emnet består av to hovedtemaer. Tema 1 er grunnleggende offiserskompetanse (GOK), mens tema 2 er dannelse (D). Første hovedtema, GOK, omhandler primært å lære og/eller repetere de prioriterte bærende ferdighetene; Stridsteknikk, skyting, sanitet, samband, nærkamp og fysisk yteevne samt orientering (kart og kompass). Andre hovedtema, dannelse(D), inkluderer undervisning og aktiviteter som skal bidra inn i kadettens modenhet og forståelse av den militære profesjon. Takt & tone-kurs, sluttet orden og utvalgte profesjonsrelaterte seminarer er eksempler på aktiviteter som faller inn under denne delen av emnet. En annen arena som er en del av emnet og bidrar inn i dannelsen av våre kadetter er Forsvarets opptak og seleksjon (FOS)
-
Kunnskaper
Etter fullført emnet skal kadetten ha følgende kunnskaper:
- Bred kunnskap om militær idrett og trening
- Kan oppdatere sin kunnskap om vinterforhold og hvordan soldaten kan forberede seg på dette
- Har kunnskap om den militære profesjonens historie, tradisjoner og plass samfunnet i et dannelsesperspektiv
Ferdigheter
Etter å ha fullført emnet skal kadetten ha tilegnet seg følgende ferdigheter:
- Kan beherske teknisk og kommunikativ bruk av samband; MRR og LFR
- Beherske grunnleggende enkeltmannsferdigheter for å opprettholde egen stridsevne under varierende feltforhold, herunder vinterforhold
- Kan reflektere over egen faglig utøvelse i møte med fysisk og mental belastning under veiledning
- Kan anvende faglig kunnskap innen treningsteori til å planlegge og gjennomføre gruppetrening
- Beherske grunnleggende nærkamp, skyting og sanitet
Generell kompetanse
Etter gjennomført emne har kadetten fått styrket sin kunnskap og ferdigheter om grunnleggende militære fag og dannelse. Denne styrkingen skal gi kadetten bedre forutsetninger for å mestre rolle som offiser. Leder og taktikker.
-
Emnet omfavner en rekke forskjellige ferdigheter og kunnskaper en offiser har behov for. Samtlige deler av emnet preges av både praksis og teori, og ofte vil teorien bli gjennomført som en del av praksisen.
I første semester er det følgende aktiviteter: Løpetrening med påfølgende teori, takt og tone-kurs og grunnleggende leksjoner innen vinterutdanning.
I andre semester er det følgende aktiviteter: Styrketrening med påfølgende teori, vinterdøgn rammen av kull, trening i sluttet orden, praktisk repetisjon sanitet og understøttelse av FOS.
I tredje semester er det følgende aktiviteter: Marsjtrening, trening i sluttet orden, teoretisk og praktisk grunnleggende utdanning innen samband, samt grunnleggende nærkamputdanning
I fjerde semester er det følgende aktiviteter: Grunnleggende nærkamp fortsetter, og en helg med grunnleggende og praktisk skyting.
I femte og sjette semester skal kadettene bruke det de har lært innen treningslære til å trene på egen hånd oppimot eksamen som avsluttende test i sjette semester. Ved behov kan de få sparre med en av idrettsinstruktørene.
-
For å bestå emnet kreves det minimum 70% deltakelse og kadettene må bestå følgende satte fysisk krav:
8Km pakningsløp: 58minutter (menn), 65minutter (kvinner)
1RM Pullups: 10 kg (menn), 0 kg (kvinner)
1RM Markløft: 115 kg (menn), 80 kg (kvinner)
1RM Knebøy: 90kg (menn), 65kg (kvinner)
1RM Benkpress: 70kg(menn), 40kg(kvinner)
-
Majoriteten av emnet foregår fra første til fjerde semester, men utdanning innen militær idrett og trening avsluttes først i sjette semester. Treningslære og veiledning oppimot eksamen i sjette semester er gjennomgående gjennom de 6semestrene.
Semestrene bygges opp på følgende måte:
1.Semester:
- Militær idrett og trening med fokus på løping, takt og tone-kurs, grunnleggende vinterutdanning
2. Semester
- Militær idrett og trening med fokus på styrke, vinterutdanning fortsetter, sluttet orden, samt repetisjon sanitet samt understøttelse av FOS
3. Semester
-Militær idrett og trening med fokus på marsjtrening, sluttet orden, samband, og nærkamputdanning
4. Semester
-Militær idrett og trening hvor fokus ligger på treningsplanlegging oppimot stridskurs, samt bærende ferdigheter nærkamp og skyting
5-6.semester
Militær idrett og trening med fokus på egentrening under veiledning samt avsluttende fysisk test(6.semester)