Emneside for LOG3103 Logistikk i operasjoner
Hva lærer du
"Logistikk i Operasjoner" skal gi kadettene en grundig forståelse av logistikkens rolle i militære operasjoner, både nasjonalt og internasjonalt. Emnet vil ta for seg logistikk i nåtid samt logistikk og logistikkplanlegging over lengre tid, da med særlig vekt på utøvelsen av logistisk understøttelse til militære operasjoner. Gjennom kurset vil kadettene utforske hele spekteret av logistikk, fra stasjonær til forsterkende samt organisk nivå, og hvordan dette bidrar til Forsvarets operasjonelle beredskap. Emnet vil fokusere på helheten for logistikk, og hvordan det arbeides for god beredskap med varierende klartider. Emnet skal kontekstualisere gjennomgått teori til en operativ sammenheng. Dette vil gjøres gjennom besøk til sentrale avdelinger i Forsvaret, herunder Forsvarets spesialstyrker, Fellesavdelinger, Luft-, Hær- og Sjøavdelinger. Dette for å gi en bredere forståelse av den praktiske utførelsen av operasjoner og logistikkstøtte på flere nivåer samt på tvers av flere driftsenheter.
-
Kunnskap:
Etter fullført emne skal kadetten ha..
- Bred kunnskap om operativ logistikk, inkludert prinsipielle føringer i plan- og beslutningsprosesser som styrker Forsvarets operative evne.
- Forståelse for logistiske planverktøy som benyttes i en operativ planprosess (OPP). *
- Kunnskap om logistikk på forskjellige nivåer, fra stasjonær til forsterkende og organisk nivå.
- Kjenner til prinsipper for beredskap og hvordan effektiv beredskap oppnås.
- Kunnskap om logistikkens historie, tradisjoner, og dens rolle i Forsvaret.
- kjennskap til nasjonens totalforsvarskonsept, inkludert beredskapssystemer og planverk.
- Kunnskap om stegene i en operativ planprosess på operasjonelt og taktisk nivå, med et særskilt fokus på logistikkvurderinger.
- Bred kunnskap om sentrale problemstillinger innen logistikk i operasjoner og fagområdets betydning for militære beslutninger.
Ferdigheter:
Kadetten skal etter fullført emne kunne...
- Anvende faglig kunnskap og relevante opplysninger i en operativ plangruppe (OPG) som logistikkoffiser på taktisk og operasjonelt nivå.
- Beherske faglige verktøy og uttrykksformer innenfor logistikkens kontekst.
- Finne, vurdere og henvise til plan- og beslutningsprosessen på taktisk- samt operasjonelt nivå med vekt på logistikkens rolle.
- Anvende logistiske planverktøy for å utvikle logistikkplaner.
Generell kompetanse:
Etter fullført emne kan kadetten:
- Beskrive og kontekstualisere prinsipper og konsepter for utøvelse av logistikk nasjonalt og internasjonalt.
- Planlegge og gjennomføre logistikkstøtte til Forsvarets operative enheter i fred, krise, og krig nasjonalt, og i utenlandsoperasjoner, basert på grunnleggende prinsipper.
- Formidle sentralt fagstoff om logistikk i et krise- og responsperspektiv.
- Formidle kunnskap om Norsk Nasjonalt Vertslandstøtte-konsept innenfor rammen av totalforsvaret og sivilt-militært samarbeid.
-
Klasseromsundervisning: Forelesninger som dekker teoretiske og praktiske aspekter ved operativ logistikk.
Rundreise til Forsvarsavdelinger: Besøk til sentrale avdelinger som Forsvarets spesialstyrker, fellesavdelinger slik som FLO-F, og forskjellige Luft-, Hær- og Sjøavdelinger, for å gi kadettene praktisk innsikt i logistikkens rolle i operative miljøer. Reisen forutsetter at mottakende avdelinger har anledning i gjeldende periode.
Erfaringsbriefer: Tidligere logistikkadetter med fersk erfaring innen logistikkplanlegging og utførelse vil dele sine erfaringer gjennom erfaringsbriefer.
- Representanter fra forskjellige DIF’er i Forsvaret vil dele sine erfaringer innenfor OPP/OPG i respektive avdelinger
Refleksjonsnotater: Kadettene skal utarbeide et refleksjonsnotat basert på erfaringer fra besøk og praksis.
Gruppeprosjekt: Kadettene skal samarbeide om å produsere en logistikkplan som reflekterer deres tilegnede kunnskaper og ferdigheter.
Evaluering av emnet: Evaluering av emnet vil bli gjennomført ved slutten av kurset for å samle tilbakemeldinger fra kadettene og sikre kontinuerlig forbedring.
-
Arbeidskrav
- Individuelt Refleksjonsnotat: Kadettene skal levere et refleksjonsnotat etter gjennomført besøk ved avdelinger.Vurderingsform: godkjent/ikke godkjent
- Gruppeoppgave: Kadettene skal i en gruppe produsere en logistikkplan, med tidslinjal og milepæler som skal vurderes basert på gjennomføring, innhold og presentasjonen av planen.Vurderingsform: godkjent/ikke godkjent
Refleksjonsnotatet og gruppeoppgaven må være bestått for at prosjektoppgaven kan leveres.
Vurdering
- Individuell Prosjektoppgave: Prosjektoppgaven skal demonstrere kadettens evne til å integrere teori og praksis i en konkret logistikkoppgave.
Varighet 5 dager
Karakterskala A-F
Vekting: 100%