Skipsmotormekanikerfaget
Som skipsmotormekaniker lærer du å utføre grunnleggende mekanisk arbeid om bord på Sjøforsvarets fartøy.
Krav til søker
- Være norsk statsborger
- Må fylle 18 år i løpet av opptaksåret
- Ha god vandel, og må kunne sikkerhetsklareres
- Ha bestått sesjon (alle elever i maritime fag vil normalt bli innkalt på sesjon). Du kan søke selv om du ikke har vært på sesjon, og vil da kalles inn til sesjon hvis du blir funnet kvalifisert.
- Ha normalt god helse, ha godkjent sjømannslegeattest.
- Kunne dokumentere godkjent syn etter STCW forskrift, og tilfredsstille krav om «nødsyn», kan ikke være fargeblind.
- Tilfredsstille krav til brovaktsertifikat.
- Ha bestått alle fag på VG2 Maritime fag, samt ha bestått IMO 50 sikkerhetskurs. Ha vurdering god i både orden og oppførsel begge år, og lite fravær
- Lærlinger i maritime fag må bestå sjøforsvarets krav til sjødyktighet, jenter må kunne løpe 3000 meter på 16:30 minutter eller bedre, gutter må kunne løpe 3000 meter på 15:00 minutter eller bedre.
- De som får tilbud om læreplass i maritime fag, må være innstilt på å trene og bli testet for fysiske krav. Det er ønskelig, men ikke ett absolutt krav, at lærlinger består krav til røykdykkertjeneste i Sjøforsvaret.
Om utdanningen
Opplæringen er delt i tre hovedmål: sikkerhetsfamilisering, skipsteknisk drift, og vedlikehold. Fullført og bestått læretid fører frem til fagbrev i skipsmotormekanikerfaget. Yrkestittel er skipsmotormekaniker.
Ved å gjennomføre læretiden i Forsvaret kan du også benytte deg av Forsvarets gode studietilbud. Du kan ta generell studiekompetanse som nettstudium og få støtte til andre yrkesrettede kurs i løpet av læretiden.
Forsvaret har maritime lærlinger på Sjøforsvarets fartøy både i Marinen og Kystvakten. Lærlinger må være forberedt på å bli beordret til annet fartøy ved behov. Antall læreplasser varierer fra år til år, og med det enkelte lærefag, men muligheten for en spennende læreplass er god i Norges største lærebedrift.
Om utdanningen
Opplæringen er delt i tre hovedmål: sikkerhetsfamilisering, skipsteknisk drift, og vedlikehold. I læretiden vil du også fungere som røykdykker om bord.
Fullført og bestått læretid fører frem til fagbrev i skipsmotormekanikerfaget. Yrkestittel er skipsmotormekaniker.
Når du gjennomfører læretiden din i Forsvaret, kan du også benytte deg av Forsvarets gode studietilbud. Du kan ta generell studiekompetanse som nettstudium og få støtte til andre yrkesrettede kurs i løpet av læretiden.
Forsvaret har lærlinger på ulike tjenestesteder over hele landet, og på Sjøforsvarets fartøy. Antall læreplasser på de ulike tjenestestedene varierer fra år til år, og med det enkelte lærefag, men muligheten for en spennende læreplass er god i Norges største lærebedrift.