Norsk English

Emneside for MAVE4230 Militær logistikk

Emnehistorikk
Studiepoeng
10
Studieår
2025
Engelsk emnetittel
Military Logistics

Hva lærer du

Logistikk er en forutsetning for å skape beredskap og utholdenhet for militære operasjoner i fred, krise og krig. Den pågående krigen i Ukraina viser at kunnskap om logistikkens forutsetninger, roller, og betydning for ledelse og gjennomføring av militære operasjoner er viktig for militære sjefer på alle nivåer. Sverige og Finlands inntreden i NATO endrer logistikkens rolle og forutsetninger i den nordlige delen av NATO. Dette emnet gir inngående kunnskap om forutsetninger for hvordan logistikk kan gi Forsvarets kapasiteter reaksjonsevne, utholdenhet, deployerbarhet og interoperabilitet og gjennom dette bidra til oppnåelse av operative krav og økt militær evne.

Vi tar utgangspunkt i politiske og strategiske rammebetingelser for militære operasjoner og hvordan disse rammebetingelsene influerer planlegging og gjennomføring av logistikken for understøttelse av operasjoner. Med basis i relevant forskning innen logistikk, militær logistikk og Defence Supply Chain Management samt erfaringsbasert kunnskap belyses intra- og interorganisatoriske muligheter og utfordringer ved tettere integrering mellom forsvarsindustrien (DIB, Defence Industrial Base) og andre sivile (kommersielle) aktører og den militære delen av de militære forsyningskjedene. Videre tar emnet for seg teorier om (logistisk) endringsledelse for å forstå hvordan ulike interne og eksterne aktørers mål og interesser hemmer eller fremmer nødvendige endringer i støttesystemene. Undervisningen integreres med FHS pågående forskning om resiliens og sårbarhet i militære forsyningskjeder, infrastruktur, og uttesting av ny teknologi innen logistikk.

  1. Kunnskap 

    Etter fullført emne har studenten:  

    • Inngående innsikt i politiske, strategiske og operasjonelle føringer for Forsvarets valgte logistikkløsninger. 
    • Spesialisert innsikt i organisatoriske, interorganisatoriske og kulturelle utfordringer i grensesnittene mellom den sivile og militære delen av forsvarets logistikksystem.
    • Inngående innsikt i forhold som påvirker Forsvarets evne til å utvikle og implementere vellykkede organisatoriske og teknologiske innovasjoner relatert til logistikk.
    • Oppdatert kunnskap om hva en operativ sjef bør vite om logistikkens muligheter og begrensninger

    Ferdigheter 

    Etter fullført emne kan studenten: 

    • Tenke logisk og analytisk om teorier, modeller og konsepter relatert til samhandling mellom aktører i militære logistikksystemer. 

    • Anvende forskningsbasert kunnskap om logistiske prinsipper og logistikk i operasjoner for å foreslå hensiktsmessige logistikkløsninger. 

    • Vurdere hvordan militære logistikkløsninger bidrar til å skape utholdenhet over tid når operasjoner planlegges, ledes og gjennomføres.
    • Vurdere forutsetninger for helhetlige forbedringer med utgangspunkt i logistikken

       

    Generell kompetanse 

    Etter fullført emne kan studenten: 

    • Reflektere kritisk over Forsvarets verdimessige, etiske og juridiske grunnlag generelt samt relatert til planlegging og utøvelse av logistikk. 

    • Kritisk reflektere over den militære profesjon og det ansvar logistikkoffiseren har som kontaktledd mellom sivile og militære ressurser. 

    • Kritisk reflektere over hvordan ulike aktørers interesser påvirker valg av logistikkløsninger på ulike måter 

    • Formidle faglig kunnskap både skriftlig og muntlig, og utveksle synspunkter og erfaringer med andre innenfor det militære fagområdet og med personer utenfor forsvarssektoren. 

  2. Emnet gjennomføres med en studentaktiv læringsform med kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid og egenstudier.

    Om mulig legger vi opp til besøk hos relevante aktører i forsvarssektoren samt viktige leverandører i Oslo og omegn.

  3. Lenke til Leganto:

    https://bibsys-xg.alma.exlibrisgroup.com/leganto/public/47BIBSYS_FHS/lists/2854649650002275

  4. Arbeidskrav

    Individuelt arbeidskrav tema 1 (Godkjent/ikke godkjent)

    Individuelt arbeidskrav tema 2 (Godkjent/ikke godkjent)

    Begge arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.

    Vurderingsform

    Individuell oppgave på inntil 3000 ord.

    Instruksjoner formidles ved emnets oppstart. Oppgaven innleveres ved emnets avslutning

    Vurderingsuttrykk: A-F.

  5. Emnet gjennomføres med en studentaktiv læringsform med kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid og egenstudier. Emnet inneholder to individuelle arbeidskrav i tillegg til en individuell oppgave i form av et essay som leveres ved emnets avslutning.

    Emnet er delt inn i fire hovedtemaer:

    Tema 1: Forsvarets logistikk i et åpent systemperspektiv

    Temaet presenterer de kontekstuelle rammene for operativ logistikk. Det legges vekt på å forstå politiske valg knyttet til forsvarsstruktur, forsvarsindustri og industri- og næringspolitikk, og hvordan samarbeidsformer mellom alliansepartnere og i forsyningskjedene påvirker effektivitet og produktivitet i den operative logistikken. Videre presenteres ulike nettverksmodeller og sentrale prinsipper og begreper innen logistikk og SCM som teoretisk grunnlag for analyse av gjensidige avhengigheter i forsvarets forsyningskjeder.

    Tema 2: intern samhandling

    Utgangspunktet for dette temaet er erkjennelsen av at militær avskrekking forutsetter at man kan fremvise troverdige logistiske kapasiteter for å understøtte de operative systemene som skal skape avskrekking. I dette temaet tar vi derfor for oss de ulike grenenes særegenheter når det gjelder logistikk, og hvordan logistikk på et fellesoperativt nivå kan bidra til avskrekking. Videre belyses forutsetningene for samhandling internt i forsvarssektoren - mellom Forsvaret, Forsvarsbygg, FMA og FFI.

    Tema 3: ekstern samhandling

    Den eksterne samhandlingen handler om forutsetninger for styring av forsvarets forsyningskjeder (SCM). Temaet diskuterer konsekvenser av at Forsvarets logistikk er tett integrert med sivile, kommersielle aktører. Endringer i samarbeidsmåter og -intensitet har konsekvenser for kompetanse, kapasitet og organisatorisk tilpasning både i Forsvaret og hos de sivile partnerne. Dette gjelder også Forsvarets rolle i Totalforsvaret, der sivilsamfunnet stiller med ressurser til Forsvaret, og Forsvaret støtter sivilsamfunnet med logistikkressurser i sivile kriser.

    Tema 4: logistisk innovasjon og endring

    Økt operativ evne basert på det potensialet som ligger i logistikken fordrer at man har et helhetsperspektiv på logistiske endringsprosesser. I dette temaet fokuserer vi på teknologiutvikling og endringsledelse relatert til logistikk. Krigen i Ukraina viser at innovasjoner både innen operative kapasiteter og logistikkressurser kan være en game changer i krigen, men også at man trenger en helhetlig måte å implementere dette på. Innføring av nye (logistiske) kapasiteter har konsekvenser for hvordan aktiviteter og ressurser prioriteres og endres i Forsvarets struktur. Slike endringer berører ulike interessenter og maktstrukturer internt og eksternt, kompetansebehov, og operasjonsmønstre. Dette knytter vi også opp mot relevante bærekraftsmål, fordi logistikk har et stort foravtrykk både når det gjelder klima og miljø.