Lagførerskolen i Hæren
Få kunnskapen, ferdighetene og holdningene du trenger for å starte en lederkarriere i Forsvaret.
Lagførerutdanningen gir deg en solid kompetanse som gjør deg i stand til å lede eget lag i en av Hærens avdelinger. Hovedfokuset vil være på ledelse, instruksjon, fagutdanning og den militære profesjon.
Fullført og bestått utdanning gir fast jobb i Hæren. Etter utdanningen får du en plikttjeneste tilsvarende utdanningens lengde. I den perioden vil du normalt jobbe som lagfører i en av Hærens avdelinger.
Lagførerutdanning
Elevene gjennomgår først lagfører fellesutdanningen (LFU) som har til hensikt å gi elevene de kunnskapene, ferdighetene og holdningene som kreves for å kunne utøve lederskap på lagsnivå. Her vil fokuset være på at elevene utvikler et grunnlag med lederegenskaper som vil fungere uansett situasjon i fred, krise og krig.
Fagutdanning
Den andre delen av utdanningen, fag- og funksjonsutdanningen (FFU) har til hensikt å gi den enkelte elev faglig kompetanse innenfor ulike fagfelt fra Hærens våpen- og troppearter, slik at elevene er i stand til å utøve ledelse innenfor tildelte fagområder.
Les mer om hva du kan gjøre i de forskjellige våpen- og troppeartene.
-
- Infanteri
- Oppklaring
- CV-90
- Leopard 2
- Bombekaster
-
- Kanonkommandør
- Ildleder
- Radar
- Kampluftvern
-
- CBRN
- Maskin
- Oversetting
- Manøverstøtte
-
Sanitet
-
Militær politi
-
- Transport
- Forsyning
- Ammunisjon
- Teknisk
- Adjutant
-
Samband
Krav til deg som søker
- Være norsk statsborger
- Være 18 år ved opptakets start
- Være skikket til tjeneste
- Karakter 5 på psykologiske prøver (allment evnenivå) fra sesjon (Kan gis unntak på evnenivå 4 for personer med tekniske fagbrev)
- Tilfredsstille fysiske krav med minimum karakter 5 (Kan gis unntak på evnenivå4 for personell med tekniske fagbrev og kritisk kompetanse)
- Godkjent vandel og skikket for utdanning
- Inneha gyldig sikkerhetsklarering til HEMMELIG/NATO SECRET, eller tilfredsstille krav for å kunne få dette
- Tilfredsstille helsekrav «skikket operasjoner i utlandet (A).
- Som hovedregel ikke deltatt på mer enn to opptak til samme utdanning.
Lagførerskolen starter med en felles utdanning, før elevene fordeles til Hærens bransjer for å gjennomføre fagutdanning. Hvis du ikke har førstegangstjeneste fra tidligere, vil du gjennomføre grunnleggende soldatutdanning før oppstart av lagførerutdanningen.
Spørsmål og svar
-
Lagsførerskolen passer for deg som ønsker en spennende og utfordrende lederutdanning i Forsvaret. Utdanningen passer for deg som ønsker å ta lederansvar og utvikle deg som leder. Har du fagbrev oppfordres du særlig til å søke.
Du kan søke hvis du er i førstegangstjeneste i Hæren i dag, hvis du har gjennomført førstegangstjeneste i Forsvaret før utdanningens start, eller har godkjent sesjon.
Du kan søke utdanningen hvis du er ansatt i Hæren. Se intern utlysning for mer informasjon.
-
Lagførerskolen utdanner Hærens fremtidige ledere til en livslang karriere i Hæren. Du lærer hvordan å være leder i Forsvaret, og hvordan å ta vare på deg selv og menneskene rundt deg i krevende situasjoner.
Utdanningen innledes med hovedfokus på deg i leder- og instruktørrollen, og opplæring i Hærens basisferdigheter. Dette innebærer praktisk og feltmessig utdanning innen stridsteknikk, skyting, overlevelse, sanitet, og mental og fysisk robusthet. Gjennom utdanningen vil du tilegne deg holdninger, ferdigheter og kunnskaper som gjør deg i stand til å være en god rollemodell og representant for Hæren og Forsvarets verdier.
-
Lagerførerskolen ligger på Rena i Østerdalen, rundt 30 kilometer nord for Elverum. Utdanningen varer 35 uker Elever til Lagførerskolen vil bli selektert på Forsvarets opptak og seleksjon i slutten av juni 2024. Utdanningen starter 9. september. Plikttjenesten blir tilsvarende 35 uker lang.
For personell uten førstegangstjeneste vil det gjennomføres grunnleggende soldatutdanning i forkant av lagførerkurset. Den utdanningen vil starte 5. august.
-
Skolen legger stor vekt på praktisk øving gjennom utdanningen. Gjennom teori, praksis og refleksjon utvikler du deg som menneske, fagperson, medarbeider og leder. Store deler av utdanningen foregår i felt, og har som formål å utvikle robuste ledere som kan ta vare på seg selv og laget under krevende forhold.
Utvikling av praktisk militært lederskap er sentralt i studiet. All undervisning er obligatorisk og foregår normalt i ukedagene, men du må regne med noe aktivitet i helgene. Det må også påregnes noen egenstudier.
-
- Gratis kost og losji, samt tjenestetillegg som er omtrent 9 000 kroner i månedlig
- Fast ansettelse fra 1. august 2025 (T60)
- Plikttjeneste fra 1. august 2025
For fast ansatte gjelder egne vilkår. Se intern utlysning.
-
Etter fullført og bestått utdanning kan du jobbe som lagfører ved en av Hærens avdelinger. Som lagfører får du ansvar for å lede og utdanne en lagsenhet på normalt 4 til 8 personer.
Du kan også fylle andre stillinger i ditt fagfelt som ikke nødvendigvis innebære å være lagfører.
-
Ved bestått lagførerskole skal du som lagfører være i stand til å lede og utdanne soldater under krevende forhold i fred, krise og krig i landdomenet. Lagførerskolen er den første nivådannende utdanningen for spesialistene og skal derfor bidra til å motivere Hærens fremtidige lagførere til videre tjeneste i Hæren og en livslang karriere som befal i Forsvaret.
Opptak og forberedelser
-
Forsvaret bruker elektronisk søknadssystem med innlogging gjennom ID-porten/MinID. Du finner lenke til søknadsskjema øverst på denne siden.
Etter du har fylt ut og sendt inn søknaden, vil du motta et kvitteringsbrev som bekrefter at vi har mottatt søknaden din. Etter at søknadsfristen har gått ut, vurderer vi alle søknadene. Normalt sender vi ut innkallingsbrev eller avslagsbrev i løpet av noen uker. De som mottar innkalling, vil bli bedt om å svare på om de ønsker å stille på opptak.
-
For å finne de best kvalifiserte kandidatene til Hærens lagførerskole, kalles aktuelle kandidatene inn til opptak. Opptaket vil teste din egnethet som lagfører i Hæren, basert på prestasjonene dine innen de fem lederegenskapene under:
Løse oppdrag
Viser evne til å planlegge, organisere, prioritere og lede arbeidsoppgaver. Er beslutningssterk og løser oppdukkende utfordringer. Følger opp gitte krav og bidrar aktivt for å nå mål og løse oppdrag.Rollemodell
Verner om kjerneverdiene respekt, ansvar, mot. Er lojal overfor organisasjonen. Er åpen for tilbakemelding og for å lære av andre. Viser integritet igjennom å handle konsistent med egne verdier og egen lære.Mental robusthet
Tenker klart i intensive situasjoner med høy fysisk og psykisk belastning. Mestrer vanskelige livsbegivenheter. Er følelsesmessig stabil. Har omstillingsevne i usikre situasjoner. Står foran og viser vei under usikkerhet eller når situasjonen oppleves som vanskelig.Samspill
Bygger gode relasjoner gjennom samarbeid, involvering og tilpassing av egen atferd. Motiverer og inspirerer gjennom god kommunikasjon og tydelig krav – og forventningsavklaringer. Støtter andre i krevende situasjoner og oppnår tillit hos dem rundt seg.Utvikling
Bidrar til fleksibilitet, kreativitet og nytenking i oppdragsløsning. Er selvstendig og viser vilje og evne til å utvikle seg selv. Identifiserer og stimulerer til nytenkning, selvstendighet og refleksjon hos sine medarbeidere. -
3000 meter løp
- Menn: 14:00
- Kvinner: 15:00
Pullups
- Menn: 4
- Kvinner: 8 (liggende)
Medisinballstøt
- Menn: 4,4 m
- Kvinner: 3,3 m
Stille lengde
- Menn: 2,2 m
- Kvinner: 1,9 m
Kandidater må også kunne svømme 200 meter. Dette gjennomføres med fri svømmestil, uten tidskrav.
-
Det kan også være en fordel å gjøre seg opp noen tanker om hvorfor du ønsker å ta en utdanning i Forsvaret. Selv om du er godt forberedt på de fysiske minstekravene, bør du også forberede deg på å få utfordret motivasjonen din i løpet av utdanningen.
Opptaket og utdanningen er svært fysisk krevende. Det er derfor viktig at de aktuelle kandidatene klarer de fysiske minstekravene med god margin.
Når du er sliten, trøtt, sulten og lei, vil de mentale forberedelsene være minst like viktige som de fysiske. Det er ofte i slike situasjoner du må ta stilling til om du vil fortsette eller trekke deg. Da må du ha bestemt deg i forkant, og ikke begynne å tenke på det når du er langt nede i kjelleren.
Vi anbefaler at du laster ned appen SITS slik at du kan forbedrede deg til opptakene.