Norsk English
ODS-operatør-video2023_Thumbnail

ODS-operatør

Har du evne til å raskt tilpasse deg nye og ukjente miljøer? Liker du å løse praktiske utfordringer? Kan du håndtere uoversiktlige og potensielt farlige situasjoner?

Studienivå
Fagutdanning
Sted
Setermoen
Oslo
Varighet
12 måneder
Avdeling
Hæren
Søknadsfrist
13. jan. 2025 Søk nå

Menneskebasert innhenting (MI/HUMINT) er en måte å samle informasjon på som har lange tradisjoner innenfor etterretningsfaget. MI-operasjoner handler om å jobbe målrettet for å finne, vurdere og anvende menneskelige kilder i områder hvor militære operasjoner foregår eller er planlegges.

Som ODS-operatør* er du avgjørende for at MI-operasjoner kan utføres på en trygg og effektiv måte. Gjennom blant annet overvåkningsoperasjoner og dokumentasjonsoppdrag vil du bidra til å øke kvaliteten på informasjonen som hentes inn fra menneskelige kilder. Du vil i tillegg ha det overordnede ansvaret for å ivareta sikkerheten under MI-operasjonene. 

*ODS = Overvåkning, Dokumentasjon og Sikkerhet. Dette er tre sentrale kompetanseområder for en ODS-operatør, dog ingen utfyllende beskrivelse av en ODS-operatørs arbeidshverdag. 

  1. MI-operasjoner handler om å finne, vurdere og anvende menneskelige kilder for å skaffe etterspurt informasjon. Som ODS-operatør er du en nøkkelspiller for å skape best mulige rammer for slike operasjoner. Dette krever både mental robusthet og evne til å improvisere.

    Du må eksempelvis kunne delta i en kompleks overvåkingsoperasjon og samtidig ha plass i hodet til å kunne vurdere en oppdukkende trussel i nærområdet. Med et overordnet ansvar for sikkerhet er du også en kritisk komponent for å vurdere risiko i MI-operasjonene. Som ODS-operatør kan du ellers forvente å måtte jobbe både svært selvstendig og i tett samvirke med MI-operatører og MI-analytikere.

  2. Arbeidet som ODS-operatør er sensitivt og vi oppfordrer alle våre søkere til å utvise diskresjon rundt sin søknadsprosess.

    Som søker må du:

    • Ha fylt 25 år i løpet av ansettelsesåret
    • Ha gjennomført førstegangstjeneste
    • Ha førerkort klasse B i minst 2 år
    • Ha norsk statsborgerskap
    • Være villig til å tjenestegjøre i internasjonale operasjoner
    • Tilfredsstille krav til medisinsk skikkethet for internasjonale operasjoner
    • Ha gode norsk- og engelskkunskaper, både muntlig og skriftlig
    • Kunne sikkerhetsklareres for høyeste nivå
    • Bestå fysiske minstekrav til karakter 5 for å starte utdanningen
    • Karakter 5 på teoriprøvene fra sesjon (allment evnenivå)

    For å søke på stillingen som ODS-operatør, må du laste opp følgende dokumenter i søknadsportalen: 

    • CV
    • Søknad*
    • Vitnemål
    • Eventuelle attester og/eller annen relevant dokumentasjon

    * Søknaden skal bestå at to deler: en motivasjonsbeskrivelse der du forteller hvorfor du søker denne stillingen og hva (i dine øyne) som gjør deg egnet, og en selvbiografi som skal gi oss et inntrykk av hvem du er som person, og hvorfor du har blitt den du har blitt. Vi ønsker kort og greit å bli bedre kjent med en potensiell fremtidig kollega.

    • Motivasjonsbeskrivelse: maks 1 side, skrives på engelsk 
    • Selvbiografi: 1–4 sider, skrives på norsk

    Jobben som ODS-operatør utføres ofte på tvers av ulike miljøer, og avdelingen er avhengig av bredde og mangfold blant operatørene for å ivareta sin fleksibilitet og tilpasningsevne. Vi ønsker derfor både menn og kvinner, av ulik alder og med ulik kulturbakgrunn velkommen som søkere.

  3. Som ODS-operatør må du kunne tilpasse deg et variert menneskelig og geografisk terreng, i ulike deler av verden. Vi ønsker derfor både menn og kvinner, av ulik alder og med ulik kulturbakgrunn velkommen som søkere. Som ODS-operatør må du være i stand til å ta hurtige og gode beslutninger i situasjoner som kan være svært uoversiktlige. Militær erfaring er en fordel, men ikke et krav for å lykkes i denne jobben.

  4. Som ODS-operatør i EBN vil du være en del av et unikt kollegialt miljø med genuin interesse for HUMINT. Du kan forvente jevn flyt av faglige utfordringer og problemstillinger, og du må like å jobbe tett på kollegene dine. Vi er en liten avdeling der det forventes at alle er med på å dra lasset, både faglig og sosialt.

  5. I Etterretningsbataljonen får du jobbe med oppdrag og problemstillinger som griper inn i globale konfliktsituasjoner og norske sikkerhetsbehov. Hos oss jobber det både høyt utdannede akademikere og folk med tung militærfaglig kompetanse og erfaring. Vi har ansatte med bakgrunn fra blant annet ingeniørfag, økonomi, jus, statsvitenskap, medievitenskap, pedagogikk og psykologi.

    Arbeidsted:

    Grunnutdanningen skjer primært i Oslo-området, med enkelte bolker på ulike lokasjoner i Nord-Norge. Etter fullført utdanning vil du ha Setermoen som hovedbase, men mye arbeid vil foregå andre steder, som oftest i sentrale østlandsområder. Svært mange av våre ansatte er bosatt i Sør-Norge og pendler til Setermoen de ukene arbeidet foregår der. Forsvarets pendlerordninger dekker både reisekostnader og bolig. Vi er en del av Hæren, som er Forsvarets styrker på bakker.

    Lønn og arbeidstid:

    Du vil få en grunnlønn basert på ditt utdanningsnivå og din arbeidserfaring i tråd med Hærens lønnspolicy. En mastergrad gir deg som minimum lønnstrinn 55 (509 500 kr), mens en bachelorgrad eller et fagbrev gir minimum lønnstrinn 45 (435 600 kr). I tillegg til grunnlønn kommer variable tillegg som vil utgjøre en betydelig andel av din totale lønn. Gjennom overtidsarbeid og øvingsaktivitet vil du opparbeide deg et stort antall avspaseringstimer som gir mulighet til ekstra lange ferier og friperioder. Normalt har derfor våre ansatte én uke vinterfri, to uker påskefri, 5–6 uker sommerferie, én uke høstfri og to uker julefri.

    I kursperioden fra august til desember vil du som elev under utdanning kun motta grunnlønn. 

  6. Tidsplan for seleksjonsprosessen 2025. (NB: endringer kan forekomme).

    • Søknadsfrist 13.januar
    • Teoretiske tester: Uke 6
    • Intervju: Uke 9 og 10 (en dag i Oslo)
    • Praktisk seleksjon: ca. 4 døgn innenfor tidsrommet 13. – 23. april (Uke 16/17)
    • Fysiske tester: gjennomføres som del av praktisk seleksjon
    • Kunngjøring av resultat: Senest 6.mai
    • Akseptfrist: 15. mai
    • Oppstart utdanning: ca 1.august

    Ofte kommer første dag på jobb hos Etterretningsbataljonen før det har gått 3 måneder på en oppsigelsestid. Vi anbefaler deg derfor å ha en åpen dialog med arbeidsgiver om at du er i en seleksjonsprosess, og at du eventuelt forhører deg om muligheten for å korte ned oppsigelsestiden.

    NB: Har du ikke vært på sesjon, vil du bli kalt inn til dette tidlig i seleksjonsperioden (én dag).

  7. Kvalifiserte kandidater vil i mai 2025 få tilbud om plass ved Etterretningsbataljonens grunnutdanning i menneskebasert innhenting, med oppstart 1. august 2025. Grunnutdanningen varer frem til nyttår og går deretter over i en fase med videreutdanning som varer frem til august 2026. Utdanningen skjer dels på Setermoen og dels på lokasjoner i Sør-Norge, primært i Oslo-området. Fram til august 2026 når fast ansettelse tilbys, er man elev under utdanning og midlertidig ansatt i Etterretningsbataljonen.