Emneside for MAVE4320 Grenvise operasjoner - luftmakt
Hva lærer du
Emnet har til hensikt å gi økt forståelse for anvendelsen av luftmakt / gjennomføringen av luftoperasjoner, og de sentrale trender og faktorer som påvirker luftmilitær maktanvendelse. Emnet vil belyse luftoperasjoner fra politisk, strategisk, operasjonelt og taktisk nivå (sammenhengen mellom nivåene), og skal gi økt kunnskap om de samfunnsmessige forhold som former utviklingen og bruken av luftmakt. Emnet skal gi innsikt i relevant militærteori/luftmaktteori, og en dypere forståelse for konseptuell utvikling som påvirker luftmaktens bidrag i fellesoperasjoner - med spesiell fokus på multi-domene operasjoner (MDO). Emnet vil gi økt innsikt i metodisk målbekjempelse («targeting»), og hvordan ny teknologi vil påvirke vår evne til å utnytte langtrekkende presisjonsild (verdensrommet, autonomi, kunstig intelligens).
-
Kunnskap
Kandidaten:
- ha inngående kunnskap om styrker og svakheter ved Norges evne til å anvende luftmakt
- ha inngående kunnskap om styrker og svakheter ved luftmilitær teoriutvikling, og ved den militære konseptutviklingen etter den kalde krigen, med spesiell fokus på multi-domene operasjoner (MDO)
- ha kunnskap om Norges evne til å drive metodisk målbekjempelse («targeting»), og hvordan ny teknologi (langtrekkende presisjonsild, verdensrommet, autonomi, kunstig intelligens) vil kunne påvirke denne evnen.
- ha kunnskap om betydningen og sammenhengen mellom politisk, strategisk, operasjonell og taktisk nivå for anvendelsen av makt / luftmakt.
Ferdigheter
Kandidaten:
- kan anvende og bruke teori, og de deler av nye militære konsepter som MDO, på en balansert måte som gir luftmilitær merverdi for en småstat som Norge i vår unike strategiske kontekst.
- kan anvende, resonnere og kommunisere perspektiver knyttet til luftmaktteori og MDO i en alliert ramme. Studentene skal ferdigheter til å kunne ha samtaler med allierte om styrker, svakheter og videre utvikling av luftmaktteori og MDO i Norge og NATO.
Generell kompetanse
Kandidaten:
- kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter om luftmilitær maktanvendelse til å reflektere, skrive og utvikle kunnskap om hvordan vi bør innrette prosesser, kompetanse, teknologi og organisasjon (PTO) i fremtiden for å utnytte luftmilitære virkemidler til vår fordel
- kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å forstå betydningen av organisasjon, kommando & kontroll og ledelse i luftmilitær maktanvendelse
-
Emnet vil bestå av en kombinasjon av forelesninger fra emneansvarlig, eksterne nasjonale og internasjonale foredragsholdere, elev-presentasjoner (obligatorisk aktivitet), gruppearbeid, studietur, selvstendig studier og felles refleksjonstimer.
Emnet deles i fem deler:
- Uke 1 - Luftmakten grunnlag. En gjennomgang av doktriner, teori og konsepter for anvendelsen av luftmakt.
- Uke 2 - Luftmakt og teknologi. Teknologiens muligheter og begrensninger er en del av luftmaktens grunnlag. Denne delen vil berøre autonomi, verdensrommet, kunstig intelligens, og hvordan teknologi skaper muligheter for «multi-domene operasjoner» (MDO)
- Uke 3 - «Case Norge». Denne delen vil berøre luftmaktens rolle i nasjonalt forsvar, inkludert nordisk og alliert samarbeid.
- Uke 4 - «Case Ukraina». Denne delen vil forsøke å hente kunnskap og lærdom fra krigen i Ukraina. Både en dypere forståelse for styrker og svakheter ved russisk luftmakt, men også styrker og svakheter med måten Ukraina forsvarer seg / fører luftkrig på.
- Uke 5 - Fellesoperasjoner. Denne delen vil fokusere på luftmakt og fellesoperasjoner, inkludert multi-domene operasjoner og Norges evne til å drive metodisk målutvelgelse eller «targeting» («joint targeting»).
-
-
Obligatorisk aktivitet
Alle skal gjennomføre minst en muntlig presentasjon som en obligatorisk aktivitet, og vil i praksis være en innledende forelesning om tematikk som berøres i løpet av studiet. Den muntlige presentasjonen vil bestå av en forelesning på 20 - 25 minutter, og en påfølgende spørsmålsrunde på 10 - 15 minutter. Tilsammen en skoletime (40 minutt).
Eksamen
Eksamen er en skriftlig oppgave som gjennomføres under hele emnets varighet. Oppgaven (paper) skal være på inntil 3000 ord, og gis karakter (A-F). Valgfri problemstilling (må godkjennes av emneansvarlig) knyttet til emnets målsetting og læringsutbytter, med fokus på utvikling av norsk luftmakt.